x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zoia Ceausescu, eterna "victima colaterala"

Zoia Ceausescu, eterna "victima colaterala"

de Toma Roman Jr    |    22 Noi 2006   •   00:00

Fata lui Nicolae si Elena Ceausescu a fost supusa o viata intreaga presiunilor. Mai intai, destinul ei s-a aflat sub controlul strict al parintilor, care au vrut sa-i controleze si sa-i "aranjeze" viata. Pana si numele i-a fost dat din ratiuni politice. Viitorul "patriot antirus" Nicolae Ceausescu a botezat-o Zoia in onoarea eroinei sovietice Zoia Kosmodemianskaia, o partizana executata de nemti. Nascuta la 1 martie 1949, ea a ajuns la adolescenta tocmai in timpul in care tatal ei se lupta sa puna mana pe Partidul Comunist Roman si pe tara.

RELATIE. Intre mama si fiica au fost mari tensiuni

Fata lui Nicolae si Elena Ceausescu a fost supusa o viata intreaga presiunilor. Mai intai, destinul ei s-a aflat sub controlul strict al parintilor, care au vrut sa-i controleze si sa-i "aranjeze" viata. Pana si numele i-a fost dat din ratiuni politice. Viitorul "patriot antirus" Nicolae Ceausescu a botezat-o Zoia in onoarea eroinei sovietice Zoia Kosmodemianskaia, o partizana executata de nemti. Nascuta la 1 martie 1949, ea a ajuns la adolescenta tocmai in timpul in care tatal ei se lupta sa puna mana pe Partidul Comunist Roman si pe tara.

Cum Nicolae Ceausescu devenise megaloman inca din acea perioada, iar Elena, predispusa spre barfa si mitocanie, isi daduse deja frau liber, una dintre primele victime ale cuplului a fost chiar propria fiica. Asemeni parintilor, in viziunea cuplului prezidential, copiii trebuiau sa fie "geniali", "luptatori", "eroi intre eroi" si "mari ganditori". Or, Zoia Ceausescu era un om cat se poate de normal. Control Si frondA. In timp ce lui Nicu Ceausescu si lui Valentin li s-au permis mai multe, probabil pe motiv de "deh, e baiat", viata Zoiei a fost controlata aspru si fata secretarului general al PCR a fost practic inchisa intr-o cusca de platina. Bineinteles, beneficia de avantaje materiale pe care majoritatea romanilor nici nu le visau in epoca. La inceputul anilor ’70 se plimba cu un Mercedes alb, cabrio, de doua locuri, primit cadou de la sahinsahul iranian Reza Pahlavi. In contrapartida insa, viata personala ii era supravegheata si avea o groaza de interdictii. Relatiile ei amoroase se incheiau prost: Securitatea "spargea anturajul". S-a vehiculat versiunea ca Petre Roman, considerat unul dintre primii ei iubiti, a fost trimis la studii la Toulouse, "in exil", sa nu o mai vada pe Zoia. Ceausestilor nu le convenea un potential ginere jumatate evreu, jumatate spaniol, care era, in plus, si fiul unui comunist din vechea garda a lui Dej. Tot din motive "nationale" se pare ca a fost indepartat si medicul ginecolog Dan Vincze, un alt mare amor al Zoiei, de origine maghiara. Pentru Mihai Matei, ziarist de politica externa la revista Lumea, relatia cu Zoia a fost fatala. Trimis in surghiun in Guineea, drept corespondent de presa, acesta nu s-a putut adapta la clima, a contractat o boala tropicala si a murit.

In contrapartida, Zoia incerca sa-si sfideze parintii. Cultiva mediile boeme, formate din artisti si scriitori, participa la chefuri unde curgeau valuri de alcool. Contrazicand gustul orientat spre monumentalitatea kitsch al parintilor, era preocupata de bibliofilie sau de arta plastica, inainte de a achizitiona piese valoroase consultandu-se cu specialisti adevarati. Se mai presupune ca a avut o relatie "de dragoste si arta" cu romancierul Petru Popescu, in voga in epoca. Familia Ceausescu a fost foarte multumita atunci cand acesta a fugit in SUA.

"OM DE STIINTA". Caracterul Zoiei Ceausescu ne-o arata ca pe o persoana orientata spre disciplinele umaniste. Numai ca Elena Ceausescu voia sa-si faca toti copiii "oameni de stiinta", ca ea. Zoia a fost indreptata spre facultatea de matematica. Colegii ei spun ca era un matematician acceptabil, in orice caz, se pricepea mult mai bine la matematica decat mama sa la chimie. Devenita asistent universitar si apoi cercetator la Institutul de Matematica, ea a refuzat sa iasa prea tare in fata. Isi facuse si la Institut un cerc de prieteni, vorbea destul de liber si iesea cu colegii la bere, fapt care a starnit mania Elenei Ceausescu. Institutul a fost desfiintat in 1975. Zoia a ajuns director la INCREST (Institutul pentru Creatie Stiintifica si Tehnica). Aici a ramas pana in 1989. Cei care au lucrat cu ea spun ca a incercat sa obtina fonduri ceva mai mari pentru institut, ba chiar sa convinga autoritatile sa le dea dreptul unor colegi sa mearga la colocvii si congrese internationale de matematica.

CUMINTIREA. La inceputul anilor ’80 l-a cunoscut pe Mircea Opran, inginer originar din Sibiu si cadru universitar la Politehnica din Bucuresti. S-a indragostit de Opran. Cum acesta avea "dosar bun" si fata lor sarise de 30 de ani, Ceausestii au fost de acord cu casatoria. Cei doi domiciliau in actualul sediu al UNITER, de pe Calea Victoriei, o vila frumoasa, duceau o existenta relativ linistita, aveau doi caini pe care-i plimbau, mergeau la munca. Bineinteles, supravegherea Securitatii nu incetase. Asa i-a prins miscarea din decembrie 1989.

FRATI. Din cei trei copii ai lui Nicolae Ceausescu mai traieste Valentin

CANTARUL DE AUR. Cum vila era la vedere si multa lume stia cine sta acolo, "valul revolutionar" a ajuns inca din seara de 22 decembrie in casa sotilor Ceausescu-Opran. Ce a gasit acolo "revolutia" ar parea azi niste lucruri normale. Atunci insa, un video, un borcan de ness sau tigarile Kent constituiau dovezi de "imbuibare". Un cantar banal de alama a fost prezentat la "Televiziunea Romana Libera" ca fiind facut din aur masiv si folosit la cantarirea carnii care era data la caini. Care carne, probabil din "lotul pentru export", era ambalata-n vid, cum nu vazuse nimeni. Zoia a stat in inchisoare vreme de cateva luni, fiind acuzata de "subminarea economiei nationale". Cu toate ca faptele de care era acuzata au fost amnistiate inca din 1990, ea fost scoasa de sub acuzare, in mod bizar, abia in 1996.

DISCRETIE. Dupa iesirea din penitenciar a incercat sa se reangajeze la INCREST, dar nu a fost reprimita. S-a pensionat pe caz de boala in 1996. Dupa cate se pare, in acelasi an a fost operata de cancer pentru prima oara. Se pare ca avea dificultati financiare, dar nu a acceptat ajutoarele banesti oferite de prietenii ajunsi "pe cai mari". Traia impreuna cu Mircea Opran intr-un apartament cumparat intr-o vila pe Strada Marinescu, din Cotroceni. S-a mai auzit despre ea abia in ultimii trei ani, cand a actionat in justitie statul roman pentru recuperarea unor carti, tablouri si bijuterii confiscate in 1989, respectiv pentru deshumarea parintilor. Printr-o hotarare judecatoreasca ar fi trebuit sa recupereze 4 bijuterii de aur, tablouri ajunse la Muzeul National de Arta sau carti rare intrate in patrimoniul Bibliotecii Nationale. O parte dintre carti, dupa cate stim, disparusera de tot. Procesul privind deshumarea s-a terminat, intr-o prima faza, in coada de peste, iar acum se desfasoara recursul. In timpul actiunilor judiciare Zoia n-a vrut sa iasa-n fata, a tinut legatura cu presa prin avocatul ei, Haralambie Voicilas.

La 20 noiembrie 2006, Zoia Ceausescu a incetat din viata in urma unei metastaze la colon. Incepand cu luna august fusese internata in mai multe randuri la sectia de oncologie a Spitalului Universitar. Isi dorise sa fie incinerata si sotul, Mircea Opran, a anuntat ca-i va respecta vointa. Asa, macar dupa moarte, Zoiei Ceausescu i se va intampla ce a vrut.

REGRETELE LUI PETRE ROMAN
Fostul premier Petre Roman si-a exprimat regretul ca Zoia Ceausescu "a plecat prea repede dintre noi". El a spus ca fiica cuplului Nicolae si Elena Ceausescu a fost "o fata inteligenta si nemultumita de cum se traia in Romania in anii in care parintii ei erau la putere". Roman a precizat ca Zoia Ceausescu si-a manifestat deseori independenta fata de parintii ei. Fostul premier a infirmat informatiile vehiculate de presa, conform carora, la inceputul anilor ’70, ar fi avut relatii apropiate cu Zoia Ceausescu. "S-au spus tot felul de lucruri nepotrivite in legatura cu o relatia dintre mine si Zoia. Realitatea este urmatoarea: eu eram la doctorat in Franta si un prieten bun de la Politehnica s-a casatorit cu una dintre fiicele lui Paul Niculescu Mizil, personalitate politica la acea vreme. La acea nunta a aparut si Zoia Ceausescu, ne-am intalnit, am stat de vorba, am mai ramas in tara cateva zile si am mai stat impreuna", a spus Petre Roman.
  • Mediafax
  • Fotografiile provin din urmatoarele surse: Jurnalul Foto . Arhiva DANIC / Arhiva "Studiourile Sahia" / Rompres / Mediafax AFP / AP
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment ceausescu zoia roman zoia ceausescu