Statele Unite vor testa, joi, un avion fara pilot, de tipul Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, ce poate strabate distanta dintre Londra si Sydney in mai putin de o ora, in timp ce este supus unei temperaturi de aproximativ 2000 de grade Celsius, cu mult peste punctul de topire a otelului, scrie cotidianul The Guardian in editia sa electronica.
US Defence Advance Research Projects Agency va lansa aparatul Falcon HTV-2 cu ajutorul unei rachete, de la Baza Vandenbergh a fortelor aeriene situata in California. Daca totul va decurge conform planului, specialistii vor lansa Falcon HTV-2 spre profunzimile spatiului cosmic, inainte de a detasa avionul si a-l ghida intr-un zbor hipersonic ce va atinge viteza de aproximativ 7 kilometri pe secunda/25.200 kilometri pe ora (de 20 de ori viteza sunetului) la inapoierea spre Pamant.
Falcon a luat viata in 2003 ca parte a unui proiect militar american de a construi un avion care sa atinga si eventual sa transporte bombe in orice colt al lumii in mai putin de o ora, mai noteaza publicatia amintita.
Aeronava a fost testata pe modele computerizate si in tuneluri aerodinamice, dar in asemenea conditii viteza maxima simulata a fost de 5,4 kilometri pe secunda/19.400 kilometri pe ora, Mach 15 (un Mach = raportul dintre viteza unui obiect intr-un fluid si viteza sunetului in mediul respectiv). Un test real este singura modalitate de a determina daca avionul va mai ramane in zbor la viteze mari.
In cursul zborului programat joi, vor mai fi testate materialele compozit carbon concepute pentru a suporta temperaturile extreme pe care avionul le va suporta, precum si sistemele de navigatie ce ii vor controla traiectoria, avand in vedere ca se deplaseaza cu aproximativ 7 kilometri pe secunda.
Proiectul avionului si modelul sau de zbor au fost optimizate dupa o incercare de zbor nereusita, in aprilie 2010. La noua minute de la declansarea misiunii, cand se reusise un zbor de 139 de secunde la Mach 22 (7,5 kilometri pe secunda/27.000 kilometri la ora), computerul de la bord a detectat o anomalie si a ordonat ca avionul sa se prabuseasca in ocean din motive de securitate, mai scrie cotidianul britanic.