Solicitările ARB bagă în incapacitate de plată majoritatea împrumutaţilor.
Războiul creditelor dintre bancheri şi clienţii nemulţumiţi s-a mutat în curtea partidelor politice. Ieri, grupurile de clienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank şi RBS au depus câte o scrisoare la sediile PDL, PC, PSD şi PNL, în încercarea de a atrage de partea lor partidele politice. Oamenii vor să facă cunoscut parlamentarilor doleanţele lor având în vedere că astăzi începe discuţia pe proiectul de transformare în lege a Ordonanţei 50 în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, care are şi rol decizional.
"Facem apel să puneţi interesele consumatorilor mai presus de interesele grupurilor financiar-bancare care şi-au intensificat eforturile de lobby, deoarece nu vor să recunoască practicile abuzive de până acum şi, ca noi toţi, să îşi asume că, în timp de recesiune, toată societatea este afectată", se arată în scrisoarea transmisă către Parlament. Clienţii cer politicienilor să voteze prevederile OUG 50/2010 în forma propusă de Guvern şi să le aperere drepturile. "Ne dorim ca băncile să ne respecte aşa cum o fac cu clienţii lor din alte ţări, ne dorim să fim trataţi cu respect şi bun-simţ", se mai arată în documentul citat.
Ordonanţa 50 a trecut fără amendamente de Senat, dar în Comisia economică din Camera Deputaţilor a suferit 38 de amendamente, unele minore, dar altele schimbă fundamental modul de stabilire a ratei lunare. Clienţii celor şase bănci sunt nemulţumiţi de faptul că deputaţii din Comisia economică au luat partea băncilor în lupta cu clienţii şi se tem să nu se întâmple acelaşi lucru şi în Comisia de buget-finanţe. "Au fost aprobate cu foarte multă uşurinţă amendamentele propuse de Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Prin introducerea acestor amendamente în loc să se clarifice unele dubii privind interpretarea OUG 50, Comisia decide să creeze premise băncilor pentru un spectru şi mai larg de abuzuri", se spune în documentul citat.
O parte dintre amendamentele introduse de deputaţii din Comisia economică le vor crea probleme la rambursarea creditelor, întrucât nivelul marjelor fixe care vor rezulta din mecanismul propus de bănci va fi unul extrem de ridicat.
"Este criză, se reduc salarii, se trimit oameni în şomaj. În această situaţie, băncile nu fac nimic altceva decât să transfere toate costurile acestei crize asupra clienţilor prin majorari de dobânzi. Vor băga în incapacitate de plată o mare parte a clienţilor în următorii ani, când indicii Euribor/Libor/Robor, aflaţi acum la un minim istoric, vor începe să crească", scrie un client al Alpha Bank, pe forum. O altă problemă este legată de comisioanele de risc, de RMO sau de orice tip de comisione pe care băncile vor putea să le menţină, conform amendamentelor deputaţilor. "Solicităm eliminarea comisionului de risc din convenţiile de credit cu garanţii ipotecare, riscul fiind al clientului şi nicidecum al băncii. Aceste convenţii sunt dublate de asigurări ale garanţiilor, asigurări efectuate la asigurători agreaţi de bancă, riscul valutar este suportat de client, nicidecum de bancă", consideră clienţii Volksbank.
Ajunşi la sediul PSD, reprezentanţii clienţilor s-au întâlnit cu Victor Ponta, care declarase anterior că deputaţii PSD au primit mandat politic din partea BPN să apere interesele clienţilor. "Cu toate acestea, domnule Victor Ponta, sensul declaraţiilor pe care le-aţi făcut în calitate de lider de partid a fost grosolan încălcat de acţiunile concrete ale colegului dumneavoastră, domnul deputat Mihai Tudose", se arată în scrisoare.
Câteva mii de clienţi ai mai multor bănci locale s-au organizat pe internet pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină în relaţiile cu instituţiile, despre implementarea OUG 50/2010 şi, eventual, pentru a deschide procese colective.
Citește pe Antena3.ro