In 28 aprilie 2010, sub titlul "Gaina, ministrul Borbély si somnul de la Mediu", aratam in Jurnalul National modul absolut defectuos in care, instantele de resort – Agentia de Protectie a Mediului Suceava, cu complicitatea Ministerului Mediului – au favorizat, prin aprobari, producerea unui grav atentat ecologic: executarea a sapte hidrocentrale private pe raul Neagra Brostenilor din judetul Suceava. Fiecare instalatie avand, conform proiectului, o conducta lunga de 4-5 kilometri ce urma sa capteze 70% debit, practic, acest superb rau urma sa dispara pe intregul cursul sau semnificativ. Pe langa textul din Jurnalul National, despre viitorul atentat de mediu de la Suceava am mai semnat atunci alte doua texte, tot in presa centrala. Deopotriva, am adresat direct ministrului László Borbély un memoriu in care il avertizam asupra ilegalitatii si imoralitatii unei astfel de initiative private, care supune interesul national si patrimonial interesului local si personal al unor ignoranti. Toate demersurile fiind facute cu nadejdea ca raul trebuie prevenit, jurnalistul nefiind numai un etern bocitor post festum, cu rating de succes.
Revolta sine materia
Ministrul mi-a telefonat revoltat. Nu insa de "legalizarea" viitoarei agresiuni de mediu, ci de felul in care il interpelasem, numindu-l "ungur romanesc". Totodata a tinut sa sublinieze ca trebuia sa ma adresez in prealabil consilierilor sai de la care as fi aflat ca "toate actele sunt in regula". Am pus doar pe seama naivitatii omului faptul ca, la varsta sa, nu intelegea ca la ora actuala, in Romania, actele care consfintesc ilegalitati si nedreptati nu sunt o problema. Si am asteptat raspunsul ministerial scris. Mi-a parvenit in cele din urma, fundamentat pe adresa nr. 3568/ 30.03.2010, emisa de Agentia pentru Protectia Mediului Suceava si semnata de directorul acesteia, Constantin Proboteanu. Acesta explica aprobarile institutiei sale deoarece firma "Tabita Tour a parcurs la timp toate etapele procedurale", "a depus la timp toate documentele", a facut public (intr-un ziar local) "anuntul privind solicitatea aprobarilor de mediu", iar lucrarile "nu sunt in preajma unor arii protejate". Si conchidea: "Consideram ca realizarea proiectului «Amenajare Hidroenergetica Neagra» nu va afecta grav si pe termen lung ecosistemul de pe raul Neagra Brosteni".
Credinta in domnul. Domnul dolar
Firma Tabita Tour, inclusa in Filadelfia Group, apartine unor penticostali si are sediul in Bistrita. Tupeul acestora si aprobarile nu par sa fie straine de protectia politica, asigurata pe plan local local de presedintele CJ Suceava, pedelistul Gheorghe Flutur, implicit de cointeresarea primarului Brostenilor, Steliean Chirila, de la acelasi partid. Ce poate fi in capul unui individ care isi inchipuie ca are dreptul sa confiste, unei tari si vietii, un rau de munte, ramane insa o problema de ordin psihiatric.
Istorie veche si istorie recenta
In aprilie 2009, seful Ocolului Silvic, Emil Bocanet, opinia impotriva constructiei acestei salbe de hidrocentrale, fapt firesc la un silvicultor care, prin studii si functie, gestioneaza fauna acvatica a raurilor de munte din teritoriu. Deopotriva am avut dialoguri incurajatoare cu directorul Directiei Silvice Suceava, Mihai Mihetiu. Ambii cunosteau istoria Negrei: prin anii ’80, fabulosul rau scapase de un urias baraj hidroenergetic, gratie stradaniilor a doi oameni cu vocatie – academicianul Victor Giurgiu, acum octogenar, si Grigore Turcanu, silvicultor local. La acea vreme, Ceausescu intelesese necesitatea conservarii valorosului ecosistem de pe Neagra Brostenilor.
Energie verde, cu pretul vietii
Afacerea cu "energie verde" este un adevarat furt al caciulii: producatorii acestei energii primesc cate un "certificat verde" pentru fiecare MWh furnizat retelei, act pe care, ulterior, il vand scump pe o piata specializata, spre marii producatori de energie electrica: poluatori, care sunt obligati sa detina un numar de certificate verzi. Implicit, pretul energiei creste la consumator. Pretul urias il platesc insa mediul si biodiversitatea.
Necrofagii Negrei: SC Energy BV si Tabita Tour
Cum ciolanul este gras, la Tabita Tour s-a adaugat pe parcursul anului 2010 si firma Energy BV srl, avand birouri, cu totul intamplator, intr-o cladire din centrul Brostenilor, aflata in proprietea primarului. Cum multe terenuri din lunca Negrei apartin Primariei, in sedintele de Consiliu Local, primarul Chirila a venit cu propunerea de parteneriat cu firmele private, Primaria urmand sa ofere terenurile sale prin care trece raul. Un parteneriat sfidator, in care comunitatea urma sa primeasca doar 1% din beneficiile exploatarii energetice, restul de 99% revenind intreprinzatorilor privati. La ultima sedinta cu aceasta tema, cea din iunie 2010, propunerea de parteneriat a fost respinsa, prin votul negativ al consilierilor. Cu toate acestea, Energy BV srl a inceput lucrarile la prima hidrocentrala, pe terenul Primariei, in zona pepinierei silvice "Branzaria". Se lucreaza muteste, fara vreo tabla indicatoare de santier, continand, dupa lege, datele obiectivului. Valea a fost rastocita si, in plina boiste a pastravului, albia veche a secat. In paralel, reprezentantii Tabita Tour achizitioneaza terenuri de la localnici, mizand pe schimbul acestora cu terenurile de stat strabatute de rau, aflate in administrarea Ocolului Silvic Brosteni. Inscris intre timp in PDL, seful de ocol, inginerul Emil Bocanet, nu pare acum sa se mai opuna proiectelor.
Un prefect mintit? E posibil
Seful comisiei economice din Primarie, consilierul Gheorghe Balan, a sesizat in scris Institutia Prefectului Suceava asupra ilegalitatii actelor si, implicit, lucrarilor debutate. In opinia sa – sustinuta cu probe de acte, in copii – explicatia consta in falsificarea procesului-verbal al sedintei in care s-a respins prin vot inrobitorul si nocivul parteriat. Cu toate acestea, delegatia trimisa de prefectul judetului, Sorin Arcadie Popescu, nu a gasit nereguli. Calea actionarii in instanta de judecata a Primariei Brosteni pare sa fie asadar unica solutie de impiedicare a unui major dezastru ecologic. Fireste, pe langa ipotetica zadarnicirea acestuia de catre silvicultorii de la Ocolul Silvic Brosteni, refuzand schimburile de terenuri si uciderea faunei acvatice, o indatorire profesionala si, deopotriva, morala.