La şase luni de la alegeri, în cablograma WikiLeaks din 13.06.2005, oficialii americani fac o radiografie a opoziţiei: Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul România Mare (PRM). Atenţia le este îndreptată în special spre Ion Iliescu, personalitate marcantă a PSD, ajuns la momentul respectiv pe o poziţie inferioară în partid, adică la un fel de statut de mâna a doua. Americanii remarcă temerile momentului, potrivit cărora Iliescu ar fi putut provoca o rupere a PSD şi forma un nou partid.
În aceeaşi telegramă se mai face referie şi la luptele interne din PRM, dintre Corneliu Ciontu şi Vadim Tudor.
Potrivit cablogramei intitulate poetic "Ego-uri afectate, partide divizate – Fisuri în cadrul Opoziţiei din România” şi clasificate drept "Confidenţială”, se notează faptul că Ion Iliescu ameninţa că va demisiona din partid, cu mari şanse să ia cu el "loialiştii” din PSD. Pe de altă parte, Corneliu Vadim Tudor a revenit oficial la cârma PRM, provocând o schismă în partid.
Ambasada notează, cu majuscule, că "nici nu a părăsit partidul vreodată cu adevărat”. Beneficiarii acestor lupte sunt cei din Alianţa liberal-democrată, care vor avea susţinători din rândul noilor parlamentari independenţi, se arată în cablogramă. "Patru dintre membrii PSD şi PRM care au plecat din partidele lor s-au alăturat deja unuia dintre partidele la putere, iar cei care au rămas independenţi au votat alături de coaliţia de centru-dreapta”, notează diplomaţii americani.
Imediat după eşecul luptei pentru şefia PSD din 21 aprilie, mulţi informatori politici din interiorul partidelor au prezis că Iliescu nu va accepta niciodată cu resemnare un statut de mâna a doua în partidul pe care l-a înfiinţat.
"Înfrângerea a fost un şoc pentru el, de fapt s-a şi internat pentru câteva săptămâni din cauza unor probleme de inimă cauzate de stres. La scurt timp de la externare şi ascultând sfatul unora dintre consilierii cei mai apropiaţi, el a anunţat la 3 iunie că se gândeşte serios să se retragă din partid. El a spus că este dezgustat de corupţia din sânul PSD”.
Cu câteva săptămâni înainte, Ioan Talpeş, senator PSD şi fostul consilier pe probleme de securitate al lui Iliescu, a demisionat din partid, acuzând actuala conducere că "l-a tratat incorect pe Iliescu”. În aceeaşi zi, Talpeş s-a întâlnit la palatul prezidenţial cu preşedintele Traian Băsescu.
Mulţi informatori politici au speculat pe marginea faptului că Talpeş a oferit informaţii lui Băsescu despre corupţia din PSD, inclusiv date legate de omul de afaceri siriano-român Omar Hayssam care era arestat pentru implicarea sa în cazul răpirii a trei jurnalişti români în Irak. (n.r. – ulterior Talpeş a candidat pentru colegiul senatorial 7 Bucureşti din partea PD-L)
Citiţi toate articolele Wkileaks România - Jurnalul Naţional