x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Roman in Noua Zeelanda: “Bogatia materiala nu ajuta…Succesul este produsul unei combinatii fericite de talent (putin), munca (foarte multa) si noroc (niciodata prea mult)”

Roman in Noua Zeelanda: “Bogatia materiala nu ajuta…Succesul este produsul unei combinatii fericite de talent (putin), munca (foarte multa) si noroc (niciodata prea mult)”

de Cristinel C. Popa    |    19 Ian 2016   •   13:49
Roman in Noua Zeelanda: “Bogatia materiala nu ajuta…Succesul este produsul unei combinatii fericite de talent (putin), munca (foarte multa) si noroc (niciodata prea mult)”
Sursa foto: Cristian S. Calude (d)

Prof. univ. dr. Cristian S. Calude este un valoros matematician roman, cadru didactic si cercetator in Noua Zeelanda. Spune ca traieste intr-o tara frumoasa si se bucura in fiecare zi de viata, chiar si atunci cand ploua; fericirea sa depinde insa si de cea a familiei, de linistea ei.

L-am abordat pentru un scurt interviu si mi-a raspuns cu amabilitate. Inainte de a publica interviul, iata un scurt portret academic al profesorului: Cristian Calude este matematician, informatician si cercetator in fizica cuantica, membru al Academia Europaea (2008).

Doctor din 1976 la Universitatea Bucuresti, unde a fost cercetator/profesor in perioada 1978-2000. Profesor cu o catedra personala la Universitatea din Auckland din 1992.

Profesor invitat in 25 de universitati si institute de cercetare, incluzand Universitatea Cambridge, Ecole Normale Superieure din Paris, Japan Advanced Institute of Science and Technology, IBM, Microsoft Research si Sandia National Laboratories.

A participat la mai mult de 50 de conferinte si 160 seminarii la universitati din Europa, America, Australia si Africa. Autor/co-autor/editor a peste 250 de articole si 38 carti. Initiatorul seriei internationale de conferinte "Unconventional Computation and Natural Computation". Prezentat in wikipedia (in cinci limbi):

Cristinel C. Popa: Ce v-a determinat sa plecati din tara si ce v-a facut sa ramaneti in strainatate.
Prof. Cristian Sorin Calude: Tulburatorul an 1991. Nu exista nici o tara perfecta, dar Noua Zeelanda se apropie foarte mult de un astfel de ideal. Revin anual in Romania: pana in 2000, cand traia tatal meu, de 2-3 ori pe an; apoi, de cel putin o data pe an.

Cristinel C. Popa: La ce proiecte profesionale ati lucrat in ultima perioada?
Prof. Cristian Sorin Calude: Proiectele nu incep sau se termina, ele ruleaza continuu. Nu intotdeauna obtin rezultatele sperate, exista blocaje de luni sau ani. Satisfactiile vin de la fiecare si de la toate; la fel si frustrarile. Lucrez in fizica cuantica (forme cuantice ale aleatorului si programarea masinii cuantice adiabatice D-Wave 2), teoria algoritmica a informatiei (algoritmi probabilistici (aproximativi) pentru problema opririi, cea mai importanta problema nedecidabila din informatica - nu exista nici un algoritm care o poate rezolva), filozofia si fundamentele stiintei (legatura dintre aleator si liberul arbitru, va fi stiinta in sensul lui Democritus si Newton inlocuita de stiinta datelor?).

Cristinel C. Popa: Cum decurge o zi din viata dv. Cata munca e in toata existenta dv?
Prof. Cristian Sorin Calude: Incep devreme prin zece minute de gimnastica, mic dejun, citirea postei electronice si apoi lucru. Pe la mijlocul diminetei plec la universitate. Revin acasa pentru pranz, o ora de somn. Lucru pana in jurul orei 5.00 pm, apoi tenis sau alta activitate de relaxare, cina, putin divertisment, ocazional Skype cu colegi si prieteni, apoi lucrul propriu-zis. Frecvent ma trezesc din somn si si lucrez la o idee venita in vis.

Cristinel C. Popa: Cat de mult conteaza confortul material in viata unui matematician?
Prof. Cristian Sorin Calude:  Este important sa nu ai grija materiala a zilei urmatoare; bogatia materiala nu ajuta, poate fi chiar o diversiune. Este esential sa colaborezi cu colegii din diverse parti ale lumii si sa calatoresti la conferinte. Cheltuielile cercetarii in domeniile in care eu lucrez - matematica, informatica si fizica teoretica - sunt mici in comparatie cu alte domenii, ca de exemplu medicina sau ingineria.

Cristinel C. Popa: Ce vedeti bun si ce rau la Romania?
Prof. Cristian Sorin Calude:  Avem multi copii si studenti foarte talentati si muncitori, in ultimii 25 de ani s-au facut multe progrese, succesul Directiei Nationale Anticoruptie este unic in lume, avem multi oameni valorosi. Coruptia este la cote incredibile, obsesia pentru bogatia materiala, atitudinea potrivit careia "totul merge", lipsa unui mecanism eficace pentru incurajarea celor plecati la studii sa revina acasa, limbajul folosit in mass-media.

Cristinel C. Popa: Ce ar trebui facut ca sa se schimbe? Si dv sa va intoarceti.
Prof. Cristian Sorin Calude:  Multe, in primul rand sa nu se desfiinteze DNA. Toata familia noastra (inclusiv fiica noastra cu sotul si cei doi copii) este in Noua Zeealanda.  Intoarcerea pare acum improbabila, dar nu imposibila. 

Cristinel C. Popa: Ce a contat in succesul dv?
Prof. Cristian Sorin Calude:  Sunt un pesimist optimist. Succesul este produsul unei combinatii fericite de talent (putin), munca (foarte multa) si  noroc (niciodata prea mult).

Cristinel C. Popa: Ce ar trebui sa faca si ce nu romanii care vor sa ajunga in tara in care dv va aflati?
Prof. Cristian Sorin Calude:  Te poti stabili in Noua Zeelanda pe baza unui sistem de puncte care favorizeaza educatia universitara si experienta de munca  si depuncteaza varsta. O vorba inteleapta spuna ca "daca te stabilesti la Roma trebuie sa te comporti ca romanii"; la fel si aici.

Cristinel C. Popa: Ce sfat le-ati da tinerilor sa ajunga sa aiba o viata fericita?
Prof. Cristian Sorin Calude:  Daca vrei sa fii fericit, vei fi fericit.

Cristinel C. Popa: Ce reprezinta viata pentru dv si cum e ea? Are vreo culoare, miros, cum o simtiti? Prin puterea bratelor, prin dragostea familiei, prin ce si cum?
Prof. Cristian Sorin Calude:  Fiecare zi e o mica bucurie, chiar cand "ploua". Social o simt prin familie, prieteni si colegi, profesional, prin puterea gandirii, fizic, prin tenis.

Cristinel C. Popa: Alte completari ati dori sa faceti?
Prof. Cristian Sorin Calude:  Mi-ar fi placut sa vorbesc despre educatia capatata in Romania, despre prietenii din copilarie (Dr. D. Botezatu), despre profesorii pe care i-am avut in scoala si la Universitate, despre legaturile pe care le am cu fostii mei profesori, S. Marcus, M. Malita, S. Rudeanu, D. Vaida, I. Tomescu, V. Cazanescu, despre colaborarile cu Profesoara M. Dumitrescu, despre colegii de generatie (Profesorii  D. Stefanescu si M. Tataram),  despre noua scoala de matematica si informatica romaneasca, despre interesul fiicei mele (lingvista) pentru limba romana, despre ultima mea carte "The Human Face of Computing" (2015)...

×