x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special GENII DE EXPORT. Aurora Simionescu, românca de la Agenţia Spaţială Japoneză

GENII DE EXPORT. Aurora Simionescu, românca de la Agenţia Spaţială Japoneză

de Sebastian S. Eduard    |    15 Dec 2013   •   17:52
GENII DE EXPORT. Aurora Simionescu, românca de la Agenţia Spaţială Japoneză

Aurora Simionescu a lucrat pentru NASA, iar acum este cercetător astrofizician la Agenţia Spaţială Japoneză. Înainte de asta a obţinut licenţa în geoştiinţe şi astrofizică la Jacobs University din Bremen şi a colaborat la Stanford. Colaborează cu platforma online UPC Smart Nation. Pentru unii români succesul se măsoară altfel. Să închidem puţin televizorul şi să vedem cum gândeşte o astfel de persoană.

Faptul că te-ai născut în România poate fi privit ca un handicap sau ca o oportunitate?

Cred că, pentru a avea cu adevărat succes, trebuie să învăţam că diferenta dintre obstacol şi oportunitate este de fapt foarte mică - fiecare obstacol poate fi transformat în oportunitatea de a învăţa cum să-l depăşim şi fiecare oportunitate poate deveni un obstacol atunci când nu ştim cum să o valorificam în modul cel mai productiv. În România, am avut parte de o educaţie excelentă în fizica şi matematica la liceu, dar pentru a folosi această oportunitate la maximum după bacalaureat, cursul cel mai bun pentru ceea ce mi-am dorit eu să realizez, respectiv cercetarea în astrofizica, m-a dus departe de casă, în alte ţări şi pe alte continente.

Te consideri un patriot? Ce reprezinta pentru tine, acum, România?


Mă consider un cetăţean global, care a trebuit să înveţe să se simtă "acasă” şi în Europa, şi în America, şi in Asia. România reprezintă şi va reprezenta întotdeauna ţara mea de origine, poate că singurul punct stabil, la care ma întorc mereu de oriunde în lume m-aş afla în momentul respectiv.
Ai ajuns la NASA, apoi la Agentia Spatiala Japoneză...

Da, am primit o bursa de la NASA în 2009 şi acum în 2013 o alta bursă de la JAXA, unde voi contribui la lansarea unui nou satelit în 2015. În domeniul meu de activitate, nu este atât de neobişnuit să fim angajaţi sau cel puţin să colaboram cu cele mai importante agenţii spaţiale - de fapt, este necesar. În viitor, sper să colaborez şi cu ESA (Agenţia Spaţială Europeană).

Ce-şi spunea micuţa Aurora la vârsta de 5 ani? Ce vroia să fie? Dar la 10 ani?


La 5-6 ani voiam să fiu ambasador. Aveam un atlas acasă şi, mai târziu, un glob pământesc primit de la bunicul din partea mamei. Îmi plăcea să învârt globul atât de repede, până când nu mai puteam desluşi ţările şi, apoi, să îl opresc şi să îmi imaginez cum ar fi să călătoresc în ţara unde pusesem degetul la întâmplare. Într-un fel, cred că acest vis mi s-a îndeplinit indirect prin profesia pe care o am acum. La 10 ani voiam să fiu actriţă. În clasa a IV-a, am primit o diplomă pentru talent la recitarea de poezii pe scena teatrului brăilean. Ţin minte că prima poezie a fost "Greierele” de Tudor Arghezi, mi-a placut foarte mult să o interpretez. Dar apoi la un spectacol de Crăciun trebuia să recit "Iarna” de Vasile Alecsandri şi, la mijloc, pe când un jurnalist îmi facea o fotografie cu blitz, m-am încurcat şi am uitat versurile. Acum, când ţin o prelegere la câte o conferinţă de astronomie, încă mi se mai spune din cand în când că am prezenţă scenică. (râde)

Lucrezi într-o meserie în care matematica este amestecată cu visarea. Te-a tentat vreodată să ajungi la stele?

La stele poate că nu, pentru că sunt mult prea departe, dar mi-ar placea desigur măcar să pot vedea Pământul din spaţiu, ca o sferă albastră, eventual cu un cerc vernil în dreptul polilor datorat aurorei boreale sau australe.

Lucrand cu ştiinţele exacte mai crezi în noroc?

De fapt, statistica este un element principal al analizei de date pe care o fac în fiecare zi, aşa că da, trebuie să ma gândesc întotdeauna la şanse şi probabilităţi. Iar în carieră (şi în viaţa personala), norocul îşi are desigur rolul său important. Atunci când concurezi cu sute de alţi candidati pentru un post, iar calificările lor sunt la fel de impresionante, dar diferite, deci greu de comparat cu ale tale, nu există "cel mai bun”, exista mai degrabă "cel mai norocos dintre cei mai calificaţi”.

Ce-ti place să faci atunci când te relaxezi?

Îmi plac foarte mult dansul şi fotografia. Începand din clasa a XI-a am învăţat diferite tipuri de dans, de la jazz şi salsa până la dans de societate. La Stanford am participat chiar şi la concursuri de dans sportiv, în special vals, foxtrot şi tango. Nu am fost niciodată foarte atrasă de sport, aşa că dansul este forma mea preferată de exerciţiu fizic. În Japonia nu am găsit încă un nou partener de dans, deci mă concentrez pe celalalt hobby, fotografia, hobby pe care il practic de aproape 7 ani. De curand, am creat un blog de fotografie, earthinpink.com, unde încerc să arăt frumuseţea planetei noastre. Blogul combină impresii din călătoriile mele, comparând aspecte ale vieţii în colţuri diferite de pe glob - în ton, poate, cu aspiraţia mea de a fi ambasador de când aveam 5 ani. Şi tot în timpul meu liber mă destinde să fiu mentor pentru tinerii din Smart Nation. De altfel, pe blogul personal din cadrul platformei, ţin în permanenţă legătura cu aceştia. Am fost foarte impresionată de cunoştinţele lor anul trecut, când am avut ocazia să îi întâlnesc în persoană la un workshop "Cool School”. Sunt elevi talentaţi, pasionati, creativi, dedicati şi la curent cu tehnologia modernă. Ştiu ce e fezabil şi ce îşi doresc să realizeze. În acest sens, cred că programul Smart Nation le da un ajutor nepreţuit în a-i incuraja să îşi transforme ideile în realitate.

Ce le poti spune compatriotilor care vor sa ajunga "departe"?

Nu va plafonati singuri. Daca am remarcat ceva negativ la români, este faptul că în loc să îşi concentreze efortul spre a obţine ceea ce vor cu adevarat, unii dintre noi şi-l risipesc - fie că ne pierdem timpul fiind geloşi pe altcineva pentru realizarile lui/ei, fie că ne plângem de milă că nu avem aceleaşi resurse ca şi alte persoane care au realizat ceva, căci dacă am fi avut noi resursele respective, ce departe am fi ajuns până acum… La ce folosesc aceste gânduri negative? Dacă cineva şi-a îndeplinit visul - bravo! E visul lor, nu al nostru, de ce să fim geloşi? Nu ar fi mai bine să ne cheltuim energia încercand să descoperim care este chemarea noastra şi să o urmăm? Şi, chiar presupunând că altcineva a avut mai multe resurse decat noi, cu ce ne ajută să folosim asta ca o scuză de ce noi nici macar nu încercam să ne realizam visurile? Poate că visurile noastre nu necesită resursele de care a avut parte altcineva. Şi oricum e mult mai productiv să facem efortul să obţinem resursele care ne lipsesc, decât să regretam că nu le avem. Bineînţeles, nu putem să generalizăm, sunt şi romani care ştiu ce vor şsi lupta din răsputeri pentru asta. Spre exemplu, tinerii din Smart Nation, pe care nu pot decât să îi admir pentru entuziasmul şi devotamentul cu care îşi construiesc viitorul.

Ce urmeaza în cariera ta?

Aştept cu mare nerăbdare lansarea noului satelit japonez la care lucrez acum şi care ne va oferi date complet noi faţă de capabilităţile satelitilor curenţi. Sper că asta va da năştere la multe descoperiri importante în viitorul apropiat.

Cum te vezi peste, sa zicem, zece ani?

Nu se ştie niciodata. Mi-as dori să devin profesor la o universitate de renume, dar vom vedea cum stau cu norocul în privinţa asta. Deocamdata ma bucur sa fiu mentor pentru tinerii talentati din Smart Nation. (râde) Una peste alta, printre toate mutările necesare carierei, la un moment dat sper să se ivească şi ocazia de a avea copii.

Un scurt mesaj pentru tinerii români, precum şi pentru comunitatea de pasionaţi formată în programul Smart Nation
Da, ceea ce vreţi cu adevarat să faceti este posibil şi contează. Nu lăsaţi pe nimeni altcineva să aleaga în locul vostru ce veţi realiza în viaţă!

---------------

Ce este Smart Nation!
UPC Smart Nation este o platformă online dedicată tuturor celor pasionaţi de tehnologie, pe care îşi propune să îi inspire şi să îi ţină conectaţi la tendinţele globale. Pe platforma smartnation.ro, vizitatorii au acces instant la invenţii şi descoperiri extraordinare, beneficiind totodată de recomandări şi sfaturi practice pentru a utiliza tehnologiile digitale.
De asemenea, platforma are ca scop creşterea apetitului tinerilor pentru ştiinţele exacte, oferindu-le acestora posibilitatea să intre în legătură şi să îi aibă ca mentori pe cei mai importanţi oameni de ştiinţă şi vizionari români. Nu în ultimul rând, UPC Smart Nation îi încurajează pe tineri să îşi înscrie ideile spectaculoase din domeniile viitorului – aplicaţii, gaming, digital media, robotică şi astronomie - în concursul Tech School, răsplătindu-i pe câştigători cu 25.000 de Euro.

×
Subiecte în articol: aurora simionescu smart nation