Probabilitatea ca un copil să se îmbolnăvească de cancer înainte de a împlini 19 ani este de aproximativ unul din 330. Deşi nu este o cifră înspăimântătoare, cancerul este a doua cauză a mortalităţii infantile, după accidentele rutiere.
Din acest motiv, membrii Asociaţiei PAVEL lansează o campanie care urmăreşte creşterea nivelului de receptare şi de cunoaştere de părinţi, medici pediatri şi alţi specialişti din domeniul îngrijirii sănătăţii, precum şi de public în general a semnelor de avertizare şi simptomelor cancerului la copii, în vederea unei diagnosticări cât mai rapide a bolii. În primă fază, campania se desfăşoară în patru judeţe: Giurgiu, Argeş, Buzău, Vâlcea.
Această campanie este cu atât mai necesară cu cât depistarea cancerului la copii într-un stadiu avansat al bolii face ca rata de supravieţuire şi de vindecare să fie foarte scăzută în România comparativ cu alte state europene. Cu sprijinul specialiştilor oncopediatri, prin această campanie Asociaţia PAVEL îşi propune ca scopuri principale: constituirea unui pachet de materiale informative specifice cu privire la cancerul pediatric, focalizate asupra importanţei semnelor de avertizare şi a depistării incipiente; distribuirea largă a informaţiilor în toată ţara.
Deoarece depistarea poate fi dificilă - simptomele cancerului sunt similare celor prezente şi la alte boli mai puţin grave -, părinţii trebuie informaţi corect. Astfel, dacă există semne care îi îngrijorează pe părinţi în privinţa sănătăţii copilului lor, iar aceste semne sunt persistente, este obligatorie consultarea medicului.
SEMNE DE ALARMĂ
Deşi există diferite tipuri de cancere la copii, 85% din acestea au semne de avertizare similare. Printre semnele care ar trebui să reprezinte un avertisment se numără: pierderea în greutate continuă, fără un motiv clar, paloarea şi/sau oboseala extremă, nervozitatea, febra şi vânătăile inexplicabile, infecţiile persistente sau recurente ale sinusurilor, nasului sau gâtului, ganglionii limfatici umflaţi (axial sau supraclavicular), dureri inexplicabile ale oaselor sau ale capului, dureri persistente ale spatelui, leşinuri, convulsii etc. De asemenea, nu trebuie ignorate lipsa reacţiei vizuale (copilul nu mai urmăreşte stimulii vizuali), ochii împinşi înainte (bulbucaţi), reflex pupilar alb (se observă în fotografii, ochii par albi), strabism nou instalat sau o schimbare a acuităţii vizuale.
MĂSURI DE PREVENŢIE
Părinţii pot reduce riscul îmbolnăvirii de cancer, la maturitate, a copiilor lor luând o serie de măsuri, printre care:
● includerea în dietă a cinci fructe şi legume pe zi şi evitarea alimentelor de tip fast-food, a snacks-urilor şi a altor alimente nesănătoase;
● protejarea împotriva soarelui, acoperirea copilului sau folosirea unor creme cu factor de protecţie mare;
● protejarea copiilor de fumatul pasiv;
● încurajarea activităţilor fizice, prin susţinerea programelor de sport în şcoală sau practicând diverse exerciţii fizice împreună cu copiii lor.
Aceste măsuri apar şi pe broşurile editate de Asociaţia PAVEL, citând South African Children Study Group.
INFO CAMPANIE
Pentru informaţii suplimentare privind activităţile şi rezultatele campaniei vă puteţi adresa dnei Olga Cridland, coordonator proiect, telefon/fax 021-311.27.00, TelVerde: 0800.800.421, accesând www.asociatiapavel.ro sau e-mail: olga.cridland@asociatiapavel.ro, de luni până vineri, în intervalul de timp cuprins între orele 9:00-17:00.