Compoziţii modeste, ca să nu spunem jalnice, pentru un concurs european cu buget şi acoperire mediatică imense. Cinci ţări s-au retras din cursa Eurovision 2010. Chiar şi pentru Austria, e prea scump să te lălăi la Oslo!
Credeţi sau nu, dar s-ar putea ca în acest an România să prindă un loc bunicel în clasamentul Eurovision. Împachetată cum trebuie şi cântată decent, piesa "Playing with fire" ar putea lua faţa concurenţei, pe principiul că e mai bun un cântec vioi decât 15 balade. Fiindcă da, balade la kilogram vor servi atât cei 23.000 de spectatori - câţi încap în Telenor Arena, locul bătăliei muzicale -, cât şi zecile de milioane de telespectatori europeni. O scurtă trecere în revistă a compoziţiilor calificate pentru Oslo arată că nu doar finanţele, ci şi creativitatea europenilor este în criză.
100.000 DE EURO, TAXA DE PARTICIPARE
Printre favoritele internauţilor se numără baladele "made in" Israel, Portugalia, Belgia, Lituania, Georgia, Norvegia, dar şi cântecele disco-pop semnate de Danemarca, Germania sau Franţa (care aduce a imn bun pentru un campionat european de fotbal). Locuri speciale în topul preferinţelor sunt ocupate de ritmurile specific balcanice din Armenia, Turcia, Grecia.
Piesa interpretată de Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu se situează undeva pe la mijlocul clasamentelor de pe internet. Sperăm că prestaţia de la Oslo să-i ridice măcar în Top 10, ca să nu ne pară rău de banii plătiţi şi în acest an de România pentru participarea la Eurovision. Televiziunea Română a achitat o taxă de participare la Eurovision 2010 de 100.000 de euro şi a alocat un buget de 150.000 de euro pentru organizarea Selecţiei naţionale.
Bugetul total alocat evenimentului de România se ridică însă la 400.000 de euro, conform Marinei Almăşan-Socaciu, coordonator de proiect.
CONCURENŢII S-AU ÎMPUŢINAT
Televiziunea publică norvegiană, NRK, a anunţat un buget iniţial de aproape 25 de milioane de euro pentru organizarea celei de-a 55-a ediţii. Nota de plată finală va fi cu siguranţă mai mare, deşi este puţin probabil să o depăşească pe cea de la Moscova (unde s-au cheltuit peste 31 de milioane de euro pentru Eurovision 2009).
Mai mic decât în anul precedent nu este doar bugetul, ci şi numărul ţărilor participante - 39, faţă de 42 în 2009. Georgia, care nu a vrut la Moscova, merge la Oslo, în timp ce Andorra, Cehia, Ungaria, Muntenegru şi Austria s-au retras, pe motiv că nu merită să plătească 400.000 de euro pentru a participa la un concurs la care jocurile sunt deja făcute.
Citește pe Antena3.ro