Printre puţinii jurnalişti care au scăpat neatinşi de virusul chibiţărelilor electorale isterice se numără şi Stelian Tănase. Strădania sa de a rămâne profesionist într-o presă care aminteşte pe zi ce trece de Scînteia de pe vremea luptei de clasă îşi are explicaţia nu numai în conştiinţa de gazetar, dar şi în faptul că a scris romanul Maestro, satiră atroce a manipulării prin media.
Graţie calmului cu care Stelian Tănase abordează campania electorală am aflat la emisiunea 3x3 de sâmbătă că Liviu Negoiţă a fost propus de PD-L lui Traian Băsescu pentru desemnarea ca premier. La această afirmaţie, mulţi vor fi surâs ironic, suspectându-l pe primarul Sectorului 3 de comedie ieftină. Reacţia îşi are rădăcinile în credinţa că întreg balamucul din ultimul timp, începând cu destrămarea Coaliţiei PSD-PC - PD-L, a fost provocat în exclusivitate de hachiţele lui Traian Băsescu, PD-L fiind în aceste condiţii un simplu executant al preşedintelui.
Desigur, în cei cinci ani de mandat, Traian Băsescu a trecut în ochii opiniei publice drept Stăpânul absolut al PD-L, căruia nu întâmplător i se spune Zeus. A contribuit la această imagine şi obsesia lui Traian Băsescu de a trece drept un om care îşi impune voinţa doar cu bastonul. În realitate, Traian Băsescu a folosit şi foloseşte cu brio şi morcovul. La un dialog televizat după anunţul privind formarea Coaliţiei PSD-PC - PD-L, Marian Vanghelie mi-a mărturisit că, la întâlnirea cu delegaţia PSD, de la Cotroceni, Traian Băsescu s-a arătat atât de convingător în curtea făcută foştilor săi duşmani încât - zicea primarul Sectorului 5 - mai că îţi venea să te înscrii în PD-L! Contrar celor spuse de duşmanii săi din politică şi din presă, Traian Băsescu ştie să cedeze când îşi dă seama că supravieţuirea politică i-o cere. Alternanţa bâtă - morcov a definit astfel şi relaţia preşedintelui cu PD-L. Când n-a depins de partid, Traian Băsescu a folosit bâta. Când, dimpotrivă, a avut nevoie de PD-L, a scos morcovul din buzunar.
Până în 2009, câtă vreme nu se profila nici un examen decisiv, Traian Băsescu a aplicat bâta în relaţia cu PD-L. În 2009, mai precis din septembrie, de când scrutinul prezidenţial se anunţa la orizont, relaţia preşedintelui cu PD-L a stat sub semnul morcovului. Pentru a putea obţine un nou mandat, Traian Băsescu are nevoie de PD-L. S-a petrecut ceva asemănător schimbării de după suspendare. Puţină lume îşi mai aminteşte că Traian Băsescu a declarat imediat după votul din Parlament că n-are nevoie, în campanie, de PD-L. La puţin timp însă, domnia sa şi-a pus soarta în mâinile PD-L. S-a spus că ruperea coaliţiei PSD - PD-L a fost rezultatul exclusiv al hachiţelor lui Traian Băsescu. S-a uitat însă că, în perioada premergătoare ruperii, organizaţiile judeţene ale PD-L au rupt pe rând protocolul cu organizaţiile judeţene ale PSD. Criza provocată de declaraţiile lui Dan Nica a servit interesului electoral al lui Traian Băsescu. A servit însă şi interesului PD-L de a rămâne singură la guvernare. Asta deoarece liderii PD-L erau convinşi că Guvernul Boc 2 va trece prin Parlament.
Candidatul Traian Băsescu ţine discursuri înflăcărate în faţa unor adunări electorale de mii de oameni. Aceşti oameni sunt aduşi însă cu autocarele de maşinăria PD-L. Fără această maşinărie, Traian Băsescu s-ar adresa doar câtorva inşi. Asemănător, bannerele şi afişele electorale din întreaga ţară nu se confecţionează, şi nu se atârnă, şi nu se lipesc singure. Operaţiunea e asigurată, ca şi în cazul lui Mircea Geoană, de un partid, posesor al unei formidabile maşinării în teritoriu. Concentraţi isteric pe persoana lui Traian Băsescu, adversarii din presă şi politică trec cu vederea dependenţa candidatului PD-L de partidul cu cel mai mare număr de parlamentari. Traian Băsescu se prezintă ca având în spate Poporul. În realitate, ca şi Mircea Geoană şi Crin Antonescu, domnia sa are în spate Partidul.
Multă lume s-a întrebat de ce nu l-a desemnat Traian Băsescu pe Klaus Johannis. Ar fi fost o lovitură electorală deosebită. Şi s-a pus refuzul în exclusivitate pe seama inflexibilităţii lui Traian Băsescu. Formarea Coaliţiei PSD-PC - PD-L a dovedit însă că preşedintele ştie să fie flexibil, prea flexibil chiar, când interesele i-o cer. În cazul de faţă, desemnarea lui Klaus Johannis i-ar fi adus, poate, electoratul nehotărât. Sigur e însă că ar fi pierdut electoratul PD-L, alcătuit, ca şi în cazul celorlalte electorate, din activişti şi membri care se înfruptă din mierea Puterii. Traian Băsescu n-a jucat teatru declarând că în cazul lui Lucian Croitoru a făcut un compromis de dragul Coaliţiei PSD-PC - PNL - UDMR. Cine ştie şerpăria din partide îşi dă seama că decizia i-a nemulţumit pe baronii locali şi centrali ai PD-L. Desemnând un om din PD-L, chiar dacă nu dintre cei de prim plan, Traian Băsescu a dat un semnal maşinăriei PD-L, de care depinde rezultatul primului tur. Semnalul că e în stare de orice pentru a ţine PD-L la Putere. Un semnal pânzele albe.