x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Economia românească își încetinește creșterea în 2022

Economia românească își încetinește creșterea în 2022

de Adrian Stoica    |    28 Dec 2021   •   07:20
Economia românească își încetinește creșterea în 2022

Anul 2021 a fost unul al redresării deosebit de rapide a economiei, fenomen însoțit însă de creșterea presiunilor inflaționiste atât pe plan intern, cât și extern. După scăderea de 3,7% din anul 2020, economia României a reușit o recuperare rapidă, înregistrând un ritm de creștere de 6,3% până la finalul anului 2021. Practic, Produsului Intern Brut (PIB) al țării a revenit la nivelul de dinainte de pandemie în 1,5 ani, după ce în criza anterioară, economia și-a revenit în 5-6 ani, arată un studiu realizat de Școala de Științe Sociale a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA). Anul viitor, economia românească își va continua creșterea, dar ea va fi una mai temperată.

Estimări UBB: creșterea PIB-ului va fi de 3,7%

 

În ceea ce privește tendințele anului 2022, studiul cercetătorilor clujeni estimează că faza incipientă și dinamică a procesului de recuperare s-a încheiat și trebuie să ne așteptăm la încetinirea considerabilă a creșterii economice. Astfel, după o recuperare spectaculoasă în anul 2021, ritmul creșterii economice ar putea încetini semnificativ, estimările arătând o creștere de „doar” 3,7% a PIB în anul 2022. Previziunile studiului țin cont de mai mulți factori. Astfel, se subliniază că în majoritatea țărilor (inclusiv la noi), valoarea PIB-ului în termeni reali a atins sau a depășit deja nivelul înregistrat înaintea crizei (trimestrul 4 din 2019), sugerând că impulsul generat de redeschiderea economiilor, în mare măsură, s-a disipat deja. Pe de altă parte, după implementarea unui set de măsuri ultra-expansioniste în anii 2020-2021, este preconizat ca în anul viitor, orientarea politicii fiscale și cea monetară să devină mai puțin acomodativă, atât pe plan extern, cât și cel intern. De asemenea, creșterea consumului privat va fi limitată de creșterea bruscă a prețurilor de consum, care va avea un impact negativ asupra venitului real disponibil al populației (mai ales în prima jumătate a anului 2022). „Cel mai probabil, atenuarea blocajelor existente în lanțurile globale de producție și distribuție, precum și a crizei energetice va fi un proces relativ îndelungat, limitând creșterea economică. Mai mult decât atât, pandemia nu s-a încheiat încă și, în consecință, situația sanitară ar putea rămâne relativ dificilă în anul 2022 (mai ales în contextul în care vor apărea mutații noi ale virusului SARS-CoV-2)”, mai arată studiul citat.

 

Intre linii

 

Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai, anul viitor se estimează o creștere  a PIB cu 3,7% și temperarea inflației începând cu trimestrul al III-lea. 


 

Caseta

 

Principalii trei factori de risc în 2022, conform studiului UBB

 

  • Presiunile inflaționiste atât pe plan global, cât și intern: șocurile inflaționiste mai persistente decât cele preconizate ar putea declanșa o întărire mai rapidă a politicii monetare cu efecte nefavorabile asupra creșterii economice și a condițiilor financiare;

  • Eventuala apariție a unor tulpini mai agresive ale virusului SARS-CoV-2;

  • Vulnerabilități specifice României: nivel relativ ridicat al deficitului de cont curent și al deficitului bugetar structural;

 

Estimări BT: creșterea economică va atinge 5,2% în 2022

 

Economia României ar putea crește cu o medie anuală de 5,3% în perioada 2021-2023, potrivit unei proiecții macroeconomice realizate de Banca Transilvania (BT). PIB-ul ar urma să crească cu 6,2% în 2021, cu 5,2% în 2022, respectiv cu 4,9% în 2023. Această evoluție ar urma să fie susținută de perspectiva accelerării fluxurilor investiționale (dinamici anuale de 7,6% în 2021, 10% în 2022, respectiv 11,1% în 2023, cu impact de antrenare). „Considerăm ca perspectivele pentru anul economic 2022 sunt favorabile, susținute de continuarea ciclului investițional din SUA și Zona Euro, nivelul redus al costurilor reale de finanțare și implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană după incidența pandemiei (Next Generation și cadrul financiar 2021-2027). Atragem atenția cu privire la factorii de risc la adresa evoluției economiei în trimestrele următoare, inclusiv posibilitatea unor ajustări de amploare pe bursele internaționale (după avansul din ultimele trimestre)”, se arată în analiza semnată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania. 

 

Guvernul mizează pe o creștere economică de 4,6%


 

Economia românească va creşte în următorii doi ani cu 4,6% în 2022 şi 5,3% în 2023, urmând ca avansul să încetinească în 2024 când este prevăzută o majorare a Produsului Intern Brut de 5%, estimează Ministerul Finanţelor în „Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024”. În urma tendinţelor de creştere a preţurilor produselor energetice şi a multor materii prime de la nivel global, se estimează că anul viitor inflaţia îşi va continua trendul ascendent, rata medie anuală indicând o creştere de 6,5%, în timp ce la sfârşitul anului, se aşteaptă ca preţurile de consum să atingă un nivel de 4,7%. În lipsa altor şocuri, tendinţa inflaţiei este de atenuare, ajungând la finele anului 2024 la un prag de 2,7%, respectiv 2,9% ca medie anuală.

×