Pandemia a secerat și carierele unor politicieni de vârf care și-au pierdut posturile în urma unor scandaluri de proporții. Demisii, demiteri, căderi de guvern s-au produs în multe țări europene pe fondul dramelor și tensiunilor legate de criza sanitară. Paleta motivelor care au determinat plecarea voluntară sau impusă din posturi de demnitate publică include incapacitatea managerială în lupta cu virusul, suspiciuni de corupție, contractare de vaccinuri „neprietenești” din Rusia, dar și nerespectarea restricțiilor impuse prin propriile decizii. Proverbul „nu aduce anul ce aduce ceasul” se potrivește multor situații care au pigmentat viața politică în perioada martie 2020-aprilie 2021.
Primul demnitar care și-a pierdut postul în pandemie a fost ministrul olandez al sănătății. În 18 martie 2020, Bruno Bruins, 56 de ani, a leșinat în timpul unei dezbateri parlamentare pe tema extinderii periculoase a infecțiilor. Ministrul era epuizat după o perioadă de trei săptămâni de muncă încordată. A doua zi și-a prezentat demisia premierului Mark Rutte.
Pe Costache îl pierde testarea în masă
După o săptămână, în 26 martie, la București, își dă demisia Victor Costache, ministrul sănătății. Explozia cazurilor de infecții covid, criza de la spitalul județean Suceava, unde se infectaseră 100 de cadre medicale, unitatea devenind focarul care impunea carantinarea capitalei de județ, arăta că ministerul scăpase situația de sub control. Ceea ce a pus însă capac carierei ministeriale a chirurgului Costache a fost planul de testare masivă a populației în Capitală. Premierul Orban a respins ideea pentru că acțiunea de testare era organizată de municipalitatea unde primar general era Gabriela Firea.
Un savant demisionează la Bruxelles
În 7 aprilie, în atmosfera de mare confuzie a instituțiilor europene, paralizate de primul val al pandemiei, explodează demisia lui Mauro Ferrari, șeful Consiliului European al Cercetării. Eminent savant, creator de școală în nanomedicină, Ferrari și-a motivat demisia prin respingerea unui plan amplu de cercetare științifică, gândit ca un răspuns coordonat la covid- 19. El preluase funcția doar de patru luni și devenise un colaborator apropiat al Ursulei von der Leyen, noua șefă a Comisiei Europene.
Comisar european dus cu golful
Phil Hogan, comisarul european pentru comerț, este protagonistul scandalului „golfgate”. În pline restricții de circulație și izolare, Hogan participă alături de alți politicieni de vârf din Irlanda la o reuniune a unui elitist club de golf unde era membru de onoare. Scandalul uriaș declanșat de ignorarea măsurilor de distanțare socială provoacă demisia pe parcursul câtorva zile, de la 21 la 27 august, a doi senatori, a ministrului irlandez al agriculturii și în final a comisarului european Hogan.
Of, inimioară!
Cabinetul britanic nu este ocolit de gafe ale apropiaților prim-ministrului. Neil Ferguson, un om de știință cu mare autoritate, consilier al premierului pe probleme de coronavirus, intră în zona penibilă a încălcării restricțiilor pe care le promova. Ferguson, care lansase scenariul cu 250.000 de victime dacă nu se iau măsuri severe de izolare, a fost vizitat de două ori de iubita lui când se afla în carantină. Demisia din 5 mai 2020 a fost rapidă după ce chiar șeful Scotland Yard a caracterizat comportamentul lui Ferguson ca dezamăgitor.
CAVALERULUI DE MALTA I S-A TRAS DE LA MĂȘTI
În 18 august demisionează la Varșovia din postul de ministru al sănătății, Lukasz Szumowski. Medic cardiolog, onorat cu titlul de Cavaler de Malta, el și-a motivat gestul pe tensiunile din sistemul de sănătate, aflat în plin val doi al pandemiei. Szumowski era tot mai contestat după ce a interzis cadrelor medicale să comenteze deciziile administrative luate de guvern în criza covid. El a plecat din post după ce s-a descoperit o legătură sulfuroasă a familiei cu un import de măști neconforme de peste un milion de euro.
VÂRTEJURI PE VLTAVA
Cehia este grav atinsă de pandemie, înregistrând cea mai mare rată de mortalitate din lume, raportată la populație. Guvernul Babis va fi scuturat puternic de scandaluri politice legate de ineficiența măsurilor anticovid, probleme de etică, dar și de procurarea vaccinului Sputnik V din Rusia. Primul căzut din post a fost Jan Vojtech, vedeta guvernului, un fel de Vasilică Voiculescu. Devenit ministru al sănătății la 31 de ani, tânărul avocat, fost secretar particular al premierului miliardar, a demisionat în 21 septembrie, victimă politică a valului doi al pandemiei. Profesorul de epidemiologie Roman Prymula, care i-a urmat în post, a rezistat doar o lună. A demisionat după ce a fost surprins de paparazzi ieșind din cârciumă noaptea târziu, după ora închiderii. Jan Blatny a fost al treilea ministru al sănătății din Cehia care își pierde postul în ultimul an. El a fost demis în 7 aprilie 2021, la cererea președintelui țării, pentru că s-a opus procurării vaccinului Sputnik V din Rusia. La 12 aprilie cade din postul de ministru de externe Tomas Petricek, politician cu orientare pro-NATO, care l-a acuzat direct pe premierul Babis de dezinformare în legătură cu politica UE de repartizare a vaccinurilor.
CAD GUVERNE ÎN BLOC, cu SPUTNIK ÎN BRAȚE
Crize politice de amploare, provocate de criza sanitară și măsurile insuficiente de stimulare a economiei, au dus la căderea în bloc a unor guverne în Europa.
În 26 ianuarie 2021 cade în Italia guvernul condus de Giuseppe Conte, care ceruse un vot de încredere pentru adoptarea planului de ieșire din criza economică și sanitară.
Slovacia trece și ea printr-o criză politică după ce premierul Matovic a decis unilateral să achiziționeze 2 milioane de vaccinuri Sputnik V. În 1 martie a mers personal la aeroportul din Bratislava să asiste la sosirea primului lot de vaccin rusesc. La 28 martie, guvernul de coaliție pe care îl conducea s-a destrămat.
Vlad Vasile Voiculescu nu este încheietor de pluton
Demiterea lui Vlad Vasile Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății, în 14 aprilie, nu este ultima pierdere de post guvernamental dintr-un motive legate de pandemie. În 19 aprilie a demisionat din guvernul austriac Rudolf Anschober, ministru al afacerilor sociale, sănătății, îngrijirii și protecției consumatorilor. Anschober, care a răspuns în cabinetul cancelarului Kurz de gestionarea luptei cu pandemia, a demisionat din motive medicale.