Ziua de 7 iunie este o zi specială atât pentru Jurnalul Naţional, cât şi pentru “regina” de la Londra a pianului românesc, Alexandra Dăriescu. Pianista ce locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea artistică în capitala Marii Britanii va fi solistul principal al unui concert deosebit. În această zi specială va susţine un spectacol extraordinar la Royal Albert Hall din Londra, prestigioasă sală de concerte a lumii. Acest moment “acompaniază” un alt eveniment din viaţa artistei - apariţia celui de-al doilea album (CD) al său: “Complete preludes”, apărut la prestigioasa casă de discuri londoneză “Champs Hill Records”. Însă, cu doar două zile înainte, pe 5 iunie, Dăriescu are programată o apariţie de jumătate de oră la BBC. Astfel, cei care îi preţuiesc deosebitele calităţi interpretative şi nu pot ajunge la concert o pot urmări în direct, pe Internet (http://www.bbc.co.uk/radio3/). “Pe 7 iunie este debutul meu pe scenă la Royal Albert Hall. Este cel mai mare concert la care voi cânta. Sunt prima pianistă româncă ce concertează în această sală care este cea mai faimoasă din lume, încărcată de prestigiu. Are aproape 6000 de locuri, la spectacolul meu e deja sold-out. Cânt acolo cu Royal Philarmonic Orchestra, formaţia care mă însoţeşte de obicei. Eu sunt solista serii. Vin la concert şi principesa Margareta şi prinţul Radu, mi-au confirmat. Este ceva deosebit”, mi-a spus Alexandra.
O performanţă unică a unui pianist român
Are o puritate aparte. Degetele-i fine apasă cu delicateţe nu doar clapele pianului, ci şi expresia materială a lumii înconjurătoare. A sosit de curând la Iaşi. Una din scurtele sale vizite (bianuale) făcute acasă, între zecile de apariţii pe scenele lumii. Mi-a oferit cu bonomie un interviu. I-am admirat din nou voioşia, sinceritatea şi candoarea. Prin concertul de la Royal Albert Hall, Dăriescu realizează o performanţă românească deosebită.
Înainte de Royal Albert Hall, conaţionala noastră a mai realizat o performanţă deosebită. A cântat anul trecut la Carnegie Hall din New York. “Primul contact cu sala din New York a fost incredibil. N-am cuvinte să descriu ce am simţit. E un sentiment minunat de a ajunge pe o scenă atât de faimoasă. Acum 20-30 de ani, în momentul când aveai o apariţie aici, cariera ta ar fi fost foarte lungă toată viaţa. Era şi este foarte greu de ajuns acolo”, subliniază Alexandra.
De altfel, ca să ajungă la performanţa de astăzi, Dăriescu spune că a muncit foarte mult. “Eu am fost o fire foarte serioasă, m-am pregătit permanent. Este o presiune foarte mare. Nu pot să-mi permit să fiu decât top level, cu multă perseveranţă şi răbdare. Am avut foarte mult de muncă. De exemplu, patru programe diferite într-o săptămână şi totul trebuie ştiut din memorie (pe de rost)”.
Invitată la Festivalul Enescu, la care ajunge şi marele Barenboim
Alexandra este fericită nu numai de acest superconcert, ci şi de faptul că în septembrie va onora invitaţia de a susţine un spectacol şi la Festivalul Enescu. “Festivalul este foarte bine cotat, iar persoanele care vin aici sunt numai nume extraordinare. Daniel Barenboim, românul Radu Lupu, care este şi el unul din zeii pianului, în top 3 din lume”.
Profil de prinţesă a pianului
E Leoaică. S-a născut pe 16 august 1985. A început studiul pianului când aveam şapte ani. A fost încurajată de mama sa şi a ajuns la liceul de artă. “Aici am avut două profesoare foarte bune, Cornelia Apostol şi Mihaela Constantin, cu care am studiat şi am participat la concursuri internaţionale. Când aveam 16 ani am mers la un concurs la Tg. Mures, “Constantin Silvestri”, pe care l-am câştigat şi am obtinut o bursa integrală în Marea Britanie. Aşa am plecat eu prima dată pentru un an. În 2004 am intrat cu bursa integrală, singura bursă pe care a oferit-o Conservatorul Regal din Manchester. Acolo am îmvăţat patru ani (undergraduate). În anul trei de facultate am obţinut medalia de aur, cea mai mare distincţie a conservatorului, care mi-a fost înmânată de Ducesa de Kent. A urmat primul meu turneu în SUA”.
O întreb pe Alexandra cum a ajuns prima oară în viaţă la muzică. “Mama este profesor şi m-a încurajat de la şapte ani. I-a plăcut muzica clasică şi a vrut ceva deosebit pentru copilul ei. Însă ca să reuşeşti trebuie să iubeşti ceea ce faci, trebuie foarte multă seriozitate. Muncă multă, perseverenţă, niciodată să nu te laşi bătut. Trebuie să te bucuri de puritatea şi de adevărul din muzică”. Apoi a mers la Londra şi a făcut masteratul la Guildhall School of Music. A urmat un premiu în Elveţia, după care tot succesul a venit de la sine. A avut de atunci concerte în întreaga lume, fiind apreciată în termeni de superlativ. “Cred că talentul adevărat şi munca pe care o depui, ceea ce ai tu în cap şi în inimă nimeni nu îţi poate lua. Şi chiar dacă succesul sau recunoaşterea nu vin acum, vor veni la momentul potrivit. Eu cred în momentul potrivit, pentru că dacă mie mi s-ar fi oferit concertul acesta aşa de mare la Albert Royal Hall acum zece ani nu eram pregătită. Sau chiar şi acum cinci ani, dar acum simt că da, sunt pregătită şi pot face faţă, pentru că este o mare responsabilitate. Nu contează dacă eşti dintr-un mediu sărac - dacă munceşti şi eşti talentat reuşeşti!”, adaugă Alexandra. Forţa interpetetivă a Alexandrei a fost remarcată prin cronici elogioase de numeroşI profesionişti, cum sunt cei de la BBC, dar şi de dr. Ion Jinga care a felicitat-o şI premiat-o într-un cadru festiv. El a spus: “Alexandra Dăriescu este un exemplu de urmat. Încă o dată, ea este dovada vie a marelui potenţial al tinerei generații românești care reuşesc să se adapteze şi să obţină performanţe de top în domenii de excelenţă, în care concurenţa la nivel mondial este tot mai puternică”.
Alexandra Dăriescu
Citește pe Antena3.ro