x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Planul de coaliţie al Frontului a fost înlăturat

Planul de coaliţie al Frontului a fost înlăturat

de Eliza Dumitrescu    |    26 Mai 2010   •   00:00

La 26 mai 1990, jurnalistul Owen Bennet-Jones de la "Financial Times" relata, din Bucureşti, despre replierea opoziţiei după eşecul în alegerile de la 21 mai. Redăm mai jos articolul ce se regăseşte în volumul "Revoluţia Română văzută de ziarişti americani şI englezi" apărut la Editura Evenimentul în anul 1991.

"D-l Radu Câmpeanu, liderul Partidului Naţional Liberal, a refuzat ieri să se alăture noului guvern, zădărnicind astfel dorinţa victoriosului Front al Salvării Naţionale de a realiza o coaliţie. Liderul Frontului a spus pe tot parcursul campaniei electorale că ar dori un consens în cadrul Adunării Constituante, sau a parlamentului, bazat pe o coaliţie guvernamentală, dar dl. Câmpeanu, al cărui partid pare să fi obţinut sub 7% din voturi, duminica trecută, a menţionat că preferă să conducă o opoziţie "constructivă".

Refuzând coaliţia, dl. Câmpeanu a lăsat Frontul fără credibilitate cu privire la o coaliţie. Liderii Frontului spun că pot încerca o apropiere cu dl. Ion Mînzatu, liderul Partidului Republican, care a obţinut mai puţin de 1% din voturi.

Aceasta ar ridica tensiunile etnice din Transilvania, unde 4 persoane au fost omorâte de la Revoluţia din decembrie. Partidul Republican a format o alianţă în timpul campaniei electorale cu Vatra Românească, organizaţie ultra-naţionalistă.

Partidul Naţional Ţărănesc, între timp, ameninţă cu boicotarea noului parlament. El a obţinut mai puţin de 3% din voturi, reclamând că au existat fraude electorale."

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani