x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Orice schi are sufletul lui

Orice schi are sufletul lui

27 Noi 2008   •   00:00
Orice schi are sufletul lui

Schiul este un sport scump. Ca să-ţi cumperi un echipament complet trebuie să bagi mâna adânc în buzunar. Iar când mergi pe pârtie şi dai de pietre, parcă îţi vine să plângi. O pereche de schiuri merită la fel de multă atenţie ca o maşină. Iar atunci când apar probleme, e bine să mergi la un service. Din păcate, la noi în ţară cei care ştiu să repare cu adevărat echipamentul de schi şi snowboard sunt foarte puţini.



PROFIL. Cea mai bună metodă de ascuţire a schiurilor este cea manuală. Se apropie foarte mult de ceea ce fac servicemenii profesionişti din străinătate, care primesc pe mână schiurile unor sportivi precum Mario Matt, Bode Miller sau Denise Karbon. Sculele care se folosesc sunt unele speciale, care nu încap pe mâna oricui.

COMUNICARE. Atunci când mergeţi cu schiurile la un service discutaţi cu omul de acolo. El trebuie să ştie foarte bine felul în care schiaţi şi ce vrei să faci cu schiurile. Unghiurile de ascuţit cantul şi unghiul de talpă se fac în funcţie de ce vrei să faci pe zăpadă. Pentru pârtie, schiul se ascute într-un fel, pentru free-ride în alt fel.

Este bine să evitaţi locurile în care schiurile se ascut la maşină. Această tehnică distruge cantul şi face talpa să-şi piardă din proprietăţi. Iar un schi nu este deloc ieftin. În mod normal, un turist care nu schiază mai mult de 20 de zile într-o iarnă poate folosi acelaşi echipament timp de 4-5 ani.

HRANĂ PENTRU BLANĂ. Toată lumea ştie că talpa schiului are nevoie de ceară pentru ca alunecarea să fie mai bună. Dar chiar şi ceara diferă de la zăpadă la zăpadă. Atenţie mare la zilele în care mergeţi pe pârtie după o noapte în care a nins cu nemiluita şi daţi peste zăpadă afânată. În acest caz, veţi avea pro­bleme cu alunecarea.

×
Subiecte în articol: schi&snowboard