x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trei comandouri de asasini

Trei comandouri de asasini

08 Mar 2004   •   00:00

A fost ucis pentru a fi razbunata asasinarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Armand Calinescu, presedintele Consiliului de Ministri, a fost lichidat la 21 septembrie 1939 de douazeci de gloante.

In dupa-amiaza zilei de 21 septembrie 1939, o masina oficiala se deplasa pe prelungirea Stirbei Voda din Bucuresti. Un autoturism care circula cu viteza tamponeaza din spate masina oficiala, iar in fata vehiculului o caruta se desface in doua. Un domn intre doua varste, cu monoclu si costum elegant coboara din partea din spate a masinii oficiale, pentru a vedea ce s-a intamplat. Mare imprudenta. Din masina din spate ies cateva persoane care incep sa traga in domnul cu monoclu... Armand Calinescu, presedintele Consiliului de Ministri, moare astfel rapus de peste 20 de gloante. Drumul sau dintre minister si casa este intrerupt pentru totdeauna. Asasinii sunt adusi a doua zi la locul atentatului, impuscati si lasati acolo. Dar ei isi indeplinisera planul. Zelea Codreanu era razbunat.

Omul Armand Calinescu

Sa vorbesti despre Armand Calinescu pare imposibil. Un personaj din cartile de istorie, un om care a facut istorie. Dar dincolo de politicianul, deputatul, ministrul de Interne, al Apararii Nationale, al Sanatatii, al Invatamantului, presedintele Consiliului de Ministri a fost omul. Argeseanul care si-a iubit locul natal, a aparat taranii si a incercat sa ii ajute sa invete carte. Fiul colonelului doctor Mihai Calinescu si al Ecaterinei. Sotul Adelei. Tatal arhitectului Barbu Calinescu. "L-am pierdut tocmai atunci cand un tanar elev are nevoia cea mai mare de sfaturile si indrumarile parintilor lui", marturiseste fiul. In acelasi timp, Armand Calinescu a fost considerat de catre legionari "un criminal politic sanguinar, dusman implacabil al Legiunii, direct raspunzator de decimarea fizica a acesteia". Cei care i-au deplans moartea i-au admirat fermitatea, modul in care a stiut sa fie "pavaza si scut al monarhiei si al tarii in acele vremuri tulburi".

"Cincizeci! Ei bine, putin"

Romania anilor ‘30 era marcata de dictatura mai mult sau mai putin fatisa a regelui Carol al II-lea si de luptele acestuia cu legionarii. Garda de Fier isi incepuse seria asasinatelor politice cu I.G. Duca, in 1933. Patru ani mai tarziu, la alegeri, nici unul dintre partide nu a obtinut majoritatea voturilor. Carol al II-lea i-a propus liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu sa alcatuiasca si sa conduca guvernul. Acesta nu a acceptat, iar in acel moment regele a vrut sa se razbune. Carol a desfiintat toate partidele, instaurand dictatura. La acest nou regim, la a carui nastere contribuise, Armand Calinescu si-a pastrat portofoliul de ministru de Interne. Si prima sa grija a fost arestarea lui Zelea Codreanu. Calinescu a fost avertizat de 50 de legionari ca se vor sinucide in cazul in care s-ar intampla ceva cu liderul lor. "Cincizeci! Ei bine, putin. De-ar fi doua sau trei sute care ar vrea sa moara, si nu in fata palatului regal, unde ar risca sa fie arestati (ceea ce ar fi pacat!), ci in fata casei mele, unde s-ar afla absolut la largul lor...", brava Calinescu

"Problema a fost rezolvata"

Codreanu a fost arestat, fiind acuzat de tradare, dar nu s-a intamplat nimic. Nimeni nu a reactionat. S-ar fi putut crede ca in Romania va reveni calmul. Dar era doar o aparenta. In 1938, inainte sa plece intr-o vizita in strainatate, regele i-a spus lui Armand Calinescu sa il omoare pe Zelea Codreanu. Presedintele Consiliului de Ministri nu a acceptat insa. Dupa intoarcerea lui Carol in Romania, acesta i-a trimis lui Calinescu o telegrama in care ii cerea din nou "sa rezolve problema". Problema a fost rezolvata in momentul in care Codreanu a fost mutat de la inchisoarea din Ramnicu-Sarat la cea de la Jilava. In Padurea Tancabesti, liderul legionarilor a fost impuscat.

Razbunarea gardistilor

Legionarii au inceput insa pregatirile pentru razbunare. La sedintele lor secrete s-a hotarat omorarea lui Armand Calinescu, care, in 1939, fusese numit presedinte al Consiliului de Ministri. O echipa de legionari, formata din Mili Dumitrescu, Cezar Popescu, Traian Popescu, Nelu Moldoveanu, Jean Ionescu, Jean Vasiliu, Marin Stanciulescu si Isaia Ovidiu, ii pregatea moartea. Prima incercare de asasinat a fost dejucata. Pe 13 februarie 1939, pe traseul demnitarului, sub podul peste Dambovita, a fost instalat un dispozitiv exploziv. Presedintele Consiliului de Ministri a fost salvat. Legionarii insa nu-si terminasera treaba. Moartea lui Zelea Codreanu trebuia razbunata. Pe drumul de la minister spre casa, automobilul lui Armand Calinescu a fost blocat de o masina in care se aflau legionarii ucigasi. In schimbul de focuri a fost ucis soferul, iar agentul de paza a fost ranit, dar a scapat fugind. Cateva luni mai tarziu, in septembrie 1939, legionarii s-au pregatit mai bine pentru asasinat. Se pare ca regele Carol al II-lea isi daduse acordul tacit pentru uciderea lui Armand Calinescu. Joi, 21 septembrie 1939, o echipa de legionari condusa de Miti Dumitrescu, aflata intr-un autoturism, a tamponat masina in care se afla Armand Calinescu. Demnitarul a coborat sa vada ce s-a intamplat si a fost impuscat. Dupa asasinat, legionarii au intrat in cladirea Radioului, au tras asupra portarului si a prezentatoarei si au intrat in direct, anuntand "pieirea tiranului". Apoi s-au predat Politiei, fiind omorati a doua zi in locul asasinatului.

Moarte pentru moarte

Gestul legionarilor de a se preda nu a impresionat. Moartea lui Armand Calinescu a fost pedepsita prin aproape 300 de morti. Cei aproape 250 de legionari aflati in inchisori au fost executati. In fiecare oras, cate trei membri ai Garzii de Fier au platit cu viata asasinarea presedintelui Consiliului de Ministri. Armand Calinescu a fost inmormantat la Curtea de Arges.

Presa vremii

"Un singur cuvant sa treaca din om in om, pe tot intinsul tarii: calm, disciplina, patriotism si solidaritate", titra pe prima pagina ziarul "Universul "din 23 septembrie 1939. In ziarul "Timpul" din 22 septembrie 1939 se putea citi: "Crima miseleasca savarsita ieri de o ramasita a vechilor nuclee teroriste infiintate de legionari a zguduit adanc sufletul intregii opinii romanesti". "(...) o banda de netrebnici, fanatici si exaltati (...), ca niste criminali ordinari, au rapus viata celui ce a dat Romaniei linistea si pacea", se spunea in "Oltenia Economica" din 24 septembrie 1939.

CV Armand Calinescu s-a nascut in Pitesti, la 22 mai 1893. Urmeaza Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si cursurile Facultatii de Filosofie. In 1919 intra in viata politica, fiind deputat, cu mici intreruperi, intre anii 1926-1937, pe listele Partidului National Taranesc. A fost casatorit cu Adela, cu care a avut un fiu, pe Barbu Calinescu, care acum locuieste in Marea Britanie. In 1937 este numit ministru de Interne, iar in 7 martie 1937 devine presedintele Consiliului de Ministri, ministru de Interne si al Apararii Nationale. ( CRISTIAN PETRU )

CONTINUARE: Odiosul macel

×