Nava "Titanic", celebrul transatlantic care s-a scufundat în urma ciocnirii cu aisberg, chiar la prima sa călătorie, ar fi putut fi astăzi un venerabil vas de linie, care să transporte călătorii de pe un continent pe altul (ori ar fi fost transformat, datorită vechimii sale şi arhitecturii interioare, într-un elegant şi inedit vas pentru croziere de lux), dacă... Ei bine, acest "dacă" poate fi urmat de numeroase alte precizări. Dar una dintre ele pare să conţină o mare "porţie de adevăr". "Titanicul" nu s-ar fi scufundat, pe 15 aprilie 1912, acum 101 de ani, dacă pe vas s-ar fi aflat o cheie. O anume cheie: cea de la cutia în care era păstrat binoclul marinarului de cart.
Ar putea să fi se pară o glumă, dar nu e aşa. Cel care avea în păstrare acest binoclu special, construit anume pentru veghea de noapte, era David Blair, care ar fi trebuit să fie ofiţer 2 pe pachebot. Cu puţin timp înainte ca vasul să pornească în cursă, acesta a renunţat la post, fiind înlocuit de ofiţerul Henry Wilde. Numai că a uitat să îi predea cheia... Iar după incidentul din noaptea de 15 aprilie 1912, a decis să o păstreze, ca suvenir.
Ancheta cu privire la accidentul care a dus la scufundarea "Titanicului" a relevat că marinarul de veghe, Fred Fleet, ar fi putut să observe mai din timp uriaşul de gheaţă, dacă ar fi avut la îndemână acel performant binoclu pentru observare nocturnă. Aşa, bazându-se doar pe acuitatea propriilor ochi, el a văzut prea târziu aisbergul, iar alarma s-a dat într-un moment când deja jocurile sorţii erau făcute. În naufragiul "Titanicului", au pierit 1517 persoane.
David Blair (care, apropo, nu are nici o legătură de sânge cu fostul premier britanic Tony Blair) nu a vorbit multă vreme despre această cheie buclucaşă. A lăsat-o însă moştenire fiicei sale, Nancy, care a donat-o în 1980, unei societăţi a "lupilor de mare", care are între altele, printre obiectivele sale, îngrijirea foştilor marinari, rămaşi fără sprijin la bătrâneţe. Pentru a putea să îşi acopere cheltuielile necesitate de unele dintre proiectele sale, societatea a decis să scoată la licitaţie celebra cheie, împreună cu o scrisoare pe care David Blair a trimis-o surorii sale, cu o zi înainte ca "Titanicul" să plece în cursă, şi în care îşi exprima dezamăgirea că el va rămâne pe uscat (cât de uşurat avea să respire, însă, atunci când în port a sosit vestea naufragiului!).