Zilele trecute, mai multe publicații au dezvăluit un document emis, la sfârșitul lunii martie, de către secretarul general adjunct din Ministerul Sănătății, Codrin Doru Lungu, care a emis o circulară către toate direcțiile de sănătate publică din țară, îndemnându-le să ia în serios ofertele înaintate către minister de o companie din Chiajna, județul Ilfov. Aceasta se ocupă cu comercializarea de saci menajeri. La solicitarea oficială, secretarul de stat a atașat și documentația cu privire la acești saci, la cantitățile pe care firma în cauză le poate onora, precum și alte elemente de informare. “Jurnalul” a descoperit că societatea căreia Ministerul Sănătății îi face, zilele acestea, PR este deținută și administrată de un cetățean sârb, partener de afaceri cu Marius Călin Marinoff, fostul consilier personal al ex-viceprim-ministrului Guvernului României și al ex-ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Documentul dezvăluit de presa centrală a fost emis de secretarul general adjunct din Ministerul Sănătății, Codrin Doru Lungu, în data de 30 martie 2020, și este adresat conducerilor tuturor Direcțiilor județene de Sănătate Publică, precum și Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, având următorul text: “Vă transmitem, alăturat, oferta EDM Recycling SRL, pentru saci menajeri pentru deșeuri cu risc biologic, cu rugămintea de a fi transmisă către toate spitalele din județul dumneavoastră, pentru a fi analizată în vederea luării măsurilor necesare”. Acest document, care a ajuns în presă, a fost înregistrat, spre exemplu, în data de 31 martie 2020, la Direcția Județeană de Sănătate Publică Dâmbovița”.
Referitor la neobișnuita solicitare în scris adresată DSP-urilor, secretarul general adunct din Ministerul Sănătății, Codrin Doru Lungu, afirmă că la minister se primesc multe oferte din partea companiilor, pe care le trimite mai departe, deoarece, ca instituție, nu poate face achiziții directe. Ofertele sunt sortate și transmise către unitățile, în speță, Direcțiile de Sănătate Publică sau către compania națională Unifarm.
Sârbul cu relații sus-puse
“Jurnalul” a studiat istoricul și legăturile acestei companii în baza de date a Oficiului Național al Registrului Comerțului, descoperind lucruri mai mult decât interesante. Astfel, SC EDM Recycling SRL a luat ființă în data de 8 august 2016, are sediul în comuna ilfoveană Chiajna și se ocupă cu recuperarea materialelor reciclabile sortate. Capitalul social al companiei este de 44,5 euro, participație străină, iar asociatul unic și administratorul cu drepturi depline este un cetățean sârb, pe nume Dragan Janosevic, domiciliat în localitatea Zlot.
Tot de la Registrul Comerțului aflăm că, în data de 1 noiembrie 2018, SC EDM Recyling SRL Chiajna, reprezentată de Dragan Janosevic, este cooptată în structura acționariatului unei alte companii, pe nume SC MCM Eva SRL, după ce a contribuit la majorarea capitalului social al acesteia cu suma de 10 lei. Acționarul majoritar al SC MCM Eva SRL, cu 99,2% era, la acel moment, EDM CG Holdings FZE, persoană juridică înființată în Emiratele Arabe Unite, cu sediul în Al-Jazeera Al Hamra Ras Al Khaimoh, reprezentată, în calitate de asociat și administrator, de cetățeanul român Marius Călin Marinoff, născut în Arad și, în prezent, domiciliat în București.
Patru zile mai târziu, EMD Holdings FZE decide să cesioneze întregul pachet de acțiuni deținut la compania SC MCM Eva SRL către EDM Recycling SRL Chiajna, pentru ca, în 27 ianuarie 2020, EMD Recycling SRL să cedeze către Dragan Janosevic un pachet de 4,73 la sută din acțiuni.
Partenerul de afaceri, consilier personal în Guvern
În baza de date a Ministerului Mediului am găsit informația potrivit căreia Marius Călin Marinoff, persoana fizică despre care știm deja că deține compania din Al Jazeera MDM CG Holdinfs FZE, a ocupat, în 2019, funcția de consilier personal al vicepremierului și al ministrului de atunci al Mediului. O declarație de avere depusă de acesta a fost datată 13 iunie 2019, în timp ce a doua este datată 13 septembrie 2019. Ministru al Mediului, până în data de 27 august 2019, a fost Grațiela Leocardia Gavrilescu, de la ALDE.
Din aceste declarații de avere, aflăm că, la momentul în care au fost completate și depuse, Marius Călin Marinoff trecuse la capitolul venituri încasări salariale de la MCM Eva SRL, deținută, în prezent, de EDM Recycling SRL, societate căreia îi face PR chiar Ministerul Sănătății, de la HBI Center SRL și de la Ministerul Mediului.
Plecând, totuși, de la premisa conform căreia între Marius Călin Marinoff și sârbul Dragan Janosevic ar fi putut fi doar o relație de conjunctură, generată de transferul de acțiuni ale firmei în cauză, am căutat și alte detalii. Astfel, în declarația de interese depusă de Marinoff, în calitatea de consilier al ministrului Mediului, acesta declară că este asociat în cadrul mai multor companii. Este vorba despre HBI Center SRL, International Pet SRL (în dizolvare), SC În Culise Teatru Pub SRL și SC 2C Atelier de Chef SRL.
De la Registrul Comerțului aflăm că prima dintre aceste societăți, SC HBI Center SRL, a fost înființată în data de 26 octombrie 2016 (același an cu înființarea SC EMD Recycling SRL), având ca principal obiect de activitate “alte forme de învățământ”. Societatea este deținută de două persoane fizice – Marius Călin Marinoff și Ana Maria Gurban – și este administrată de patronul SC EMD Recycling SRL, sârbul Dragan Janosevic.
De precizat este că Marius Călin Marinoff a candidat, în anul 2016, pentru un post de deputat de Mehedinți, pe listele Alianței Noastre România (ANR), formațiune condusă de Marian Munteanu.
“Vă transmitem, alăturat, oferta EDM Recycling SRL, pentru saci menajeri pentru deșeuri cu risc biologic, cu rugămintea de a fi transmisă către toate spitalele din județul dumneavoastră, pentru a fi analizată în vederea luării măsurilor necesare” – circulară transmisă de secretarul general adjunct Codrin Doru Lungu către conducerile Direcțiilor de Sănătate Publică