Luni dimineaţă, Principele Radu a participat la deschiderea anului universitar la Universitatea de Arte « George Enescu» din Iaşi. Alături de Alteţa sa s-a aflat şi Principele Nicolae precum şi alte personalităţi culturale şi universitare locale. Din păcate, a planat şi o boare de dispreţ la adresa celor două feţe princiare. O parte dintre invitaţi, deşi au confirmat participarea, au lipsit de la eveniment. Un exemplu în acest sens îl constituie Directorul Operei Române din Iaşi, Beatrice Rancea. Cu acest prilej, Principele Radu a ţinut un scurt discurs inaugural. Iată şi câteva pasaje din acesta: « Spunem că niciodată învăţământul nu a fost mai prost, însă de ce băncile sunt pline, de ce calitatea umană este atât de ridicată şi criticile sunt în paralel atât de vehemente? De ce acest paradox? Răspunsul e simplu. Pentru că viaţa universitară se alcătuieşte din două materii prime complet diferite, o materie primă este buna credinţă a dascălilor, sacrificiul, efortul, credinţa, mândria şi demnitatea lor, exact aşa cum părinţii sprijină devenirea dvs profesională, şi la capitolul acesta n-am stat niciodată mai bine…Să nu vă înşelaţi, derizoriul administrativ pe care trebuie să-l suporte senatorii universităţii, administraţia sa, corpul profesoral, o presiune mult mai mare decât cea pe care o suportati şi dvs la 20 de ani nu vine din lipsuri materiale , vine din dispreţul enorm pe care ziua de astăzi îl rezervă competenţei, pentru care suntem toţi răspunzători. Faptul că în societatea românească nu are loc niciodată competentul, profesionistul, omul care are cu adevărat ceva de spus, chirurgul care a salvat o viaţă, soprana care cântă la Scala, pilotul care conduce în mod impecabil avionul, aceasta este o tară a societăţii româneşti pentru care suntem vinovaţi cu toţii… Faptul că cea mai vocală parte a societăţii e cea ageamie, cea incompetentă, cea care dă din coate şi face gălăgie nu e vina străinătăţii, ci a noastră”, a spus Alteţa Sa, Principele Radu.
Paginile ziarelor în vremea lui Carol I erau pline de Eminescu, Kogâlniceanu, Alecsandri, Coşbuc. Astăzi toate publicaţiile sunt pline de nume care nu înseamnă nimic
Domnia sa a mai adăugat: “Citiţi vă rog ziarele din vremea Regelui Carol I şi paginile vor fi pline de Kogălniceanu, de Alecsandri, de Eminescu, de George Coşbuc. Citiţi paginile de astăzi din orice publicaţie, de la Sânnicolaul Mare, până la ultima localitate din estul ţării. Toate sunt pline de nume care nu înseamnă nimic…Pentru a putea regla această discrepanţă enormă dintre materia primă şi punerea ei în pagină nu e nevoie de cerut ajutorul guvernării, nici a societăţii civile. E o răspundere a fiecărei persoane luate în parte”.
Principele Radu, însoţit de Principele Nicolae, vor rămâne la Iaşi două zile, timp în care vor participa la mai multe activităţi. |n după amiaza zilei de luni vor fi prezenţi la lansarea volumului «Maşinile Regelui», apoi la ceremonia de dezvelire a busturilor Reginei Maria şi al Majestăţii Sale Regelui Mihai I, la Academia Română, filiala Iaşi. Cei doi se vor întâlni cu |nalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan şi cu Excelenţa Sa Episcopul Petru Gherghel, la Episcopia Romano - Catolică, cu Primarul Gheorghe Nichita şi Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi şi alte oficialităţi locale. Alţetele Lor Regale vor vizita Institutul de Boli Cardio-Vasculare al Spitalului Parhon, dar şi Galeria de Artă «Ioan Neculce» aflată în incinta Casei Corpului Didactic, inaugurate în 2010 de domnia sa şi Principesa Moştenitoare. De asemenea, Principele Radu şi Principele Nicolae vor vizita Colegiul National «Dimitrie Cantemir», unde se vor întâlni cu reprezentanţii corpului didactic şi cu elevii. Alteta Sa Regală va vizita laboratoarele, sala de sport şi sălile de clasă, dar şi frescele inaugurate de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu în anul 2010.