Pandemia de Covid-19, lipsa paturilor la ATI, protestele antirestricții impuse de guvern, criza economică și lipsa locurilor de muncă pălesc, în această perioadă, în fața nevoii Administrației Prezidențiale de a-și orna pereții Palatului Cotroceni cu lucrări artistice de patrimoniu. Astfel încât, pe data de 7 aprilie 2021, premierul Florin Cîțu, ajutat de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și de Secretarul General al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun, a semnat o Hotărâre de Guvern, publicată abia la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial, prin care 17 tablouri se transferă de la RA-APPS către Administrația Prezidențială. Una dintre lucrările reprezentative transferate în această manieră este semnată de pictorul Alexandru Bassarab și se numește “Car cu boi trecând apa”.
Cele 17 lucrări, semnate de autori precum Alexandru Bassarab, Nicolae Vermont, T. Tudor Vulcan, Sabin Bălașa, N. Stăncescu, Constantin Mihalcea-Bragă, Dumitru Ghiață, Komon Lighi, Alexandru Henția, Ștefan Popescu, Elena Herța Udrăreanu sau AD. Kaufman se află în domeniul public al statului și, până în data de 7 aprilie 2021, s-au aflat în administrarea RA-APPS. Numai că, prin Hotărâre de Guvern semnată de Florin Cîțu, ele au trecut în administrarea Administrației Prezidențiale, “în vederea expunerii în spațiile din Complexul «Palat Cotroceni»
Transferul operelor se va face pe bază de predare-primire, în urma unui protocol încheiat de RA-APPS cu Administrația Prezidențială, iar tablourile vor ajunge la Palatul Cotroceni în termen de cel mult 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri de Guvern.
Pe piața liberă, lucrări ale acestor autori au fost tranzacționate, prin licitație, chiar și pentru sume care au ajuns la 16.000 de euro. Numai că Administrația Prezidențială le primește la valoarea lor de transfer comunicată de către Executiv, la sume cuprinse între… 40 de lei și 2.500 de lei bucata. Practic, acest preț de transfer echivalează cu contravaloarea materialelor folosite la realizarea lucrărilor. Așa încât, toate cele 17 lucrări care fac obiectul acestei hotărâri de Guvern se transferă la o valoare totală de 10.885 de lei.
17 tablouri, transmise Administrației Prezidențiale, la valoarea pânzei, cartonului și acuarelelor folosite de artiști
-
“Țăran pe bancă” este o lucrare de Alexandru Bassarab, în ulei pe carton cu dimensiunile 18 X 36 centimetri, care redă un personaj masculin în poziție șezând, având picioarele desculțe, iar în fundal este o clădire. Tabloul nu este datat, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de transfer este de 120 de lei.
-
“Peisaj” este un tablou de Nicolae Vermont, în ulei pe carton, cu dimensiunile de 20 X 25 centimetri, care redă în plan secund o casă boierească, încadrată de copaci. În prim-plan se observă un personaj feminin” care însoțește un copil. Femeia este îmbrăcată într-o rochie roz, poartă o umbrelă, iar fetița are o rochiță de culoare albă cu o bonetă pe cap. Lucrarea este datată “’95”, se află în stare de conservare bună și valoarea de transfer este de 2.500 de lei.
-
“Florăreasa” îl are ca autor tot pe Nicolae Vermont, este în ulei pe carton cu dimensiunile de 75 X 45 centimetri, pânza redând “o tânără țigancă” cu mâinile la brâu. Lucrarea este datată 1908, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de transfer este de 1.000 de lei.
-
“Car cu boi trecând apa” îl are ca autor pe Alexandru Bassarab, este o pictură în ulei pe carton cu dimensiunile 33,5 X 22 centimetri, înfățișând pe orizontală uscatul și o apă traversată de un car cu boi. Tabloul este nedatat, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de transfer este de 120 de lei.
-
“Natură statică cu mere”, avându-l ca autor pe T. Tudor Vulcan, este o lucrare în ulei pe carton, cu dimensiunile 45 X 49 centimetru, care redă pe o suprafață de culoare închisă o farfurie de culoare deschisă (alb-murdar), plină cu nouă mere roșii, iar alte trei mere sunt așezate lângă farfurie. Lucrarea este nedatată, se află în stare de conservare bună și are valoarea de transfer de 80 de lei.
-
“Natură statică” este semnat de Sabin Bălașa, este în ulei pe carton cu dimensiunile de 61 X 50 centimetri, și reprezintă un buchet cu flori diferite (lalele, garoafe, flori de câmp), în culori galben, alb și roz, așezat într-un vas cu firma de pară, de culoare verde. Tabloul este datat “’82”, se află în stare de conservare bună, având valoarea de transfer de 400 de lei.
-
“Natură statică” semnat de N. Stăncescu, în ulei pe carton, cu dimensiunile 70 X 49 centimetri, reprezintă o lucrare ce redă pe o suprafață plană portocalie narcise și două borcane de sticlă, dintre care unul are un buchet de narcise albe și galbene. Este nedatat, în stare de conservare bună, având valoarea de transfer de 120 de lei.
-
“Peisaj”, de Constantin Mihalcea-Bragă, în ulei pe pânză, cu dimensiunile 49 X 40 centimetri, redă în prim-plan o pajiște înverzită, iar în planul secund, copaci înverziți. Are un colorit verde-arămiu. Tabloul este nedatat, se află în stare de conservare bună și are valoarea de transfer de 40 de lei.
-
“Peisaj cu pomi și snopi de grâu”, semnat de Dumitru Ghiață, este o lucrare în ulei pe pânză, cu dimensiunile de 46 X 35 centimetru, având în prim-plan dou snopi de grâu legați, iar în partea stângă și în partea dreaptă câte un pom înfrunzit. Tabloul este nedatat, se află în stare de conservare bună, cu o valoare de transfer de 300 de lei.
-
“Natură statică” este un tablou semnat de A.P., în ulei pe pânză, cu dimensiunile 50 X 54 centimetri, care redă o cană cu coadă, un buchet de flori albe, galbene și vișinii, iar în dreapta două pere. Este datat “’78”, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de transfer este de 80 de lei.
-
“Natură statică” – lucrare semnată de Kimon Loghi, în ulei pe pânză, cu dimensiunile de 65 X 54 centimetri, redă pe un fundal de culoare deschisă un buchet de maci roșii, așezat într-un bulbar viu colorat, pe lângă care se află alți câțiva maci. Tabloul este nedatat, se află în stare de conservare bună, dar prezintă unele mici exfolieri și are valoarea de transfer de 600 de lei.
-
“Peisaj”, un alt tablou de Alexandru Bassarab, în ulei pe carton, cu dimensiunile de 45 X 30 centimetri, care redă un peisaj montan cu apă curgătoare, iar pe drum, în partea dreaptă, sunt care cu boi și țărani. Lucrarea este nedatată, se află în stare de conservare bună și valoarea de transfer este de 250 de lei.
-
“Peisaj de pădure” este un tablou semnat de Alexandru Henția, în ulei pe pânză, cu dimensiunile de 70 X 56 centimetri. Lucrarea redă un pâlc de copaci înfrunziți în spatele căruia se află un luminiș, la fel ca și în fața lui, unde este prezentat un personaj feminin. Este de asemenea nedatată, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de transfer este de 600 de lei.
-
“Natură statică”, avându-l ca autor pe Ștefan Popescu, este o lucrare în ulei pe pânză, cu dimensiunile 66 X 51 centimetri, care redă pe o suprafață acoperită cu o țesătură o carte cu coperți verzi și un vas de formă bulbară, plin cu lalele galbene. Este nedatată, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de transfer este de 2.000 de lei.
-
“Peisaj de toamnă”, semnat Elena Herța Urădreanu, este o lucrare în ulei pe pânză, cu dimensiunile de 50 X 35 centimetri, înfățișând în prim-plan jos o pajiște, în plan secund, copaci, printre care se văd case. Este nedatată, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de inventar este de 70 de lei.
-
“Natură Statică” îl are ca autor pe Kimon Loghi, este un tablou în ulei pe pânză cu dimensiunile 51 X 62 centimetri și redă pe o suprafață de culoare bej-crem un vas colorat gri-cenușiu, în care sunt așezate garoafe roșii. Este nedatat, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de transfer este de 600 de lei.
Ultima lucrare transferată la Cotroceni se numește “Peisaj”, este semnată AD. Kaufman, în ulei pe pânză cu dimensiunile de 61 X 36 centimetri, care redă un drum de țară pe care se află un personaj masculin (țăran) cu cămașă albă, căciulă pe cap și haina pe umăr. În fața lui se află trei vaci, iar de o parte și de alta a drumului sunt pomi și frunze arămii. În plan apropiat se află flori albe și arbuști, iar în plan îndepărtat, copaci înfrunziți. Tabloul este nedatat, se află în stare de conservare bună, iar valoarea de transfer este de 2.000 de lei.