Produsul Intern Brut (PIB) al României va înregistra în 2010 o uşoară scădere, de 0,5%, dar o creştere pozitivă de 3,6% în a doua parte a lui 2011, potrivit evaluărilor făcute de FMI. Experţii Fondului se aşteaptă ca după 2011 să urmeze o stabilizare la o rată de creştere de 4%-4,5%, potrivit Raportului privind cea de-a patra evaluare a îndeplinirii de către România a condiţionalităţilor din Acordul Stand-By, discutate vineri de FMI.
Directorii Board-ului au apreciat că autorităţile române au realizat progrese semnificative în direcţia "restabilirii echilibrelor macroeconomice şi a ajustării dezechilibrelor din economia românească din perioada anterioară crizei". Totuşi, ajustarea fiscală trebuie consolidată de reforme structurale, iar FMI "încurajează autorităţile să reducă numărul de salariaţi din sectorul public, să reformeze sistemul public de sănătate şi finanţele autorităţilor locale, concomitent cu depunerea de eforturi pentru îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor". O altă recomandare făcută de FMI României este "să se pregătească pentru o eventuală adoptare a monedei euro, asigurându-se că economia poate face faţă unor şocuri fără sprijinul politicilor monetare şi al ratei de schimb". Conform Raportului adopat de FMI, cererea internă va scădea în România cu 1,5% în 2010 şi va creşte cu 2,6% în 2011. Calculele FMI arată că inflaţia va creşte cu 7,9% anul acesta şi cu 3% anul viitor. FMI estimează că, în 2010, veniturile vor reprezenta 32,6% din PIB, iar cheltuielile 39,4% (deficit de 6,8%), iar în 2011, veniturile vor fi de 32,6% din PIB, iar cheltuielile vor fi de 37%, adică un deficit de 4,4%.
Problema deficitului a fost abordată şi de preşedintele Traian Băsescu, care a declarat că o ţară nu poate deveni importantă câtă vreme împrumută bani pentru a-şi plăti salariile şi pensiile. "Noi nu vom putea deveni importanţi atât timp cât va trebui să mergem să împrumutăm bani ca să ne plătim pensii şi salarii, atât timp cât nu vom constata că Europa socială trebuie de fapt să devină Europa performantă, Europa modernă, Europa cercetării, Europa oricui. Dar a ne amăgi că putem continua să împrumutăm bani pentru a ne plăti pensiile şi salariile este una din marile erori".