x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziua proceselor USR-iste. Toată lumea dă în judecată pe toată lumea

Ziua proceselor USR-iste. Toată lumea dă în judecată pe toată lumea

de Ion Alexandru    |    17 Apr 2025   •   08:40
Ziua proceselor USR-iste. Toată lumea dă în judecată pe toată lumea

USR, aripa „puciștilor” a dat în judecată Biroul Electoral Central, cerând anularea deciziei prin care le sunt eliminate postările de pe rețelele de socializare care fac propagandă electorală pentru Nicușor Dan.

Acțiunea a fost depusă, prin semnătura secretarului general, cu toate că acesta este atributul exclusiv al președintelui Elena Lasconi. Aceasta din urmă s-a prezentat la proces și a cerut judecătorului să respingă acțiunea, deoarece ea, ca președinte, nu este de acord cu demersul. În paralel, Elena Lasconi a acționat în judecată toți membrii Biroului Național, cerând anularea deciziilor prin care i-a fost retras sprijinul electoral și prin care i-a fost blocat accesul la fondurile de campanie. Ambele procese au fost amânate, urmând ca, astăzi, să fie soluționate. În paralel, mai mulți actori politici ai USR au dat în judecată BEC, pentru că le-a eliminat postările pro-Nicușor Dan de pe rețelele de socializare. Legea prevede că nerespectarea legislației electorale, dar și nerespectarea deciziilor BEC, care sunt executorii, se pedepsește cu amendă. Însă nici BEC, nici AEP nu a aplicat, deocamdată, astfel de sancțiuni. În tot acest timp, aflăm de la Secretariatul General al USR că partidul și-a plătit gras consultanții politici. Doar Cristian Ghinea a încasat, prin firma sa de consultanță, în ultimul an, 90.000 de euro de la partid. Și sondajele de opinie au costat bani grei. Iar încasările au fost făcute inclusiv către IRES, institutul de sondare controlat, până nu de mult, de actualul europarlamentar PSD Vasile Dîncu.

Haos total la USR, generat de tabăra puciștilor din interiorul partidului care se luptă pentru banii de campanie și pentru posibilitatea de a-l promova pe candidatul independent Nicușor Dan, în detrimentul propriului candidat la alegerile prezidențiale din data de 4 mai 2025, liderul formațiunii, Elena Lasconi. După ce, prin mai multe decizii ale Biroului Național, fără a avea suport statutar, s-a luat hotărârea retragerii sprijinului politic pentru Elena Lasconi în această cursă electorală, Biroul Electoral Central a dispus eliminarea de pe conturile de socializare a materialelor de propagandă electorală publicate pe conturile oficiale ale partidului USR, cu sigla formațiunii.

Pe scurt, decizia BEC s-a bazat pe legislația electorală și pe legea partidelor politice, care stabilesc că un partid politic nu poate înscrie în cursa prezidențială mai mult de un candidat, în cazul USR acest candidat fiind Elena Lasconi. Mai mult, statutul USR prevede că forul superior de conducere este congresul, for care, în vara anului trecut, și-a desemnat, cu peste 93% din voturi, drept candidat oficial la alegerile prezidențiale pe Elena Lasconi. Cu toate acestea, membrii Biroului Național au hotărât, fără organizarea unui alt congres care să schimbe acel vot, să îl sprijine pe independentul Nicușor Dan și să-i blocheze Elenei Lasconi accesul la fondurile de campanie.

USR contra BEC

Pe lângă aceste mișcări absolut halucinante din punct de vedere politic, reprezentanții USR care și-au trădat liderul și candidatul au purces la promovarea agresivă a candidaturii lui Nicușor Dan. Și au făcut-o din poziția de lideri sau de membri ai USR, cu sigla partidului în spate și folosind codul de mandatar financiar al lui Nicușor Dan. Lucru interzis de legislația electorală, fapt ce a determinat Biroul Electoral Central să ceară companiilor care dețin platformele foarte mari de socializare să elimine acest conținut publicitar politic ilegal.

În urma acestor decizii, USR, fără a avea semnătura președintelui partidului, Elena Lasconi, a atacat în instanță, la Curtea de Apel București, Decizia Biroului Electoral Central nr. 278D din data de 12 aprilie 2024, cerând anularea ei. Adică au cerut instanței să le dea voie, peste legislația electorală în vigoare, să sprijine alt candidat decât cel al partidului și care este înscris pe buletinele de vot de la primul tur al alegerilor prezidențiale, cu sigla USR ca semn electoral.

Acest proces constituie dosarul 2469/2/2025, înregistrat la Secția Contestații Electorale a Curții de Apel București la data de 15 aprilie 2025. USR are calitatea de reclamant, iar Biroul Electoral Central are calitatea de pârât. Instanța a rămas, la ora închiderii ediției, în pronunțare.

Lasconi contra USR

Președintele USR, Elena Lasconi, s-a prezentat, ieri, în instanță, în acest proces. Judecătoarea care a prezidat ședința a chestionat-o în legătură cu calitatea ei, iar, când a aflat că această calitate este cea de președinte al USR, singura autoritate a partidului care gestionează relațiile cu autoritățile publice și cu terții, adică și în ceea ce privește acțiunile pe care USR le face în instanță, magistratul a spus că, efectiv, nu înțelege ce se întâmplă. Asta, deoarece acțiunea USR împotriva BEC a fost semnată de către secretarul general al USR, Ciprian Necula. 

Practic, Biroul Național a decis, prin decizia 127 din 14 aprilie 2024, în lipsa Elenei Lasconi, să delege atribuția privind activitatea de reprezentare, care aparține, conform statutului, exclusiv președintelui partidului, secretarului general. Elena Lasconi a cerut instanței să ia act că președintele USR nu a avizat depunerea acestei acțiuni, a cerut să respingă acțiunea și a anunțat că a depus deja o contestație, într-un dosar separat, prin care cere anularea tuturor deciziilor Biroului Național, adoptate cu încălcarea statutului, începând cu data de 9 aprilie 2025. Judecătoarea a dispus amânarea pronunțării soluției pentru astăzi.

Toți membrii BN, chemați în instanță

Așa se face că, tot la Curtea de Apel București, a fost înregistrat, ieri, un al doilea dosar, având numărul 2540/2/2025, care are ca obiect anularea deciziilor Biroului Național al USR nr. 124 din 9 aprilie 2025, 125 și 126 din 11 aprilie 2025 și 127 din 14 aprilie 2025. 

Elena Lasconi are calitatea de reclamant în acest proces, iar pârâții sunt 17 membri ai Biroului Național al USR, respectiv Ionuț Moșteanu, Dominic Fritz, Clotilde Armand, Ștefan Tănase, Oana Murariu, Radu Miruță, Allen Coliban, Adrian Echert, Stelian Ion, Andrei Nistor, Bogdan Horia, Radu Mihaiu, Vlad Voiculescu, Silvia Dinică, Oana Țoiu, Liviu Mălureanu și Ciprian Necula.

Termenul de judecată a fost stabilit tot pentru ieri, 16 aprilie 2025, la ora 14.00. Ulterior, instanța a încuviințat cererile de amânare a judecării cauzei.

Pe lângă aceste două spețe, la Curtea de Apel București mai există înregistrate alte câteva dosare care reprezintă unele acțiuni prin care mai mulți lideri USR, parte a puciului pro-Nicușor Dan, dar și alte personaje cunoscute ca având o apropiere de USR au fost sancționate de Biroul Electoral Central cu eliminarea de pe conturile lor de socializare a materialelor de propagandă electorală ilegală pentru Nicușor Dan.

Astfel, Dosarul 2530/2/2025, înregistrat la 15 aprilie 2025, este o plângere a lui Irineu Darău împotriva Biroului Electoral Central. Un alt dosar, 2463/2/2025 reprezintă o altă cerere de anulare a aceleiași decizii BEC formulată de Ionuț Moșteanu. Un alt dosar, cu numărul 2462/2/2-25, care vizează anularea unei alte decizii BEC nr. 289D din 12 aprilie 2025, a fost înaintată de Teodora Stoian. Până și fostul judecător Cristi Vasilică Danileț a formulat o cerere de anulare a deciziei BEC nr. 273D din 11 aprilie 2025, care face obiectul dosarului 2426/2/2025 din 14 aprilie 2026. Nu în ultimul rând, și parlamentarul USR Victor Ilie a făcut o solicitare identică, pentru anularea deciziei BEC 264 D din 11 aprilie 2025.

Fost judecător: Când nu există bun simț, statul trebuie să impună respectarea legalității

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și ex-membru al Consiliului Superior al Magistraturii, este de părere, în această situație, că USR sfidează decizia Biroului Electoral Central privind nelegalitatea susținerii prin publicitate politică a altui candidat decât cel al partidului, Elena Lasconi. „Numai săptămâna aceasta, BEC a eliminat ca fiind conținut ilegal publicitatea politică făcută pe rețelele sociale de Irineu Darău (senator USR), Andrei Nistor (consilier local USR), Ionuț Moșteanu (deputat USR), Cristi Danileț (fost judecător, apropiat USR) sau Andrei Miftode (deputat USR)”, precizează avocatul, care atrage atenția că „Biroul Electoral Central nu însoțește, însă, deciziile de înlăturare de pe rețelele sociale a unor materiale publicitare ilegale și de aplicarea unor amenzi”.

Conform lui Adrian Toni Neacșu, potrivit articolului 16 alineat 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, nerespectarea legislației privind marcarea materialelor de publicitate electorală politică constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 15.000 la 50.000 de lei. Amenzile sunt aplicate de către Autoritatea Electorală Permanentă, prin împuterniciți speciali, după caz, partidului politic și oricărei alte persoane fizice care a încălcat legea.

Mai departe, potrivit articolului 17 alineat 3 din Legea nr. 370/2004 privind alegerile prezidențiale, deciziile Biroului Electoral Central sunt obligatorii pentru toate autoritățile, instituțiile publice, precum și pentru toți participanții la alegeri. Conform articolului 55 din aceeași lege, constituie contravenție nerespectarea unei decizii a BEC și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

„Nici AEP, nici BEC nu au aplicat amenzi contravenționale până acum. Actorii politici trebuie să aibă responsabilitatea și bunul simț de a respecta de bunăvoie hotărârile autorităților electorale administrative sau judiciare atunci când acestea sunt executorii, cum este în situația de față. Dacă nu există acest bun simț, atunci autoritățile statului trebuie să impună respectarea legalității, pentru că, altfel, înseamnă că suntem un stat eșuat. Încălcarea pe scară largă a legislației electorale poate sta la baza anulării alegerilor, așa cum s-a demonstrat anul trecut”, mai atrage atenția avocatul Adrian Toni Neacșu.

Și senator USR, și încasator pe bandă rulantă de bani de la partid, pentru consultanță politică

Dincolo de aceste dispute intestine, apar noi informații despre cheltuielile pe care le face partidul USR. Secretariatul General al USR a reluat publicarea datelor financiare și a plăților efectuate de partid. Datele cele mai recente sunt pentru luna ianuarie a acestui an. Asta, după ce, timp de aproape un an, această „transparentizare” a fost sistată.

Aflăm, cu acest prilej, că USR a cheltuit, în ianuarie 2025, pentru consultanța politică, pentru plata drepturilor de autor, a CAS, CASS și a impozitului pe drepturile de autor aferente consultanței politice, suma de 150.051 de lei, Iar, punctual, la data de 8 ianuarie 2025, prin extrasul bancar EXT12840, s-au achitat companiei SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, firma senatorului USR Cristian Ghinea, 32.644,46 de lei pentru consultanță politică.

Tot la data de 8 ianuarie 2025, USR a plătit firmei SC Dialectiq Asimetriq SRL suma de 15.225 de lei, evident tot pentru consultanță politică. 

În decembrie 2024, luna anulării alegerilor prezidențiale, USR a achitat firmei Dialectiq Asimetriq SRL, pentru consultanță politică, suma de 22.837,5 lei. La 4 decembrie 2024, cu două zilă înaintea anulării alegerilor prezidențiale, formațiunea a mai achitat firmei lui Cristian Ghinea 48.971,76 de lei, adică aproximativ 10.000 de euro. În noiembrie 2024, s-au făcut alte plăți similare. SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a încasat de la USR, în 6 noiembrie 2024, 32.632,75 lei. Compania Right Politics SRL a încasat, în aceeași zi, suma de 35.518,64 lei. Iat cu o zi înainte, Mateescu Bargu Gheorghe PFA a încasat suma de 24.867 de lei.

90.000 de euro, într-un an

Toate aceste sume provin din veniturile partidului, din subvenția de la bugetul de stat primită prin legea de finanțare a partidelor politice. 

SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a încasat de la USR, pentru prestarea serviciilor de consultanță politică, în perioada 9 ianuarie 2024 – 8 ianuarie 2025, suma totală de 439.058,34 de lei (89.603,74 de euro), ceea ce înseamnă  o medie de 33.773,72 de lei pe lună (6.892,6 euro).

Firma lui Cristian Ghinea a încasat: 31.083,19 lei în 8 ianuarie 2024, 32.647,84 lei în 2 februarie 2024, 32.569,02 lei în 5 martie 2024, 32.662,26 lei în 4 aprilie 2024, 32.649,62 lei în 2 mai 2024, 32.646,33 lei în 31 mai 2024, 32.647,19 lei în 2 iulie 2024, 32.626,69 lei în 2 august 2024, 32.649,82 lei în 5 septembrie 2024, 32.639,31 lei în 4 octombrie 2024, 32.632,75 lei în 6 noiembrie 2024, 48.971,76 lei în 4 decembrie 2024 și 32.644,56 lei în 8 ianuarie 2025.

Surpriză în rândul prestatorilor de servicii de sondare a opiniei publice

Sume impresionante de bani au fost achitate de către Secretariatul General al USR pentru sondajele de opinie. În ianuarie 2025, aceste cercetări sociologice au costat partidul suma de 180.128,81 de lei, adică 36.761 de euro.

În 17 și 21 ianuarie 2021, USR a plătit către compania SC Atlasul Social SRL, câte 53.750 de lei, de fiecare dată. Însă, mult mai interesantă este plata de 58.348,81 de lei făcută de USR la data de 13 ianuarie 2025, pentru prestarea unor servicii de cercetare sociologică. Banii au fost încasați de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) SRL, care a aparținut celebrului PSD-ist, actual europarlamentar, Vasile Dîncu. 

De asemenea, în 10 ianuarie 2025, USR a mai achitat 14.280 de lei pentru un sondaj realizat de către compania SC Annovar SRL.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×