x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De la meniu la muzică, pe calea regală

De la meniu la muzică, pe calea regală

de Simona Chiriac    |    10 Mai 2009   •   00:00
De la meniu la muzică, pe calea regală
Sursa foto: repro/anic/Arhivele Naţionale

Muzeul Naţional Cotroceni va găzdui în perioada 16 mai-16 iunie, o inedită expoziţie - "De la meniu la muzică" - ce se doreşte a fi un periplu prin două universuri nu chiar atât de diferite.



Această fericită aducere împreună a muzicii vechi de altădată cu meniurile demne de a fi aşezate pe mese regale, nu va face decât să-i încânte pe cei care vor să trăiască intens nostalgia unui Bucureşti interbelic idilic, rafinat şi impresionant.

MENIURI. I. C. Rogojanu - iniţiatorul "Muzeului Ospeţiei" - a pus la dispoziţia Muzeului Naţional Cotroceni meniuri regale (servite la dejunurile şi dineurile organizate în timpul regilor Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea), meniuri servite la dejunurile şi banchetele la care au participat mari personalităţi ale acelor vremuri (Ion. I.C. Brătianu, Tache Ionescu, Marghiloman, H. Berthlot sau mebri ai familiei regale britanice), însoţite de semnăturile acestora şi pe alocuri chiar de dedicaţiile convivilor. De asemenea, interesante sunt şi meniurile servite în restaurantele de renume din Franţa, precum Maxim's de Paris sau Cochon D'or. "Încercăm să trezim gustul oamenilor, astfel încât să facă legătura dintre un meniu şi artă. În afară de preparatele înscrise, valoroase sunt desenele şi picturile care întregesc meniurile", mărturiseşte I.C. Rogojanu. Partiturile vechi româneşti întregesc o seară la palat. Ele sunt piese deosebite, adevărate litografii, ce readuc la viaţă cântecele de altădată. "Hora Bucureştenilor", "Sârba Popilor", "Valurile Dunării" sau celebrele partituri ale lui Tănase.

RECONSTITUIRE.  Iar pentru că istoria trebuie nu doar trăită, ci şi "gustată", organizatorii expoziţiei au pregătit o demonstraţie culinară. Pe masa mare, aşezată la fel ca la începuturile secolului al XX-lea (conform cu fotografiile din acea epocă), cu servicii şi tacâmuri care fac parte din colecţiile Muzeului Militar Naţional şi Muzeului Naţional Cotroceni (inclusiv celebrul serviciu de cristal de Bohemia al Reginei Maria), vor fi aşezate preparatele regale. Maestrul în arta culinară Doru Creoşteanu, de la Restaurantul Majestic, va reconstitui meniul de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, la 15 octombrie 1922, şi meniul tradiţional românesc servit de familia regală la data de 5 ianuarie 1915. Acest din urmă meniu nu a fost ales la întâmplare, fiind un omagiu adus reginelor României care au impus costumul tradiţional românesc şi bucatele neaoşe la palatul regal.

Ce mâncau regii României?


La demonstraţia culinară de la Muzeul Naţional Cotroceni se vor pregăti  "Caviar oeufs bouillé forestiers, Esturgeon du Danube à la parisienne, Sos remoulade, File de boeuf dauphine, Aspic de foie gras en belle vue, Parfait praline, Gofrette, Corbeille de fruit, Truffe de chocolat, Bonbons, café", conform meniului de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria  din 1922. Meniul tradiţional românesc din 5 ianuarie 1915 include supă cu fasole, salată de icre, sarmale de varză acră, chiftele de cartofi, salată de legume, ghiveci de porc, îngheţată de portocale şi desert.

La dineul din data de 28 noiembrie 1912, invitaţii au putut servi Potage à la Mancelle (Supă ca la Mancelle), Bouchées à la Reine (buşeurile reginei), Sterlet au Chablis (Cegă cu vin de Chablis) , Selle de chevreuil à la bohémienne (Spată de căprior în stil boemian), Cotelettes de foies-gras Lucullus (cotlete de foies-gras Lucullus) , Ponche Cherry Brandy (Punch), Poularde du mans rôtie (Găină friptă) , Salade (Salată), Asperges en branches (Sparanghel), Glace Corbeille aux fruit (Coş de îngheţată cu fructe), Dessert.  Una dintre reţetele savuroase din acest meniu, Poularde du Mans rôtie, necesită multă îndemânare. Cea mai bună carne este cea unei găini tinere, bine împănată cu grăsime (poate atinge aproape două kilograme), ce a fost hrănită doar cu cereale şi lapte. Înainte de a fi aşezată în cuptor se umple cu trufe, rozmarin, usturoi şi cimbru. Într-o altă variantă, când găina a devenit aurie, se înfăşoară într-un strat de sare de mare amestecată cu albuş de ou. Se mai ţine în cuptor încă 45 de minute, pe un pat de sare cu ou şi se serveşte tăiată în felii, după ce a fost îndepărtată crusta de sare.

Ca garnitură, pot fi servite de la legume sotate până la orez decorat cu felii de trufe.

×
Subiecte în articol: special