Sa faci un imprumut bancar de 80.000 de euro, sa platesti in avans unui asa-zis dezvoltator imobiliar 50.000 de euro pentru achizitionarea unui apartament de doua camere ce urmeaza a fi construit, dar, in final, sa ramai si fara bani, si fara apartament, sa mai ramai si cu cu o rata la banca de circa 700 de euro pe luna, pentru o perioada de 10-15 de ani, iata un scenariu de groaza, pe care, din nefericire, zeci de familii din Bucuresti il traiesc azi in realitate. Unul dintre pagubitii care ne-au contactat la redactie este Voicu Ionel, care ne-a relatat: "In 25 ianuarie 2008 am incheiat cu firma Elgi Com Cof SRL Bucuresti un antecontract de vanzare-cumparare, prin care firma in cauza, prin reprezentantul ei, Coman Elena Gilda, se obliga ca pana in ianuarie 2009 sa-mi predea un apartament de doua camere in blocul A2 din Strada Valea Lunga, nr. 49, Sectorul 6, Bucuresti. Pretul apartamentului era de 71.555 de euro, din care am achitat un avans de 53.680 de euro. Evident ca, pentru a putea plati aceasta suma, am contractat un credit pentru care mi s-a stabilit o rata de 700 de euro, pe care o voi achita lunar pana in anul 2020. Dar nici pana azi nu am intrat in posesia apartamentului. Nici unul dintre cei cu care am semnat contractul nu mai e de gasit. In schimb, banca de la care m-am imprumutat mi-a luat pana acum, numai dobanzi si comisioane, peste 20.000 de euro. Sunt terminat!".
In situatia dlui Ionel Voicu se afla, din pacate, asa cum spuneam, zeci de familii. Dar iata pe scurt ce s-a intamplat. Doua firme, Elgi Com Cof SRL si Escape B 25 Impex SRL, ambele din Bucuresti si controlate de aceleasi persoane – Coman Elena Gilda, Cira Constantin Florin si Stefan Ilie – au demarat in 2007 un proiect imobiliar in zonele Valea Lunga, Valea Doftanei si Valea Cricovului, din Bucuresti, unde urmau sa construiasca mai multe blocuri de locuinte. In acest scop, cele doua firme au contractat credite de la ATE Bank, de peste 7 milioane de euro. Pe de alta parte, au incasat si de la cei interesati, pe baza unor precontracte de vanzare- cumparare, avansuri cuprinse intre 25% si 80% din valoarea apartamentelor care urmau a fi construite si predate cumparatorilor pana la inceputul anului 2009.
Dar, in februarie 2009, termenul de predare trecuse, doua dintre blocurile in care ar fi trebuit sa se mute clientii erau ridicate doar "la rosu", iar reprezentantii celor doua firme dadeau din colt in colt, cerandu-le clientilor sa aiba rabdare, dar refuzand sa incheie contractele finale de vanzare- cumparare. In realitate, cele doua firme intrasera in insolventa, fara sa-i anunte pe cei de la care incasasera peste 5 milioane de euro, drept avansuri pentru apartamentele promise. Cert e ca la 30 iulie 2010, ATE Bank a cesionat creantele, in valoare de 7.548.592,55 de euro, pe care le detinea asupra firmelor Escape B25 Impex SRL si Elgi Com Cof SRL, firmei Optimal Recovery SRL, care, prin intermediul executorului judecatoresc "Culea si Tanurca", a "confiscat" toate apartamentele aflate in constructie in Valea Doftanei si Valea Lunga. Ca avem de-a face cu o uriasa teapa reiese din urmatorul fapt: cu o zi inainte de trecerea apartamentelor in proprietatea firmei Optimal Recovery, aceasta a incheiat un contract de "prestari servicii si executie lucrari" cu firma Andy Mona Cof SRL, la care administrator este... acelasi Cira Florin, care controla si una dintre firmele care au demarat tot acest proiect, si anume Escape B 25 Impex SRL si care a incasat avansuri de milioane de euro de la zecile de familii fraierite. Cu alte cuvinte, s-a inchis cercul, apartamentele cu pricina au ajuns la o firma-"bidon", adica tot pe mana gastii care a pus la cale uriasa teapa.
Avalansa de plangeri penale
Ramanand si fara bani, si fara apartamente, nemaiputand lua legatura cu firmele cu care au incheiat precontractele, mai multi pagubiti au formulat plangeri penale impotriva firmelor si a persoanelor pe care le considera vinovate. La solicitarea Jurnalului National, conducerea ATE Bank precizeaza ca a procedat legal cesionand creanta cu pricina si, mai mult, ca cele doua firme au indus in eroare insasi banca: "Reprezentantii celor doua societati creditate – se arata in comunicatul ATE Bank – au incalcat conditiile de creditare. Astfel, pe de o parte, au primit si utilizat banii din creditul acordat de banca, iar, pe de alta, au incasat sub forma de avansuri, chiar si in procent de 80%, sume de bani in numerar, fara a le depune ulterior in conturile deschise la banca si fara a instiinta banca despre aceste antecontracte. La randul lor, promitentii cumparatori, din buna-credinta, dar si din neglijenta, nu au inteles sa efectueze publicitatea acestor antecontracte la Birourile de Carte Funciara, desi au achitat sume importante de bani promitentilor vanzatori. Ca urmare, banca, in calitate de creditor, nu a avut cunostinta de intocmirea acestor antecontracte si implicit de incasarea avansurilor reprezentand sume importante de bani de catre societatile creditate, acestea ascunzand bancii perfectarea lor. Mai mult, cele doua societati, dupa ce au incasat sume importante de bani de la clienti, precum si de la banca, nu au inteles sa-si achite nici dobanzile la credite, astfel incat, la mijlocul anului 2010, cele doua societati inregistrau intarzieri la obligatiile scadente rezultate din creditele acordate de banca de peste 100 de zile. Tot in acest timp, reprezentantii bancii au aflat chiar de la promitentii cumparatori de incheierea acestor antecontracte. Ei s-au prezentat la sediul bancii, in ultima instanta, vazand ca reprezentantii celor doua societati sunt de negasit. Astfel, banca, in calitate de creditor garantat, s-a regasit, alaturi de promitentii cumparatori, in postura de pagubita, din cauza ingineriilor financiare instrumentate de reprezentantii societatilor SC Escape B 25 Impex si SC Elgi Com Cof".