x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Film şi artă culinară, la prima ediţie

Film şi artă culinară, la prima ediţie

de Sebastian S. Eduard    |    27 Aug 2010   •   00:00
Film şi artă culinară, la prima ediţie

În perioada 5-12 septembrie, în Portul Cultural Cetate, cineaştii români şi din ţările balcanice se vor întâlni în cadrul unui eveniment cultural-artistic complet diferit faţă de cele care au avut până acum loc la noi: Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.



Festivalul va avea câte o zi dedicată unei ţări balcanice (Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia şi România). În fiecare zi, invitaţii vor avea parte de filme din câte o ţară şi vor fi serviţi cu preparate culinare tradiţionale din aceeaşi ţară.

Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, Ediţia I: "Balcanii" nu are un caracter competitiv, ci are ca scop cunoaşterea şi promovarea cinematografiilor balcanice care au cunoscut în ultimii ani o puternică dezvoltare, recunoscută de juriile marilor festivaluri internaţionale prin acordarea a nenumărate premii la festivaluri importante precum Cannes, Berlin, Veneţia, Salonic etc.
Peste 100 de cineaşti (actori, regizori, producători, distribuitori, critici, jurnalişti şi studenţi la facultăţi de film) din România, Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia şi Turcia vor fi prezenţi în Portul Cultural Cetate în perioada 5-12 septembrie şi vor discuta cu publicul prezent despre noi mijloace, inedite şi neconvenţionale pentru a ne promova filmele şi a atrage mai mulţi spectatori atât în România, cât şi în ţările din Balcani.

Un fragment din lungmetrajul "Undeva la Palilula", de Silviu Purcărete, va deschide, în seara de 5 septembrie, festivalul. Cele 20 de minute din filmul lui Silviu Purcărete reprezintă o avanpremieră mondială, pelicula aflându-se încă în postproducţie.
Protagonistul filmului este Serafim, proaspăt absolvent al Şcolii de Medicină, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula - un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinică ginecologică într-un loc unde nu se naşte nici un copil. Filmul urmăreşte periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani şi anotimpuri.

"Palilula nu e nicăieri, adică e pretutindeni. Este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat (...). La Palilula nu se naşte nici un copil. La Palilula, tineri sau bătrâni, adulţii nu au trecut de pragul copilăriei; Palilula este un teren al jocului tardiv. Palilula este Infernul cu miros de Paradis. Palilula este Paradisul mistuit de flăcările Infernului", spune Silviu Purcărete despre filmul său.

Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii şi Ioana Crăciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj - Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare "Fateless", în regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz), şi "Mansfeld", de Andor Szilágyi. De asemenea, publicul îl va putea revedea într-un rol principal pe Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, rămas în memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nilă din filmul "Moromeţii" de Stere Gulea. Horaţiu Mălăele şi Marius Manole întregesc o distribuţie care numără peste 50 de actori, majoritatea provenind de la teatrele cu care Silviu Purcărete a colaborat în ultimii ani, din Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Scris şi regizat de Silviu Purcărete şi produs de Libra Film, "Undeva la Palilula" a câştigat, în 2006, finanţare la concursul de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Scenariul a fost apreciat şi la nivel internaţional, câştigând, în 2005, Premiul Balkan Fund al Festivalului de Film de la Salonic. Bugetul filmului este de aproximativ 1.800.000 de euro. Premiera filmului va avea loc în toamna anului 2011.

Evenimentul cultural este deschis nu doar invitaţilor, ci şi vizitatorilor ocazionali, pasionaţi de film şi/sau gastronomie. Vizionarea filmelor şi cazarea (în corturi de câte două persoane) sunt gratuite. De asemenea, organizatorii au pregătit pentru invitaţi şi vizitatori ocazionali expoziţii de sculptură şi fotografii, standuri cu vânzare de cărţi de cinema, DVD-uri cu filme, concerte cu muzică balcanică veche, serenade şi mâncare tradiţională. Profesioniştii sunt invitaţi la workshop-ul "Cineaştii din Balcani - de la complexul provincialului la Palme d'Or", la care vor participa regizori din România şi din Balcani.

"Pentru că prea adesea mireasma Balcanilor s-a asociat cu mireasma prafului de puşcă, ne-am gândit că oarece poduri culturale arcuite peste Dunăre ar mai îmblânzi memoria noastră rănită de imaginea podurilor de piatră şi oţel bombardate la început de secol XXI. Şi fiindcă tot se spune că în Portul Cetate cocoşii cântă în trei limbi - româneşte, bulgăreşte şi sârbeşte -, ne-am contaminat şi noi de multiculturalitatea galinaceelor şi am purces la punerea pietrei de temelie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, sub însemnul Balcanilor", a declarat amfitrionul festivalului, Mircea Dinescu, preşedintele Academiei de Gastronomie din România.

×
Subiecte în articol: arte