x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Credit pe loc, fără adeverinţă, doar cu CNP-ul

Credit pe loc, fără adeverinţă, doar cu CNP-ul

de Daniela Ivan    |    28 Sep 2016   •   09:50
Credit pe loc, fără adeverinţă, doar cu CNP-ul
Sursa foto: Diana Oros

Numărul românilor care au luat în acest an credite mai mari de 20.000 de lei (4.500 de euro) a ajuns la 49.500, vârful ultimilor şase ani. Băncile au simplificat mult procedurile de acordare a împrumuturilor de nevoi personale, iar unele promovează agresiv ideea că dau pe loc credite doar cu buletinul. Ieri-dimineaţă am făcut un tur pe la câteva instituţii de credit pentru a vedea la faţa locului cum se aplică la ghişee reclamele menite să aducă clientela în bancă.

După o scurtă documentare pe net, am aflat că majoritatea băncilor au încheiat acorduri cu ANAF-ul pentru a putea interoga baza de date a instituţiei şi a afla care sunt veniturile persoanei care solicită creditul şi care este starea financiară a angajatorului. Nu se mai solicită acte suplimentare pentru cei care au un contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi sunt angajaţi la firme care nu sunt în insolvenţă. Sună frumos, dar să vedem care este realitatea de la ghişeu...

CEC: “Vă dăm creditul peste trei săptămâni”

Prima unitate bancară ce îmi iese în cale este CEC Bank, aşa că aici fac primul popas. “Bună ziua, aş dori şi eu un credit de nevoi personale de 36.000 de lei, circa 8.000 de euro, pe cinci ani. În cât timp pot lua creditul?”, întreb o doamnă dintr-un birou pe care scrie Credite. “Cam în trei săptămâni, de ce să vă mint, că nu se poate mai repede”, îmi răspunde ea, parcă dorind să se scuze. „Dar nu aveţi acorduri cu ANAF pentru interogarea bazei de date?”, încerc eu să intru în vorbă. “Ba da”, îmi răspunde ea, “dar avem multe solicitări şi atât durează aprobările”.

ING, creditul pe repede ’nainte

Atrasă de afişul mare de pe geam “Primeşti banii pe loc, nu pe adeverinţă!” şi de cele citite pe net, intru la un oficiu ING. Aici, mai sunt încă trei persoane înaintea mea, fiecare cu o altă problemă, nu există un ghişeu dedicat pentru credite, aşa că mă aşez comodă într-un fotoliu şi aştept să-mi vină rândul. Cam în 15 minute ajung în faţa unui funcţionar bancar care îmi confirmă că îmi poate da împrumutul azi, în câteva ore. “Dacă îmi daţi un buletin, cerem o interogare în baza de date ANAF şi în maximum o oră avem răspunsul. Dacă apar probleme, atunci trebuie să-mi aduceţi şi alte acte, dacă nu, puteţi lua creditul imediat. Între timp verificăm şi firma unde lucraţi, ca să nu fie în insolvenţă”, îmi spune reprezentantul băncii. Dornic să dea creditul, omul îmi face şi calculul şi îmi spune că pot profita de faptul că încasez banii pe un card ING şi că voi beneficia de o reducere a dobânzii de 1%. Pentru 36.000 de lei, luaţi pe 5 ani, voi avea o rată lunară de 752 de lei şi la final voi înapoia băncii cu 9.300 de lei (2.000 de euro) mai mult decât am luat.

Raiffeisen Bank, creditul la un click distanţă

Şi această bancă are o promoţie afişată mare pe geamul agenţiei: “Credit la un act distanţă, cu dobândă promoţională de 7,72%”. Sună convingător. Intru în agenţie şi mă îndrept direct spre biroul de credite, dar acolo este o persoană înaintea mea. Aştept să-mi vină rândul şi apoi primesc confirmarea că pot să iau creditul chiar azi dacă totul este în ordine după interogarea bazei de date de la ANAF. Sunt întrebată dacă sunt căsătorită pentru că, dacă sunt, e nevoie şi de CNP-ul meu, şi de cel al soţului pentru interogarea bazei de date ANAF. Politica băncii este ca ambii soţi să fie titularii creditului, nu se acceptă altfel. La solicitarea mea, mi se face şi calculul. Pentru 36.000 de lei luaţi pe cinci ani voi plăti o rată de 792 de lei, la oferta standard, şi 763 de lei, dacă accept să încasez salariul pe un card Raiffeisen. În prima variantă voi înapoia băncii 47.553 de lei, iar în cea de a doua, 45.882 de lei.

BCR, credit de pe o zi pe alta

Intru şi la Banca Comercială Română, într-o ultimă încercare. Aici aflu că, dacă-mi dau acordul să fie interogată astăzi baza de date ANAF, voi primi banii abia mâine, poate chiar poimâine. De ce? “Avem multe solicitări”, îmi răspunde politicos consilierul de credite. Pentru cei 36.000 de lei pe care vreau să-i împrumut pe cinci ani voi plăti o rată lunară de 774 de lei şi voi înapoia băncii 46.416 lei, cu 10.416 mai mult. Cam aceasta este situaţia şi la alte bănci, BRD, Banca Transilvania sau Unicredit.

Împrumuturi pe drepturi de autor

Băncile au început să accepte şi drepturile de autor pentru creditele de consum, însă cu condiţia ca acest tip de venituri să fie obţinute de mai mult de un an. Acestea trebuie justificate cu declaraţia de venit obţinută de la Fisc, după depunerea Formularului 200. Există şi bănci care solicită existenţa veniturilor din drepturi de autor pe o perioadă de minimum trei ani, dar şi instituţii bancare care nu acceptă, încă, acest tip de venit pentru acordarea de credite pentru nevoi personale.

Românii au luat credite de consum în valoare de 2,9 miliarde de lei de la începutul acestui an şi până în luna iulie.

×