x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un nou tun imobiliar: cum să transformi 3.200 mp teren în 32.000 mp

Un nou tun imobiliar: cum să transformi 3.200 mp teren în 32.000 mp

de Oana Stancu Zamfir    |    26 Apr 2016   •   14:21
Un nou tun imobiliar: cum să transformi 3.200 mp teren în 32.000 mp
Sursa foto: mladensky/Getty Images/iStockphoto

Un simplu zero. Și mult tupeu. Cât pentru o avere uriașă pe care să pui mâna folosindu-te de o venerabilă doamnă și de un pix cu care să adaugi un zero pe o foaie. Foaia este un act vechi de proprietate. În el, 3200 de mp s-au transformat în 32.000 de mp pe malul Lacului Văcărești. Timp de 16 ani, nimeni n-a verificat autenticitatea lui.

 

Citeşte şi Povestea de afaceri din spatele palatului de pe Lacul Snagov

 

În anul 2000, doamna Panaidor Anișoara Nelly era pusă în posesia terenului de pe malul Lacului Văcărești, între străzile Săvinești, Cercetătorilor și Ionescu Florea, de către Primăria Sectorului 4, cu avizul Primăriei Capitalei și cu cel al Prefecturii. La baza emiterii titlului de proprietate nr. nr. 18104/4 din 02.02.2000 a stat “Procesul verbal nr. 44455/1940” eliberat la data de 3 iunie 1942 de Comisiunea pentru Înfiinţarea Cărţilor Funciare în Bucureşti. În el scrie negru pe alb: 32.000 de metri pătrați. Negrul de pe alb este însă ușor de suspectat ca fiind modificat, numai că nimeni nu vrea să bage de seamă.

 

La acea dată, doamna Nelly avea 78 de ani. Avea însă un mandatar iscusit și un cumpărător pe țeavă. Mandatarul se numește Camelia Coman. Este unul dintre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase. În 2009, când Fiscul anunța că verifică 67 de persoane pentru tranzacții imobiliare de peste 15 miliarde de lei, doamna Coman se afla pe locul 4, cu tranzacții de 45 milioane de lei.

Astăzi este secretar general al Asociației Române a Agențiilor Imobiliare, iar mediul său relațional nu poate să nu ridice semne de întrebare: este singura prietenă de pe facebook a fostei directoare din Primăria Capitalei care i-a dat casa din Mihăileanu lui Traian Băsescu, Luminița Mihuțu, este prietenă și cu un alt director de-al lui Băsescu, Bogdan Șoșoacă, ambii trimiși în judecată într-un dosar de retrocedări. De altfel și procesele de retrocedări în care este implicată Camelia Coman vor vorbi de la sine. Le vom detalia mai târziu până atunci să ne întoarcem la doamna Panaidor Anișoara Nelly.

 

Cum a funcţionat afacerea

Având mandatar și cumpărător pe țeavă, doamna Nelly vinde o parte din drepturile pentru teren domnului Solomon Romeo, cetățean român născut în 44 și domiciliat în Israel. Împreună, Coman și Solomon obțin de la Primăria Capitalei certificatul de urbanism pentru a construi un ansamblu rezidențial cu blocuri de zece etaje.

Doamna Nelly nu mai apare în documentele acestui aviz, deși la data cu pricina era asociata domnului Solomon, tot prin mandatara ei Coman Camelia, într-o firmă care se numea Lados Imobiliare SRL. Într-un act semnat în 2006, când doamna Nelly avea 84 de ani, cei doi ies din firmă cedând acțiunile unor firme spaniole pentru...atenție...13.310.000 de lei!

Afacerile bătrânei doamne și asociațiilor ei s-au extins între timp. Certificatele de urbanism au curs pentru proprietăți în zone foarte bine cotate: în strada Constantin Godeanu, pe malul Lacului Străulești, colț cu Elena Udrea, apoi în zona Nordului, pe malul Lacului Herăstrău, pe străzile Grigore Gafencu și Virgil Madgearu, unde Solomon Romeo a și ridicat imobile ultraluxoase, sau pe strada Sevastopol în apropierea Pieței Victoriei.

 

Unde a dispărut un zero

Terenul de pe malul Lacului Văcărești ajunge în proprietatea firmei SC OFFICE BUILDING VĂKĂREŞTI SRL. Numai că în 2013, un fost proprietar, Pavel Stelian, se plânge instanței că Primăria Sectorului 4 și Prefectura i-au dat doamnei Nelly și terenul său din zonă și cheamă cele două instituții în judecată, alături de doamna Nelly, decedată între timp, de domnul Solomon și de mandatara Coman Camelia. Sentința pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 pe 24 februarie anul acesta nu-i dă câștig de cauză dlui Pavel, dar scoate parțial la lumină hoția comisă de rechinii imobiliari în cârdășie cu instituțiile statului.

 

Instanța respinge cererea privind constatarea nulităţii absolute parţiale a titlului de proprietate nr. 18104/4 din 02.02.2000, ca fiind introdusă de o persoană fără calitate procesuală activă, dar dispune sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sector 4 Bucureşti cu cercetarea unor eventuale infracţiuni de fals săvârşite cu privire la înscrisul intitulat “Proces verbal nr. 44455/1940” eliberat la data de 3 iunie 1942 de Comisiunea pentru Înfiinţarea Cărţilor Funciare în Bucureşti, înscris ce a stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. 18104/4 din 02.02.2000.

Vâzându-se pârât în acest dosar, Prefectura, condusă azi de un fost procuror, face un pas elementar: cere de la Arhive actul original: 3200 de metri pătrați scrie în el, lipsește zero-ul penal!

 

Între timp, la Înalta Curte, o altă instanță mai scoate la iveală o retrocedare frauduloasă. Doi moștenitori, NICULESCU PETRE STEPHEN și NICULESCU SUSAN KATHARINE, o dau în judecată pe doamna Coman, alături de firma sa SC LICORN SRL și de Primăria Capitalei, pentru că, folosindu-se de un anume Ciobănescu Virgil tot astfel cum s-a folosit de doamna Nelly, a pus mâna pe averea lor, un imobil de două milioane de lei, așa cum apare el în motivarea instanței. Înalta Curte decide să radieze dreptul de proprietate al doamnei Coman și înscrierea dreptului conferit adevăraților proprietari.

 

Ca o concluzie de final

Poate că procurorii sesizați în cazul Văcărești vor stabili cine sunt cei care au ajutat-o pe Camelia Coman să devină unul dintre cei mai mari rechini imobiliari, sa falsifice acte și să primească retrocedări uriașe cu ajutorul lor!

 

 

×