Compania implicată în scandalul privind intoxicarea a zeci de elevi, în luna ianuarie a acestui an, la Liceul german Adam Muller Guttenbrunn din Arad, a primit, cu puțin timp înainte de intrarea României în criza generată de pandemia de coronavirus, un contract pe patru ani, de la Primăria Municipiului Sibiu, pentru prestarea de servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare în Sibiu și în stațiunea Păltiniș. Contractul a fost validat după mai multe contestări la CNSC și în instanțele de judecată și după ce un competitor a făcut plângere la DNA. Societatea în cauză, care l-a avut director tehnic, până în 2016, pe actualul deputat PSD Ilie Toma, a încheiat în 2018 un contract similar cu Primăria Municipiului Arad, condusă, la acea dată, de actualul europarlamentar PNL Gheorghe Falcă.
După mai multe acțiuni la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) și în instanțele de contencios administrativ, contractul încheiat pe 21 februarie 2020 de către Primăria Municipiului Sibiu cu societatea privată SC D.D. Chim SRL Deva a fost publicat în Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice (SICAP), intrând, practic, în linie dreaptă. Este vorba despre atribuirea de către primărie a unui contract în valoare de 3.440.450, 21 de lei fără TVA, respectiv de 4.094.135,75 lei cu TVA (adică 871.092,7 euro), pentru prestarea de servicii privind dezinsecția, dezinfecția și deratizarea în municipiul Sibiu și în stațiunea Păltiniș, pentru o perioadă de patru ani.
Din anunțul de participare, rezultă că autoritatea contractantă a organizat o licitație deschisă, punând, inițial, la bătaie suma de 4.301.908,5 lei fără TVA, din care suma de 2.459.316,1 lei fără TVA era destinată contractării serviciilor de dezinsecție, suma de 1.840.592,4 lei fără TVA fiind destinată contractării serviciilor de deratizare, iar suma de 2.000 de lei fiind destinată contractării serviciilor de dezinfecție.
Scandalul de la Liceul German din Arad
La mijlocul lunii ianuarie, 40 de elevi de la Liceul Adam Muller Guttenbrunn din Arad au ajuns la spital, cu intoxicație, după ce compania SC D.D. Chim SRL Deva a efectuat o dezinsecție generală la această unitate școlară. Inspectorii sanitari precizau, la acel moment, că a fost folosită o substanță în concentrație prea mare, iar a doua substanță utilizată la această operațiune se află pe lista celor interzise în România.
Conform presei locale, dezinsecția și deratizarea au fost făcute într-o zi de vineri, la liceul german din Arad, iar luni, în prima zi de școală, elevii ar fi găsit pete lipicioase pe bănci, spun părinții. La cursuri nu s-au simțit rău, dar când au ajuns acasă copiii au început să tușească, acuzau senzație de vomă, iar pe față le apăruseră pete roșii. De remarcat este faptul că în clădirea liceului german învață aproximativ 400 de elevi de gimnaziu. 14 din cei 40 de copii ajunși la urgență au rămas internați la Pediatrie, în Spitalul Județean Arad. Ministerul Sănătății a trimis imediat Corpul de Control la Arad, care a descoperit faptul că substanșele folosite în procesul de dezinsecție aveau mari probleme, iar una dintre ele era interzisă la folosire încă din luna aprilie a anului 2019. A fost deschis și un dosar penal, instrumentat de poliție.
În urma acestui scandal, pe 27 ianuarie 2020, cu o lună înainte să fie contractată de Primăria Municipiului Sibiu, compania SC D.D. Chim SRL Deva a rămas fără contractul încheiat cu Primăria Municipiului Arad, care a fost reziliat, la decizia actualului edil al orașului, Cătălin Bibarț. Acesta nu a mai așteptat rezultatul anchetei penale și a precizat că “neglijența de care au dat dovadă cei care au prestat acest serviciu se plătește din punctul de vedere al administrației locale arădene, cu rezilierea contractului. Sănătatea oamenilor este mai presus de orice anchetă”.
Contractul, semnat pe vremea lui Falcă
SC D.D. Chim SRL Deva este o societate fondată de un om de afaceri hunedorean, pe nume Csaba Vereș, și care, în 2009, a fost vândută mamei acestuia, Berta Vereș. În 2015, tranzacția a avut loc în sens invers, Csaba Vereș redevenind unic asociat al companiei. În 2018, firma în cauză a intrat în relații contractuale cu Primăria Municipiului Arad, condusă, la acel moment, de celebrul Gheorghe Falcă, primind un contract de aproape o jumătate de milion de euro pentru prestarea de servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare. Fondul inițial pentru această afacere era de 3.3.362.152 de lei fără TVA, însă, în urma licitației deschise organizate de autoritatea contractantă, valoarea afacerii a ajuns la 2.146.117,4 lei cu TVA inclus (476.915 euro).
Nici această afacere nu a fost lipsită de scandal. La procedura respectivă, aşa cum reiese din cuprinsul anunţului de participare, au fost depuse patru oferte, din care autoritatea contractantă a decis că doar trei pot fi considerate admisibile. În final, la data de 14 august, Primăria Municipiului Arad a anunţat că a desemnat drept câştigătoare a contractului de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie oferta depusă de către societatea SC D.D. Chim SRL, cu sediul în Deva, judeţul Hunedoara, care a solicitat în schimbul serviciilor pe care urmează să le presteze suma de 1.803.460 de lei fără TVA. Această ofertă a fost, iniţial, contestată de ceilalţi participanţi la licitaţie, fiind invocat, în faţa Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), motivul că acest preţ este nejustificat de mic. În cele din urmă, CNSC a respins contestaţia, iar licitaţia a mers mai departe.
Dezinsecţia vizată de Primăria Arad consta în combaterea insectelor în stadiu de larvă sau adulte, cum ar fi gândacii roşii şi negri de bucătărie, muştele, ţânţarii, căpuşele, ploşniţele de casă, moliile de haine şi de covoare, puricii, păianjenii, viespile sau furnicile negre. Acestea vor fi combătute prin delarvicidarea lacurilor, a suprafeţelor luciilor de apă stătătoare şi a zonelor mlăştinoase. De asemenea, dezinfecţia a fost contractată în vederea prevenirii şi combaterii bolilor infecţioase şi parazitare la om şi animale, iar deratizarea constă în distrugerea şoarecilor şi şobolanilor. Aceste rozătoare vor fi eliminate prin împiedicarea pătrunderii şi stabilirii lor în diferite locaţii, prin îndepărtarea surselor de apă şi de hrană şi prin montarea de staţii de intoxicare cu momeli toxice.
Salariat cu greutate
Patronul D.D. Chim SRL Deva l-a avut drept salariat pe nimeni altul decât actualul deputat PSD de Hunedoara, Ilie Toma. Informația reiese din declarația de avere a acestuia depusă în cursul anului 2017, pentru anul 2016, conform căreia a lucrat la firma de deratizare, în calitate de director tehnic, anterior să devină parlamentar. Soţia deputatului PSD se numeşte Valerica Toma şi lucrează, conform aceleiași declarații de avere, ca şef al Serviciului Informaţii pentru cetăţeni şi Relaţii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Deva. Primăria Deva derulând, la rândul ei, mai multe contracte cu SC D.D. Chim SRL.