Una dintre activităţile bine organizate la noi în ţară este pe cale de dezmembrare. Şi asta nu din lipsă de fonduri sau de iniţiativă, ci din mari interese. Este vorba de vânatul organizat în cadrul asociaţiilor.
Despre ce e vorba? La data de 13 decembrie 2010, premierul Emil Boc semnează OUG nr. 102/2010 pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii si a protecţiei fondului cinegetic. În baza acestei ordonanţe, ministrul Mediului, László Borbély, dă un ordin ministerial la 16 decembrie, astfel încât la 21 decembrie se publică şi normele de aplicare. Ce prevede ordonanţa? În câteva cuvinte: atribuirea directă a dreptului de gestionare a fondurilor pentru în favoarea celor propuşi de către cei care fac dovada că au în proprietate peste 50 la sută din suprafaţa fondului. De asemenea, numărul de fonduri ale asociaţiilor vânătoreşti se limitează la 5 plus 50 la sută din numărul celorlalte deţinute. Expunerea de motive ("În acest moment, Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor din România, această asociaţie «mamut» gestionează majoritatea fondurilor de vânătoare în mod defectuos, neputând gestiona eficient un număr aşa de mare") pentru această măsură este făcută de cinci deputaţi, toţi PDL: Iustin Marinel Cionca Arghir, Valeriu Tabără, Constantin Chirilă, Claudia Boghievici şi Toader Stroian. Prin urmare a început "vânarea" fondurilor valoroase pentru a fi atribuite preferenţial!
Caz concret. Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Unirea Bucureşti, fostă Dinamo, şi care a aparţinut de Ministerul de Interne. Aici are calitatea de membru şi Gigi Becali, dar el îşi plăteşte doar cotizaţia, fără să participe deocamdată la vreo vânătoare. În gestiunea asociaţiei se află 13 fonduri de vânătoare, situate în judeţele limitrofe Bucureştiului. Printre ele şi cel denumit "Măcelarul", din judeţul Călăraşi, perla asociaţiei. "Este cel mai mare, are o suprafaţă de aproape 13.000 de hectare şi aici de poate vâna, printre altele, la cerb, mistreţ, iepure, căprior ori fazan", explică Gheorghe Păuna, pre şedintele asociaţiei.
Tocmai acest fond este pe cale de a fi pierdut de cel care îl gestionează încă din 1966. "Când am venit eu nu erau cerbi. Vă daţi seama ce înseamnă să găseşti cerbi la şes, aşa de aproape de Bucureşti? Îţi trebuie linişte, hrană, areal. Cerbii au venit odată de la bulgari, când au fost nişte geruri cumplite şi au rămas la noi. Scopul nostru a fost mereu de a gestiona durabil fondul, nu să obţinem profit imediat pe seama vânatului. Prima noastră sursă de venit o reprezintă cotizaţiile. Şi avem circa 350 de membri", a continuat Păuna. El nu este nemulţumit de legea în sine, ci de modul în care se aplică. "Pentru crearea acelor asociaţii de proprietari de terenuri care trebuie să deţină peste 50 la sută din suprafaţa terenurilor s-au făcut numai falsuri. S-au luat semnături de la oameni care nu au teren acolo, de la decedaţi sau de la persoane care nu au vrut să semneze, semnând alţii pentru ei". În acest mod a luat fiinţă Asociaţia de Propietari Univers Nana-Sohatu căreia i s-a recunoscut dreptul de a propune gestionarul fondului cinegetic Măcelarul din judeţul Călăraşi. Pe tabel mai apar semnături de la oameni din comuna Radovanu, ale căror terenuri nici nu aparţin de acest fond. În ciuda falsurilor grosolane, sesizate în timp util de AVPS Unirea, Comisia de atribuire directă a dreptului de gestionare a faunei cinegetice, din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor a decis atribuirea fondului Măcelarul către asociaţia de vânătoare "Zimbrul Românesc 2007", care nu are în gestiune nici un alt fond de vânătoare! Până la urmă, asta ar fi cea mai mică dintre ciudăţenii, dar Ministerul a luat în considerare, şi cu bună ştiinţă un fals ordinar. Printre cei care au semnalat abuzul se numără şi Ionel Sacrisu, secretarul comunei Sohatu, a cărui semnătură apare pe tabelul cu cetăţenii deţinători de terenuri agricole şi pădure proprietate particulară care solicită să devină membri ai asociaţiei Univers Nana-Sohatu. Acesta, împreună cu alţi consăteni, a trimis o sesizare către Inspectoratul Teritorial de regim silvic şi de vânătoare Bucureşti, prin care anunţă că nu a semnat acel tabel, dar aceasta nu a fost băgată în seamă.
Marin Anton, secretarul de stat, e vânător
Beneficiarul fondului Măcelarul, Asociaţia Zimbrul Românesc 2007, este condusă de Nicolae Cioboiu, şi el fost membru la Unirea. Asociaţia lui nu deţine deocamdată, în ciuda denumirii, nici un fond de vânătoare, fiind inclusă doar în lista asociaţiilor de pescuit sportiv. Cioboiu mai are afaceri în domeniul sticlei, fiind preşedinte la Sticerom SA. Sunt voci care spun că dirijorul acestor acţiuni ar fi Marin Anton (foto), actualul secretar de stat din Ministerul Mediului. Acesta, la rândul lui, este şi el vânător la Asociaţia Sitarul, cu sediul în comuna Cernica, judeţul Ilfov, şi care are fonduri de vânătoare în judeţele Ilfov, Călăraşi, Argeş şi Teleorman. De altfel, Anton deţine importante suprafeţe de teren în judeţele Ilfov, Argeş şi Călăraşi. "Nu sunt în subordinea mea vânatul şi pădurile. Cristian Apostol este responsabil cu partea aceasta. Eu mă ocup doar de mediu. E adevărat că sunt vânător şi că îmi place să vânez, dar nu-l ştiu pe domnul Cioboiu, n-am nici o treabă cu aşa ceva", ne-a declarat Marin Anton. O explicaţie mai tranşantă ne-a oferit Ionel Scrisu, secretarul comunei Sohatu, a cărui semnătură apare în acel tabel. El aruncă vina exclusiv pe primarul Iulian Dumitrică: "E o mânărie făcută în Primărie. Acest tabel făcut în fals m-a făcut pe mine şi pe alţii propietari, în condiţiile în care noi suntem doar utilizatori. Unii de acolo sunt decedaţi, iar alţii nu au nici o palmă de pământ. De altfel, este o practică uzuală a domnului primar. El mai are un dosar penal într-un alt caz. Aici, miza o reprezintă partea financiară. Cei care au solicitat acest fond sunt potenţi financiar şi, probabil, au oferit o sumă de bani pentru a-l obţine. Categoric, există şi un sprijin din Ministerul Mediului, la unul din cei doi secretari de stat".
Cel puţin 200 de astfel de cazuri
Nicolae Şelaru este directorul general al AGVPS. Deocamdată, adoptă o poziţie de aşteptare. "Ştiu că în ţară mai sunt 200 de fonduri într-o asemenea situaţie, precum Măcelarul. La nivel general, nici un sfert nu au documente corecte, astfel încât să se întrunească în asociaţii cu propietari de terenuri de peste 50 la sută din suprafeţe. Sunt tabele cu membri decedaţi, terenuri teleportate dintr-un fond în altul. Din păcate, Comisia de Atribuire spune că nu intră în competenţa lor să verifice documentele. Miercuri a fost ultima zi de depunere a contestaţiilor şi în timp de 5 zile sunt obligaţi să dea un răspuns. Abia după aceea o să mă pronunţ. Poate vor sesiza neregulile şi nu vom asista, totuşi, la ilegalităţi".