x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget RCS şi UPC, la Consiliul Concurenţei, pentru analizarea fuziunii

RCS şi UPC, la Consiliul Concurenţei, pentru analizarea fuziunii

de Alexandru Radescu    |    14 Iul 2011   •   13:22
RCS şi UPC, la Consiliul Concurenţei, pentru analizarea fuziunii

Oficiali RCS&RDS si UPC au discutat cu presedintele Consiliului Concurentei aspecte legate de posibile implicatii asupra pietei in conditiile unei tranzactii de preluare. In luna februarie au aparut pe piata zvonuri pri­vind intentia RCS de a prelua operatorul UPC, suma vehiculata va­riind intre 300-350 de milioane de euro.

'Au fost discutii si cu o parte si cu alta (RCS&RDS si UPC – n.r.), insa nu exista o notificare oficiala de preluare. Eu nu stiu sa se fi semnat ceva', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, citat de Mediafax. El a precizat ca discutiile cu reprezen­tantii celor doua companii au fost doar consultative si au vizat im­pli­ca­tiile unei astfel de tranzactii asupra pietei concurentiale.
'Ei vin si spun: «Daca as face asa, ce-ati zice voi, vi s-ar parea OK trea­ba asta? Unde ati avea semne de intrebare?»', a adaugat Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a mentionat ca discutiile nu au vizat si pretul pentru o eventuala preluare, ci doar elemente care tin de cota de piata.
Intrebat daca prin fuziunea celor doua companii s-ar crea un monopol, Chiritoiu a afirmat: 'Am zis ca nu suntem aprioric impotriva. Este o cota mare de piata, evident, dar trebuie analizat. Ei vor argumenta, si eu sunt dispus sa accept asta, ca nu numai cablul conteaza, pentru ca oamenii au acum alternative sa foloseasca si antena. Mai sunt posturi de televiziune pe internet. Deci s-ar putea ca piata sa fie mai mare, nu numai prin cablu propriu-zis'.

O ancheta Eurobarometru data publicitatii la 12 iulie de Comisia Europeana arata ca Romania se afla printre ultimele locuri si in ceea ce priveste gospodariile care detin un computer. Procentul de gospodarii din Romania cu cel putin un computer este de 53%, fata de media europeana de 68%. Cu acest procent, tara noastra se plaseaza penultima in clasament, inaintea Bulgariei. La capitolul gospodarii cu conexiune la internet, Romania este pe ultimul loc la egalitate cu Bulgaria (44%), media europeana fiind de 62%.
Potrivit unui sondaj Gallup Romania, publicat in luna martie, 42% din gospodarii in care se utilizeaza servicii de receptionare a programelor TV cu abonament primesc aceste servicii de la RCS&RDS.

Urmeaza, aproape la egalitate, UPC (16%) si Romtelecom-Dolce (15%). Conform aceluiasi raport, principalii furnizori de internet pentru conexiunile fixe sunt RCS&RDS (45%), Clicknet-Romtelecom (24%) si UPC (12%). Cu o saptamana inainte de publicarea acestui sondaj, facut la cererea ANCOM, ministrul Comunicatiilor aprecia ca fuziunea RCS&RDS-UPC ar crea un mo­nopol. Potrivit ministrului Valerian Vreme, achizitia UPC de catre compania controlata de Zoltan Teszari ar duce la formarea unui gigant care ar detine aproape 70% din piata de distributie de semnal TV prin cablu si peste 50% din piata serviciilor de internet fix.

Operatorul RCS&RDS a terminat cu pierderi anul fiscal 2010, in conditiile in care in 2009 s-a consemnat un castig net de peste 211 milioane de lei. 'Se aproba amanarea discutarii bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2011. Se aproba ca pierderea inregistrata potrivit situatiilor financiare sa fie acoperita in anii urmatori', potrivit datelor publicate de operator in Mo­nitorul Oficial, in luna iunie.

×
Subiecte în articol: consiliul concurenţei rcs&rds upc