Două bombardiere ruseşti au fost interceptate miercuri de două avioane de vânătoare canadiene în apropierea apelor canadiene, nu departe de Arctic, a anunţat ieri Ministerul Apărării din Canada.
"Cele două bombardiere Tu-95 ruseşti s-au întors la baza lor fără incident", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului canadian al Apărării, Jay Paxton, informează AFP, citată de Mediafax.
"Acestea se aflau la 250 de mile nautice de Golful Goose, din provincia Terranova (est)", a continuat el.
Apele internaţionale canadiene se prelungesc până la 200 de mile nautice de coaste. Totuşi, Canada îşi revendică interesele până la 300 de mile nautice.
Avioanele ruseşti Tupolev Tu-95 sunt bombardiere grele care pot transporta ogive nucleare. "Nu a fost posibil să vedem dacă transportau arme", a precizat Jay Paxton.
Începând din 2007, mai multe avioane ruseşti sunt interceptate în fiecare an de avioane de vânătoare canadiene, conform lui Paxton.
"Pentru Rusia, aceste zboruri sunt o ilustrare a puterii. Ei vor să arate că sunt o naţiune a puterii", a adăugat el.
Guvernul conservator al premierului Stephen Harper a făcut din suveranitatea în Arctic o prioritate.
Dorit de cele cinci ţări riverane (Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia şi Danemarca), fondul submarin al Arcticului ar putea deţine 13 la sută din rezervele de petrol şi 30 la sută din rezervele de gaze naturale nedescoperite ale planetei, conform serviciilor geologice americane.
Canada estimează de asemenea că deţine suveranitatea asupra Trecătorii de Nord-Vest - care leagă Atlanticul de Pacific prin nord - în timp ce alte ţări consideră că este o cale navigabilă internaţională.
Citește pe Antena3.ro