x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Băsescu nu e trist, a numit un securist”

„Băsescu nu e trist, a numit un securist”

de Mara Raducanu    |    Petru Zoltan    |    13 Feb 2012   •   21:00
„Băsescu nu e trist, a numit un securist”

Demisia lui Raed Arafat a reprezentat 'scanteia' inceperii protestelor, atat din Bucuresti, cat si din restul tarii. A fost picatura care avea sa umple paharul pentru cetatenii satui de aroganta si nonsalanta unui pre­sedinte-jucator si a unui premier su­pus. Ca si la mitingul politistilor din 24 septembrie 2010, din fata Palatului Cotroceni, nici acum nu a crezut nimeni ca acesti protestatari – consi­derati de catre Putere ca fiind o mana de 'ciumpalaci si vermi' – vor reusi sa 'bifeze' cateva victorii importante.

Po­vestea protestelor din Piata Universitatii a inceput undeva pe 10 ia­nua­rie 2012. Nu cu celebrul 'a fost o data ca niciodata', ci cu un nesperat moment de solidaritate din partea oamenilor, transformat mai apoi intr-o lupta stoica impotriva prese­din­telui si a Guvernului Boc.
Marul discordiei a fost demisia lui Raed Arafat, pe fondul unei dispute televizate cu presedintele Traian Basescu pe legea sanatatii, pe princi­piul 'presedintele spune, presedintele dispune, restul se supune'.

13 ianuarie 2012. Protestele s-au extins rapid in toata tara, iar manifestantii au obtinut prima victorie: retragerea legii sanatatii din dezba­tere publica. Intr-o maniera rusi­noa­sa, Emil Boc a sustinut ca nu a avut cea mai buna informatie despre legea sanatatii, inclusiv situatia cu Raed Arafat. 'Pe unele aspecte nu am avut cea mai buna informatie, inclusiv si­tua­tia cu doctorul Raed Arafat. Astazi s-au lamurit lucrurile, si intre pre­se­dinte si Raed Arafat, si intre mine si Raed Arafat.'

15 ianuarie 2012. In primele zile de pro­teste, jandarmii au intervenit in forta, zeci de oameni fiind batuti, bagati nejustificat in duba si dusi la sectiile de politie. Reporterii Jurnalului National au vorbit cu un batran in varsta de 68 de ani, din Teleorman, snopit in bataie de catre jandarmii furiosi din Piata Universitatii. Ba­tra­nul a fost insfacat de doi jandarmi care l-au lovit cu pumnii si bastoanele in cap. In invalmaseala creata pe moment, batranul plin de sange a reusit sa scape din mainile jandarmilor.

20 ianuarie 2012. In jurul orei 23:00, jandarmii au facut uz de gaze lacrimogene si au intrat in forta in mijlocul protestatarilor, atacand din doua directii, dinspre Piata Universitatii si Piata Romana, ca urmare a faptului ca unii manifestanti din Piata au aruncat cu garduri, pietre si sticle in jandarmi. Jandarmii au inlaturat gardurile care ii separau de protestatari si au inaintat spre mijlocul Pietei, au ocupat Piata, iar manifestantii au fost fugariti spre stradutele din apropiere, spre gura de metrou si spre trotuarele de la Universitate, dar si spre Piata Romana, pe bulevardul Magheru.

23 ianuarie 2012. Protestatarii noteaza a alta victorie importanta. In primul rand, Teodor Baconschi a fost revocat din functia de ministru al Afacerilor Externe, pentru decla­ratiile sustinute de acesta la adresa manifestantilor. Teodor Baconschi a primit vestea demiterii printr-un SMS, aflandu-se la Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe. Acesta a scris pe blogul sau ca un lucru devine clar pentru 'toti romanii de bine', respectiv ca a inceput 'inclestarea pe viata si pe moarte intre fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii', el sustinand ca alegerea o va face 'Ro­mania care munceste', nu 'mahalaua violenta si inepta incolonata'.

'Mi-am dat toti banii, 15 lei, am renuntat sa mananc in ziua aia si am scris pe o pancarta «Romania, te iubesc! Tu esti tara mea!». Am scris in trei culori, dupa mintea mea, asta de doi lei si cinzeci de bani. Am ales sa vin zi de zi la proteste si am renuntat sa-mi caut de munca, chiar daca in doua zile imi expira chiria. Am vrut sa ma alatur romanilor pentru o schimbare. Vreau sa muncesc in tara mea, nu vreau sa fiu sclav in alta parte', a povestit intr-un interviu acordat ziarului nostru protestatarul orfan care a inchis si a deschis Piata Universitatii. Noapte de noapte, singur, pe un ger crunt de i-ar ingheta si vorbele de frig, Mihai Mocanu ramane in urma tuturor sa fluture steagul. Are 28 de ani, s-a nascut intr-un sat din Botosani si a crescut la orfelinat.

2 februarie 2012. Claudiu Cra­ciun, portavocea manifestantilor din Piata Universitatii, a sustinut la Bru­xelles un discurs care a ridicat in picioare Parlamentul European. 'Ma aflu aici ca «povestitor» si va aduc cateva povesti scurte din Piata Universitatii. Chiar daca sunt aici cu voi, inima mea este alaturi de oamenii din Piata, acasa. Unii dintre ei protesteaza de doua saptamani la rand la minus 15 grade Celsius. Aici, in piata publica, este locul in care se afla constiinta democratica a Romaniei. Asadar, alaturati-va pentru a-i aplauda impreuna pe oamenii care au restaurant democratia in Romania.'

6 februarie 2012. Dupa 25 de zile de proteste si de rezistenta la temperaturi de minus 20 de grade, protestatarii au obtinut o victorie foarte importanta. Demisia premierului Emil Boc.

13 februarie 2012: Mesaj clar: 'Sa plece Basescu!'. 'Hop!, hop!, hop! Basescu dupa Boc'; 'Basescu nu e trist, a numit un securist' – ra­suna in continuare scandarile de la Universitate. Intre timp, a picat Gu­vernul Boc, a venit Guvernul Ungu­reanu. Mai pe roma­neste, 'aceeasi Marie, cu alta pala­rie!'. Povestea protestelor continua. Acolo, in Piata, daca iti faci timp sa-i asculti, fiecare om e o poveste in sine... Sufletele topesc zapezile. Cu drag, din Piata!

×
Subiecte în articol: special