Traian Pirvu este un tanar matematician roman care e emigrat cu ani in urm` in Canada. Acum preda la Universitatea McMaster din tara frunzei de artar si este multumit ca le poate fi de folos studentilor canadieni daruindu-le din cunostintele sale in domeniul matematicii. Este implicat cu succces si in cercetare. Prezent din motive profesionale, la Iasi, mi-a acordat un interviu in exclusivitate. “In Canada cel mai mult m-a fascinat entuziasmul oamenilor de aici, respectul fata de semeni si organizarea. Din Romania imi lipsesc familia si prietenii; unde locuiesc avem o comunitate romaneasca bine inchegata si destul de veche (ca o mica Romanie), asa ca multe lucruri nu imi lipsesc. Insa din tara imi lipseste si Dunarea (eu fiind de la Dunare). Recunoasterea cea mai importanta pe care am primit-o, academic vorbind, a fost atunci cand am fost promovat Tenured Associate Professor”, a spus profesorul Traian Pirvu, pe care l-am intrebat care este cheia succesului in matematica, dar si in viata, mai ales atunci cand te afli intr-o alta tara? “Multa munca si o viata echilibrata”. Cu ce personalitati importante ati venit in contact?, am continuat. “Am avut sansa sa lucrez cu Ivar Ekeland, care este un foarte bun pedagog, un mare matematician si un om foarte sufletist”. Despre cum se vede Romania si invatamantul din tara, Traian Pirvu a spus: “Romania se vede (sau cel putin pana la aderarea sa la EU si multi tineri au ales s` continue studiile in tari EU) ca o buna pepiniera de tineri doctoranzi talentati pentru universitatile din Statele Unite si Canada”. Iata continuarea interviului:
Cristinel C. Popa: Care este cea mai mare realizare, cel mai greu lucru pe care l-ati facut?
Traian Pirvu: Tin minte cand am rezolvat o problema de matematica, ecuatiile erau asa de lungi ca de-abia incapeau pe 6 table (eram intr-o sala de curs cu doua table pe cate trei pereti)
Cristinel C. Popa: Munciti mult, in matematica sau in general? Ce reprezinta de fapt matematica pentru dv?
Traian Pirvu: Da, muncesc mult. Matematica este ca un limbaj de comunicare prin care eu comunic (rezultatatele mele) cu ceilalti membrii ai comunitatii matematice.
Cristinel C. Popa: Ce sastisfactii va aduce activitatea stiintifica? Ce sfat le dati tinerilor, sa plece mai intai din tara, pentru a se realiza?
Traian Pirvu: Sa iti dore[ti sa ai succes consider ca este putin periculos (pentru ca se poate sa nu ai si apare dezamagirea). Mai important consider ca este sa imi fac datoria fata de studenti, colaboratori etc. Si daca am si succes cu atat mai bine; satisfactii ar fi mai multe: atunci cand un student imi spune la sfarsitul cursului ca a invatat ceva din acel curs si multumeste sau cand un student sustine cu succes teza sa (de licenta, master etc) sau rezolvarea unei importante probleme de matematica impreuna cu studenti sau colaboratori…In ce priveste plecarea din tara, nu sunt in masura sa dau un astfel de sfat; fiecare isi alege drumul pe care il urmeaza (drum care poate sa devina mai greu de parcurs indiferent daca este in Rom~nia sau in strainatate); personal, daca as locui la Iasi, as veni mai des la Sfanta Paraschiva sa ii cer ajutorul pe drumul pe care am pornit. Numai bine!
Foto: Cristinel C. Popa