Statul a preluat printre companiile sale o gaură neagră financiară cu probleme de mediu pentru a evita o catastrofă socială la Abrud. Reţeta este aceeaşi ca şi în cazul Companiei Naţionale a Huilei (CNH), societate ajunsă pe subvenţii şi cu datorii de aproape un miliard de euro la buget doar pentru a ţine în viaţă economic întreaga Vale a Jiului.
Statul a preluat exploatarea cuprului de la Abrud după ce compania privată care realiza această activitate a denunţat contractul anul trecut din cauza costurilor de 100.000 de lei pe zi pentru decontaminare, după ce anterior oprise producţia ca urmare a crizei şi a preţului redus al cuprului pe bursele internaţionale.
Între timp, statul s-a dat de trei ori peste cap ca Făt-Frumos şi spune că nu mai este necesară decontaminarea, deoarece procedeele tehnologice folosite permit neutralizarea apelor evacuate din iaz. Anunţul privind achiziţia nu a fost făcut public de Ministerul Economiei până acum, după cum nu au fost prezentate nici condiţiile sau obligaţiile care revin acum Cuprumin, compania de stat care a preluat activitatea de exploatare a carierei de cupru de la Roşia Poieni. Însă câteva menţiuni au scăpat în proiectele de buget ale companiilor din subordinea Ministerului Economiei.
"Pentru SC Oltchim SA şi SC Abrud SA, care au preluat activitatea de piroliză de la SNP Petrom SA, respectiv activitatea de exploatare a minereului de cupru de la SC Energo Mineral SA, cu personalul aferent, bugetul a fost fundamentat în baza indicatorilor comparabili de personal, fără creştere de câştig salarial în condiţii comparabile", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru adoptarea bugetelor companiilor din portofoliul lui Adriean Videanu.
Extracţia de la Roşia Poieni fusese oprită în toamna lui 2008 ca urmare a scăderii preţului la cupru pe bursele internaţionale din cauza crizei. "Activitatea de extracţie şi preparare a minereurilor cuprifere din zăcământul Roşia Poieni, cu valorificarea concentratului cupros, este realizată - în anul 2010 - de S.C. CUPRU MIN S.A. Abrud" se precizează într-un comunicat al Ministerului Economiei la solicitarea Jurnalului Naţional.
BOMBĂ ECOLOGICĂ?
Luna iulie a anului trecut a găsit extracţia cuprului într-un mare scandal, cu reverberaţii şi în privinţa mediului. Atunci, Energo Mineral a renunţat la contract. Reprezentanţii companiei au anunţat atunci că erau necesari 100.000 de lei pe zi numai pentru asigurarea celor 70 de tone de var pentru neutralizarea apelor acide din iazul de decantare de la Valea Seşii. Mai exact, din cauza metalelor grele, iazul este o "fabrică naturală de acid sulfuric".
În schimb, Ministerul Economiei spune acum că "la iazul de decantare Valea Seşii nu este necesară decontaminarea, deoarece, prin procesul tehnologic, se realizează neutralizarea apelor evacuate din iaz".
Energo Mineral a primit dreptul de exploatare în 2007. Se angajase să investească 150 de milioane de euro, dar până la jumătatea anului trecut pompase doar 38 de milioane de euro. În vara trecută statul nu era de acord cu rezilierea contractului, dar până la urmă a ajuns să preia tot. Mişcarea este surprinzătoare, în condiţiile în care tot anul trecut Nicolae Pavel, directorul Cuprumin, anunţa că societatea sa nu are banii necesari pentru cumpărarea varului necesar.
Cuprumin este dator la bugetul statului 4,9 milioane lei şi alte 6,9 milioane lei la bugetul de pensii. Compania se află în administrare specială. Cuprumin estimează că va face un profit brut de 452.000 de lei în acest an. Compania nu primeşte subvenţii de la stat.
Citește pe Antena3.ro