Deși de mai bine de un an de zile guvernanții promit că vor găsi soluții pentru rezolvarea problemelor din industria de apărare, acest lucru încă nu s-a întâmplat, generând o situație din ce în ce mai tensionată în acest sector. Primul pas l-au făcut angajații de la fabrica Automecanica Moreni care, nemulțumiți de nivelul salarizării, au ieșit ieri în stradă. Nici în sectorul energetic nu este liniște, după ce restructurarea începe cu disponibilizări, chiar dacă vorbim despre unele mascate. După ce recent a fost pus lacătul pe termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, iar angajații au plecat acasă, valul disponibilizărilor urmează să ajungă acum și la Complexul Energetic Oltenia.
Conform contractului colectiv de muncă, angajații fabricii Automecanica Moreni nu puteau avea salariu mediu brut sub nivelul salariului mediu brut la nivel național. Deși în prezent la nivel național acesta este de 5.700, la Automecanica Moreni el este de numai 4.100 lei. „Un inginer de aici ia între 1.800 de lei și 2.200 de lei pe lună, în timp ce un membru al Consiliului de Administrație ia 1.600 de lei pentru două ore de ședință”, ne spune Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).
Directorul general a vrut un plus de 80% la salariu
În timp ce directorul general al societății Automecanica Moreni spune că nu are bani pentru majorarea salariilor pentru angajați, pentru el a solicitat Consiliului de Administrație (CA) să-i aprobe o majorare salarială de 80%. Cei din CA au fost imediat de acord, pentru că astfel le creșteau și lor foarte mult indemnizațiile de ședință. Culmea, chiar și sindicaliștii au fost de acord cu această cerere, dar au impus o condiție: să aibă grijă și de salariile angajaților. Majorarea a căzut însă după ce ea a fost respinsă în Adunarea Generală a Acționarilor. „Băieții de la București, de la Ministerul Economiei, sunt nemulțumiți acum că oamenii au ieșit în stradă să-și ceară drepturile, dar spun că nu ne pot ajuta pentru că nu au cum să intervină în negocierile cu administrația”, spune Constantin Bucuroiu.
Sindicaliștii cer demiterea conducerii
Răzvan Bogdan Eugen a fost numit anul trecut director general al Automecanica Moreni, iar de atunci nu a făcut nimic pentru fabrică, spune reprezentantul sindicaliștilor care acum îi cer demisia. El a mai fost numit în 2012, în timpul guvernării PDL, directorul societății, stând în funcție doar un an de zile. „El a venit atunci din zona turismului, după care a activat în zona construcţiilor civile”, potrivit reprezentantului sindical, iar la un moment dat a fost și consilier al senatorului PDL, Mircea Andrei. „Anul trecut când a fost numit din nou director era fără serviciu, a venit din șomaj. Cu acest om și cu cei numiți în Consiliul de Administrație nu avem nicio șansă să redresăm fabrica. Eu le cer public demisia”, ne-a mai declarat președintele ASIAA.
700 de „bătrâni”, trimiși acasă la CE Oltenia
O veste proastă vine și dinspre sectorul energetic, unde restructurarea începe cu disponibilizări. De la 1 iulie vor fi făcute primele concedieri de la Complexul Energetic Oltenia. În total vor fi trimiși acasă 700 de angajați, ei primind deja preavizele. Selecția persoanelor care urmează să fie disponibilizate a fost făcută însă după vârsta de pensionare, fiind aleși cei care îndeplineau condițiile până în luna aprilie 2022. Practic, oamenii vor sta acasă și vor primi salarii compensatorii până la îndeplinirea vârstei de pensionare. În cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA), care este prevăzută să aibă loc la începutul lunii iulie, se va lua în discuție închiderea a 10 perimetre miniere, iar personalul care lucrează aici va fi mutat în alte zone, în cazul în care nu este disponibilizat. Este vorba despre perimetrele miniere Peșteana Nord, Peșteana Nord 1, Peșteana Sud, Husnicioara Vest, Lupoaia carieră, Ruget, Bustuchin, Urdari, Gârla, Rovinari Est. De asemenea, se are în vedere și închiderea a două grupuri energetice, unul de la termocentrala Turceni și celălalt de la termocentrala Ișalnița. Conform planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, care încă așteaptă aprobarea Comisiei Europene, până în 2030 de aici vor pleca 8.000 de angajați, dintre cei 12.000 pe care producătorul de energie îi are acum.
700 de plecări „voluntare” și de la Mintia
Disponibilizările de la Complexul Energetic Oltenia vin după ce, recent, termocentrala Mintia din cadrul CE Hunedoara a fost băgată în conservare și scoasă la vânzare. Oprită din luna martie a acestui an, termocentrala nu mai are angajați după ce cei circa 700 de salariați au fost disponibilizați la cerere, primind plăți compensatorii.