Reprezentanţii ADP Sector 2 susţin că nu sunt responsabili de moartea băiatului
Administraţia Domeniului Public al Sectorului 2, reprezentanţii SC Tei Rezidenţial şi Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului unde Ionuţ Anghel a fost omorât de câini, sunt urmăriţi penal în dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă.
Reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 2 susţin, după citarea lor la PICCJ, ca învinuiţi în dosarul morţii lui Ionuţ Anghel, că nu sunt responsabili de tragedia în care şi-a pierdut viaţa copilul de patru ani sfâşiat de câini în Bucureşti.
"Parchetul are dreptul să obţină informaţii de la toţi cei care ar putea să furnizeze date relevante pentru elucidarea cazului. Administraţia Domeniului Public Sector 2 se va prezenta la solicitarea parchetului, ori de câte ori este necesar, pentru a oferi informaţiile necesare. Înţelegem să facem toate instrumentările legale de apărare, pentru stabilirea corectă a responsabilităţilor", se mai arată într-un comunicat semnat de directorul ADP Sector 2, Cristian Lemnaru.
Pe 2 septembrie, Ionut Anghel a murit sfâşiat de câini pe un teren din apropierea parcului Tei. Pe 10 septembrie, Camera Deputaţilor adopta legea care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea. Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de promulgare a legii privind câinii fără stăpân, după ce Curtea Constituţională a decis că textul legislativ este constituţional.
Liber la adopţii
O zi mai târziu, Consiliul General al Municipiului Bucureşti aproba o hotărâre de consiliu potrivit căreia ONG-urile nu mai plătesc adopţiile pe care le fac de la ASPA. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că municipalitatea, în prezent, adună câinii de pe străzi, dorind încurajarea adopţiei, şi a precizat că dacă rata de adopţie va fi foarte mică, se va respecta legea ce permite eutanasierea.
"Principalul este să-i luăm de pe străzi, apoi mergem la capacităţile de cazare şi încercăm să creăm şi capacităţi noi în adăposturi şi, ce-i mai important, tragem foarte tare să încurajăm adopţia", a spus Oprescu.
Edilul-şef al Capitalei a subliniat că el vrea, în ceea ce priveşte fenomenul câinilor fără stăpân, ca "adopţia să fie baza şi regula".
Sorin Oprescu a mai arătat că municipalitatea doreşte să ajungă la cinci-şase mii de locuri de cazare în adăposturi. Totodată, potrivit primarului general, Primăria Capitalei vrea să întărească adopţia animalelor, dar şi controlul faţă de cei care adoptă, pentru că "altfel ne trezim cu ei (cu câinii - n. r.) pe stradă".
Încurajări pentru adopţii
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că mama sa a adoptat un maidanez şi că a făcut public acest lucru pentru a îndemna românii să adopte câini, spunând că adopţia ar trebui să fie prima soluţie şi că nu ar fi deloc mândru să trăiască "într-o ţară care măcelăreşte animale".
"Ca să fiu sincer, mama l-a adoptat pe Fredy. Că aşa îl cheamă. Categoric, da. Am spus foarte clar că problema câinilor maidanezi, mai ales când s-a pus în balanţă cu viaţa unui copil, a unor oameni, e clar că trebuie făcut ceva. Parlamentul a adoptat legea, autorităţile locale au acum instrumentele necesare, dar mi-aş dori enorm de mult să nu se treacă la faza a treia, pe care o cunoaşteţi. Există două faze anterioare: faza de adopţie şi faza de sterilizare, de păstrare în adăposturi. Mi-aş dori, dacă suntem o ţară civilizată, să folosim cât mai mult primele două faze. Acesta este mesajul şi semnalul meu. Nu o să fiu deloc mândru să trăiesc într-o ţară care măcelăreşte animale", a afirmat Ponta. El a mai spus că, pe de altă parte, nici nu se poate trăi "într-o ţară în care copiii sunt omorâţi de câini".