Profesorul si scriitorul Lina Codreanu a primit recent premiul “Fanus Neagu” la cea de-a opta editie a Festivalului-Concurs International de Creatie Literara “Titel Constantinescu”, desfasurat la Ramnicu Sarat. Lina Codreanu a fost recompensata la categoria “proza scurta” pentru volumul “Proprietarii de amintiri”. Festivalul (implicit concursul) este organizat de Editura Rafet si Asociatia ,,Renasterea Ramniceana’’. El sprijina creatorii literari romani, inclusiv pe cei din diaspora, fiind destinat mai multor categorii: poezie, proza scurta, roman, teatru, eseu, traducere si critica literara. Proaspatul laureat, prof. Lina Codreanu mi-a acordat un interviu in exclusivitate.
Cristinel C. Popa: Cat de important este acest premiu pentru dv si cat de greu a fost sa il obtineti?
Prof. Lina Codreanu: Participarea cu un volum de proza scurta la Festivalul-Concurs International de Creatie Literara „Titel Constantinescu”, organizat de Editura RAFET (director: Constantin Marafet) si Asociatia „Renasterea Ramniceana”, poate fi luata ca o provocare in a-mi cunoaste limitele, nu neaparat de a atinge o performanta de ordin creativ. Proza scurta, indeosebi specia nuvelei pe care eu o abordez, nu se realizeaza lesnicios defel. Cap-coada, ca sa zic asa, este un tot din care, daca lipseste ceva, nu poate functiona mecanismul. Personal, nu m-am simtit intr-o competitie, pentru ca nu eu, ci textele au trebuit sa-i convinga pe membrii juriului daca au sau nu valoare literara. O creatie apartine autorului atata timp cat n-o cunoaste decat el. Cand ajunge sub cumpanita judecata a publicului, unei opere nu i se mai poate adauga / anula nici un dram de culoare, niciun cuvant, nicio daltuire, niciun sunet.
Cristinel C. Popa: Pe langa satisfactie, va ofera si un impuls aceasta recunoastere?
Prof. Lina Codreanu: Premiul „Fanus Neagu”, acordat volumului Proprietarii de amintiri, prin decizia unui juriu de indubitabila competenta critica e onorant, dar si angajant, intrucat e de dorit ca viitoarele pagini scrise sa fie cel putin la inaltimea acestui jalon.
Cristinel C. Popa: Cum a fost lucrul la acest volum, ati facut si sacrificii pentru a-l scrie?
Prof. Lina Codreanu: Cand cuiva ii place sa faureasca ceva, nu se pune problema vreunui disconfort. Te cheama si gata! Truda artistica il devoreaza clipa cu clipa pe creator, chiar cand e constient ca rasplata e dedesubtul asteptarilor. Creatia artistica este o truda placuta sufletului si spiritului. Sacrificiul? Sacrificiul, cred eu, implica sensul de jertfire, adica o experienta unica, mult mai profunda si…dilematica. Foarte rari sunt cei alesi intru jertfire.
Portret. Lina Codreanu s-a nascut la Mandresti, Galati, pe 25 noiembrie 1949. Dupa studiile la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iasi devine profesor de limba si literatura romana. A activat peste 40 de ani in invatamantul romanesc. Debutul sau literar are loc in 1974 - Vremea noua, Vaslui. O lucrare important aparuta in volum este “Theodor Codreanu. Bibliografie critică”, aparuta la Chisinau, Biblioteca „B.P. Hasdeu”, in 2012. Domeniile abordate de scriitoare sunt: publicistica, documentaristica, proza si critica literara. Colaboreaza la reviste din tara si din strainatate; dintre volumele sale amintim: “Viata ca o poveste, lagarul - un cosmar”, Galati, Ed. „Axis libri”, 2013 (proza documentara), “Postalionul”, aparut la Iasi, Ed. Junimea, 2014. “Studii si interpretari”. Ramnicu Sarat, Ed. RAFET, 2014.