x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ordonanța sărăciei scoate în stradă angajații din industria alimentară

Ordonanța sărăciei scoate în stradă angajații din industria alimentară

de Adrian Stoica    |    03 Ian 2025   •   08:15
Ordonanța sărăciei scoate în stradă angajații din industria alimentară

Ordonanța trenuleț a reușit să nemulțumească pe toată lumea. După ce le-au fost anulate facilitățile fiscale acordate începând cu iulie 2022, angajații din industria alimentară se pregătesc de proteste stradale. Calendarul acestor mișcări urmează să fie stabilit în perioada imediat următoare de către Biroul Executiv al Federației Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA. Nemulțumiți de prevederile acestei ordonanțe sunt și membrii ROMALIMENTA, federația patronatelor din industria alimentară. 

 

Eliminarea facilităților fiscale acordate angajaților din industria alimentară a fost făcută de Guvernul Ciolacu 2 fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali, acuză Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA. Prin eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură și industria alimentară, Guvernul Ciolacu 2 încalcă legislația adoptată în 2022 care prevedea că în intervalul 1 iunie 2022 - 31 decembrie 2028, angajații din aceste sectoare beneficiază de scutirea impozitului pe venit, reducerea cotei de contribuții de asigurări sociale (CAS), exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) și o cotă redusă de contribuție asiguratorie de muncă (CAM).

 

Urmează creșterea șomajului și falimente

 

Efectele ordonanței nu vor întârzia să apară, iar ele vor afecta puternic industria  alimentară. Eliminarea facilităților fiscale pentru angajați va însemna pierderi salariale consistente pentru angajați, iar mulți dintre ei vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite. Pentru a-i menține, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere, iar acest lucru se va regăsi rapid în prețul produselor la raft, care va fi suportat, în final, tot de consumatori, în majoritatea lor cu venituri mici, sub nivelul minim decent, arată SINDALIMENTA într-un comunicat. Pe de altă parte, scumpirea substanțială a produselor alimentare românești le va face mult mai greu vandabile comparativ cu produse similare din import, care vor avea la raft prețuri mai mici, iar scăderea vânzărilor va duce la falimentul unor societăți, care nu vor rezista impactului, mai susține SINDALIMENTA.

 

„În total dispreț față de aceștia, guvernanții au luat această măsură «noaptea ca hoții», făcându-le angajaților și angajatorilor din acest domeniu un cadou otrăvit în prag de an nou. Luarea deciziilor economice majore trebuie să fie discutate și negociate cu părțile implicate, astfel încât să se asigure un echilibru între necesitățile bugetare ale statului și protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor și ale agenților economici”.

 

Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA 

 

Industria alimentară, șoc după șoc

 

Industria alimentară a primit încă o lovitură prin Ordonanța trenuleţ, care prevede pe de o parte creșterea salariului minim, și pe de altă parte anularea facilităților fiscale de care beneficiau angajații din sector, atrage atenția Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară - Romalimenta.  „Suportarea acestor taxe de către angajat ar conduce la plecarea masivă a salariaților din sectorul alimentar către alte zone cu salarii mai bune. Suportarea de către angajatori a sumelor respective înseamnă creșterea costurilor suplimentare de producție, care se vor resimți în prețul produselor și în scăderea producției de alimente românești, permițând o intrare și mai puternică în România a produselor similare din țările vecine”, se arată într-un comunicat Romalimenta. „Aceste două măsuri, de creștere a salariului minim și de anulare a facilităților, vin după o altă măsură cu influențe negative pentru industria alimentară și anume plafonarea adaosurilor comerciale. Toate măsurile au fost luate fără consultarea prealabilă a organizațiilor reprezentative sectoriale ale industriei alimentare, fără a se ține cont că prin aceste măsuri scade potențialul de producție al industriei alimentare românești, favorizând concurenții din afara țării. Astfel, probabil că de Paște vom mânca pâine și alte produse de bază fabricate preponderent în afara României, iar agricultura din țara noastră va rămâne doar furnizor de materii prime”, mai atrage atenția Romalimenta.

 

Românii, tot mai îngrijorați de creșterea impozitelor și a costului alimentelor 

 

Majoritatea românilor sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la produsele alimentare. Datele publicate în decembrie de sondajul anual EY Consumer Index relevă că 48% din respondenți au fost îngrijorați de creșterea impozitelor și a costului alimentelor. Două treimi (67%) dintre respondenți au spus că se tem că situația economică se va înrăutăți, ceea ce reprezintă o creștere de 7% față de anul precedent. 

 

Trenulețul accidentează microîntreprinderile

 

Odată cu adoptarea Ordonanței trenuleț, o lovitură puternică au primit și microîntreprinderile, unde pragul de impozitare a fost redus de la o cifră de afaceri de 500.000 de euro la 250.000 de euro, ceea ce înseamnă că cei care vor depăși pragul vor trece de la impozitul pe venit (3%) la impozitul pe profit (16%). Se estimează că vor fi afectate circa 30.000 de IMM-uri, adică 10% din total, iar multe dintre ele activează în industria alimentară.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×