x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    04 Feb 2010   •   00:00

"Nu te aşeza la masă fără a-ţi spăla mâinile!" Erasmus - teolog şi erudit olandez



Valentina Costinov, Bacău. Pentru pizza cu ciuperci şi caşcaval sau brânză aveţi nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat: 2 căni de făină, o cană de lapte, un cub şi jumătate de drojdie, sare, ulei sau margarină pentru uns forma. Pentru umplutură: 300 g ciuperci, 250 g caşcaval sau brânză grasă, 100 g unt sau margarină, 2 ceşcuţe sos de roşii, sare, nucşoară, piper, un praf de zahăr. Preparare: încălziţi uşor laptele. Dizolvaţi drojdia cu două linguri de făină, jumătate de cană de lapte şi praful de zahăr într-un vas şi lăsaţi să crească. Când s-a dublat volumul amestecaţi toată făina, un praf de sare şi tot laptele. Frământaţi bine şi lăsaţi la crescut, acoperit cu un prosop, până îşi dublează volumul. Curăţaţi şi tăiaţi feliuţe subţiri ciupercile (bune şi cele din conservă, bine stoarse), pe care le puneţi într-o tigaie, la înmuiat, cu unt sau margarină. Radeţi caşcavalul sau brânza (puteţi folosi felii întregi pe care le puneţi deasupra ciupercilor). Întindeţi aluatul şi acoperiţi fundul vasului şi pe margini, turnaţi şi ungeţi cu jumătate din sosul de roşii, montaţi ciupercile, presăraţi puţin praf de nucşoară, puţin piper, apoi adăugaţi caşcavalul sau brânza. Daţi la cuptorul, gata încins, pentru 30 minute, la foc potrivit. Când este frumos rumenit preparatul scoateţi din cuptor, stropiţi cu sos de roşii, după imaginaţie, presăraţi piper şi mai daţi pentru cinci minute la cuptor. Porţionaţi cât e fierbinte şi serviţi mediat.   

Mihaela Banciu, Costeşti. Creierul se fierbe în apă cu sare. Dacă aveţi doar bucăţi mai mici, îl puteţi pune într-un tifon şi-l fierbeţi la foc mic. Fierbeţi doar 15 minute, apoi îl scoateţi din tifon şi-l treceţi prin sită. Restul cunoaşteţi. Mult noroc!

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda