x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Calculele horror ale supraviețuirii în România. Cartel Alfa: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent

Calculele horror ale supraviețuirii în România. Cartel Alfa: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent

de Diana Scarlat    |    01 Noi 2024   •   00:05
Calculele horror ale supraviețuirii în România. Cartel Alfa: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent

Cel mai recent studiu, făcut de confederația sindicală „Cartel Alfa”, arată că prețurile au crescut cu 44%, din 2020 până în prezent, iar pentru un trai decent într-o familie, cel puțin unul dintre membri ar trebui să câștige în jur de 4.000 de lei net pe lună. Calculele pentru coșul minim arată, însă, că traiul în comun implică o creștere a cheltuielilor, pentru că întotdeauna consumul e mai mare decât cel individual. Valoarea a ceea ce numim „coșul minim pentru un trai decent” la nivel european, raportat la prețurile de astăzi, a ajuns la peste 10.000 de lei pe lună (2.000 de euro), pentru o familie cu doi copii, ceea ce înseamnă că salariul minim pe economie este departe de a asigura necesitățile. Chiar și salariul mediu a devenit prea mic pentru strictul necesar, în România.

Începând din anul 2000, statul român recunoaște legal existența unui coș de consum minim lunar care reprezintă „elementul esențial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie” conform OUG 217/2000. Coșul a fost modificat în 2020, la 2 ani de la o cercetare făcută de Syndex & FES -, iar titlul i-a fost actualizat pentru a include componenta de „trai decent”. 

Coșul cuprindea anterior doar 49 de componente, din care alimentele reprezentau 51,3% din valoarea totală a acestuia. Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) calculase în trecut mai multe coșuri minime de consum, toate având ca element dominant alimentele, deși ideea de coș minim include toate componentele unui trai decent. 

Nu este vorba despre menținerea nivelului minim de subzistență, printr-o cantitate minimă de alimente, ci de tot ce este necesar, inclusiv medicamente, tratamente, dar și participarea la viața socială și culturală.

În funcție de numărul de membri și de tipul gospodăriei, unele cheltuieli comune sunt mai mari decât în cazul persoanelor singure, altele sunt mai mici. „Locuitul împreună aduce cheltuieli suplimentare, doar că acestea nu se dublează automat. Trebuie cumpărați mai mulți saci de gunoi, dar nu o cantitate dublă, se consumă mai multă apă, dar nu de două ori mai mult. Spre exemplu se vor cumpăra mai multe unelte pentru casă, deoarece unele se vor strica mai repede, dar nu de două ori mai repede. Nu se vor cumpără două lopeți, ci una, iar aceasta va fi înlocuită la 2 ani, nu la 3”, arată specialiștii care au realizat studiu.

4 persoane au nevoie de 2.000 de euro

CNS „Cartel Alfa” a calculat coșul minim pentru un trai decent la peste 2.000 de euro pe lună, într-o familie de 4 persoane - doi adulți și doi copii -, studii făcute de Syndex România și Friedrich-Ebert Stiftung România. Calculele s-au făcut la nivelul lunii septembrie, dar prețurile cresc în continuare, ceea ce înseamnă că viața românilor devine tot mai grea.

„În septembrie 2024, o familie de doi adulți și doi copii avea nevoie de 10.450 de lei pentru a trăi decent (4,45 de salarii de bază minime pe țară). Față de septembrie 2023, coșul minim a crescut cu 4,7%, o diferență de 472 de lei. Aceleași calcule arată că un adult singur ar avea nevoie de 3.972 de lei pentru a trăi decent (1,68 de salarii de bază minime pe țară), în timp ce doi adulți au nevoie de 6.435 de lei. 

Cele mai substanțiale creșteri de cheltuieli au fost cele cu alimentație (+120 de lei), în timp ce acelea cu locuința au înregistrat o scădere ușoară (-12 lei)”, arată „Cartel Alfa”.

Criza energetică a dus la o creștere accelerată a valorii coșului minim, din 2020 până astăzi, arată studiile - de la 7.278 de lei în 2020, până la 10.450 de lei în 2024 (+44%). Creșterea a fost de 472 de lei doar în ultimul an.

Factorii principali care au dus la creșterea prețurilor

„Creșterea accelerată a venit în 2022 în urma crizei energetice provocate în principal de războiul din Ucraina, dar și a situației generale a costului de trai ridicat. În perioada 2021 - 2022, coșul minim a crescut cu 1.425 de lei pentru o familie cu două persoane, iar în 2022 - 2023 cu 1.319 lei pentru aceeași gospodărie de referință”, arată studiul.

Analiza mai arată că valoarea coșului minim diferă în funcție de gospodărie și de numărul de membri pe care îi are o familie, dar și de o serie de nevoi specifice fiecărei familii sau fiecărui individ. Astfel, în timp ce unii români spun că se pot descurca bine și cu 3.000 de lei lunar, alte familii au cheltuieli de două ori mai mari pentru un trai decent, din cauza medicamentelor și nevoilor specifice. 

„Totul depinde de la persoană la persoană, iar mediul de reședință influențează și cheltuielile pe care o gospodărie urmează să le aibă. Pentru o persoană 744 de lei sunt de-ajuns, dar pentru o bună parte dintre noi cheltuielile cu mâncarea, dacă țintim către un nivel calitativ al alimentelor, poate trece și de 1.000 de lei lunar în mod lejer. La finalul zilei, oricine poate calcula un alt coș minim de consum pentru un trai decent, dar obsesia în a tăia din cheltuieli, în a găsi valori mai mici nu fac decât să promoveze un stil de viață auster ce nu are în vedere decența și bunăstarea omului. Cu siguranță că un om poate trăi cu 3.000 de lei pe lună, dar când instalația electrică cedează în casă, de unde face rost pe bani să o repare?”, explică specialiștii.

Valorile diferă de rata inflației

Coșul minim pentru un trai decent ia în calcul toate aspectele vieții, pentru că oamenii nu au nevoie doar de hrană și medicamente. „Traiul decent depinde și în funcție de grupul de vârstă, deoarece cheltuielile scăzute cu sănătatea în rândul familiei de referință (35 - 45 de ani) nu sunt aceleași ca și în rândul vârstnicilor. Extinderea sistemului de sănătate privat de asemenea va pune o povară mai mare pe fiecare gospodărie deoarece va trebui să scoatem mai mult din buzunar pentru a ne plăti îngrijirea, medicația sau asigurarea privată de sănătate. De la o vârstă încep anumite probleme, iar controalele care în anii tinereții erau niște anomalii devin dintr-odată regula. În ciuda sistemului de sănătate public, oamenii scot bani din buzunar pentru controale la privat, cumpără medicamentele care nu sunt decontate, iar astfel cheltuielile cu sănătatea cresc. Brusc, atingerea traiului decent devine mai costisitor”, mai arată realizatorii studiului.

De asemenea, trebuie să se ia în calcul și diferența dintre coșul minim și rata inflației, nefiind același lucru. „Coșul minim de consum pentru un trai decent a crescut cu 4,7% de la an la an, în timp ce rata inflației a fost de 4,6%, conform ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică. Nu este vorba de-o eroare statistică, ci de scopul fiecărui indicator, deoarece indicele prețurilor de consum (inflația) nu face diferență între nevoile fiecărei persoane”, explică realizatorii studiului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×