x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Gitenstein consideră probabil poporul român un vierme aflat în vizorul lunetiştilor străini". Vezi scrisoarea preşedintelui Asociaţiei Române de Politică Externă

"Gitenstein consideră probabil poporul român un vierme aflat în vizorul lunetiştilor străini". Vezi scrisoarea preşedintelui Asociaţiei Române de Politică Externă

02 Feb 2012   •   10:10
"Gitenstein consideră probabil poporul român un vierme aflat în vizorul lunetiştilor străini". Vezi scrisoarea preşedintelui Asociaţiei Române de Politică Externă

Presedintele Asociatiei Romane de Politica Externa i-a adresat o scrisoare ambasadorului american la Bucuresti Mark Gitenstein in care ii transmite ca "nu a citit sau, dupa caz, nu a inteles nimic din istoria Romaniei si nici macar Declaratia de independenta a SUA, atunci cand, amestecandu-se direct in treburi care nu-l privesc ca ambasador, considera probabil statul roman ca o subcolonie americana, iar poporul nostru care exista aici de mii de ani, un vierme aflat in vizorul lunetistilor straini.

Redam continutul integral al scrisorii:

Catre Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti,

Asociatia Romana de Politica Externa (A.R.P.E.) prezinta salutul sau Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si are onoarea a-I face cunoscute urmatoarele:

La scurt timp, dupa preluarea inaltei functii de Ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania, domnul Mark Gitenstein adopta atitudinea unui veritabil "gauleiter' si, incalcand flagrant dispozitiile Conventiei privind relatiile diplomatice (art. 3), adoptata la Viena in 1961, intervine direct sau cu sfaturi in probleme care tin de politica interna a statului roman.

Astfel, domnul Gitenstein da lectii de democratie si, in acest context, incalcand onoarea profesiei sale actuale, care il obliga la demnitate si corectitudine se comporta ca un reprezentant al Vestului Salbatic, atunci cand apreciaza ca manifestantii din Piata Universitatii ar trebui sa fie multumiti ca nu s-au constituit drept tinte pentru lunetisti. Dansul uita si acest context, ca romanii n-au /_*inca*_/ puscasi marini care actioneaza in bantustane, aparand interesele SUA (at any cost).

Excelenta Sa nu a citit sau, dupa caz, nu a inteles nimic din istoria Romaniei si nici macar Declaratia de independenta a SUA, atunci cand, amestecandu-se direct in treburi care nu-l privesc ca ambasador, considera probabil statul roman ca o subcolonie americana, iar poporul nostru care exista aici de mii de ani, un vierme aflat in vizorul lunetistilor straini.

Daca ar fi retinut ceva despre poporul tarii in care este acreditat, ar fi evitat sa savarseasca gafele altor "gauleiteri' din trecutul foarte apropiat.

Fata de cele de mai sus, sugeram autoritatilor SUA sa analizeze aceasta situatie nefericita si sa ia masurile care se cuvin pentru pastrarea bunelor relatii existente intre Romania si Statele Unite ale Americii.

Asociatia Romana de Politica Externa foloseste si acest prilej pentru a reinnoi consideratia sa fata de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Ambasador, Aurel Preda, presedintele A.R.P.E.

×