Atentatele teroriste comise luni la Moscova ar putea duce la înăsprirea regimului politic în Rusia şi la radicalizarea măsurilor îndreptate împotriva imigranţilor. Republica Moldova este alarmată de aceste semnale, deoarece peste 300 mii de moldoveni muncesc la ora actuală în Federaţia Rusă - majoritatea ilegal.
Imediat după producerea primei explozii în capitala rusă, cetăţenii moldoveni care au rude la muncă în Moscova au început să telefoneze pe la redacţiile ziarelor şi televiziunilor din Chişinău pentru a afla dacă printre victime se numără şi moldoveni. Abia aproape de ora 13:00 autorităţile au anunţat că nici un cetăţean moldovean nu a avut de suferit de pe urma atentatului, chiar dacă una dintre explozii s-a produs la numai 300 de metri de Ambasada Republicii Moldova din Moscova.
Fostul ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Anatol Ţăranu, susţine că atentatul de luni, revendicat de o grupare cecenă, demonstrează că Moscova nu a reuşit să obţină o pace reală în Cecenia, iar prin intervenţia sa militară şi-a făcut mai mulţi duşmani. Cecenia este o republică din sud-vestul Rusiei, din regiunea Caucaz, cu o populaţie cuprinsă între 600.000 şi 800.000 de persoane. Majoritatea locuitorilor acestei republici sunt musulmani sunniţi şi creştini ortodocşi ruşi. Mii de persoane au fost ucise şi 500.000 de ceceni au fost strămutaţi în timpul conflictului cu Moscova.
Expertul moldovean anticipează o reacţie nervoasă a Kremlinului care ar putea duce la înăsprirea regimului politic: "Cât nu ar fi de paradoxal, pentru ruşi evenimentele de felul acesta duc la consolidarea societăţii în jurul guvernării. Să ne amintim de atentatele de la Kaşirka - explozia caselor de locuit... Acele evenimente au condus, până la urmă, la o victorie zdrobitoare, în 1999, a lui Vladimir Putin. Acesta este paradoxul societăţii ruseşti care nu recepţionează după modelul occidental la mesajul care vine o dată cu aceste evenimente tragice. Cultura politică rusească ar putea duce la următoarea concluzie: Trebuie încă mai mult să radicalizăm verticala puterii, să o facem încă mai dură, mai brutală. Mă tem că aceasta va duce la o reacţie în lanţ şi actele teroriste se vor înmulţi în Rusia", a menţionat Ţăranu.
În 2004, teroriştii ceceni au ucis sute de persoane, inclusiv copii, la o şcoală din Beslan, în Rusia. În acelaşi an, tot insurgenţii ceceni au fost suspectaţi de detonarea a două avioane într-un atac soldat cu moartea a 89 de persoane. "Să ne amintim de începuturile conflictului din Cecenia... Foarte mulţi insurgenţi ceceni, care mai apoi s-au regăsit în detaşamentele de rebeli, care au luptat împotriva forţelor ruse în munţii Ceceniei, au trecut pregătirile şi au acumulat prima experienţă militară în luptele din Abhazia împotriva Georgiei. Să ne aducem aminte că, de fapt, serviciile secrete ruse au stat la începuturile insurgenţilor ceceni. De exemplu: Şamil Basaiev - acest "temut terorist", cum îl numesc serviciile secrete ruse, care a fost anihilat de aceste servicii - a trecut o pregătire specială într-un regiment rusesc de paraşutişti. Basaiev a fost ministru adjunct al apărării în Abhazia, regiune protejată şi înarmată de Rusia. Şamil Basaiev a fost unul din liderii aşa-numitei confederaţiuni a popoarelor Caucazului de Nord care au luptat împotriva Georgiei în timpul conflictului din 1992 - conflict similar cu cel care a avut loc în Transnistria", a spus fostul diplomat moldovean.
Pe de altă parte, el susţine că după atentatul de luni, Consulatul Republicii Moldova din Moscova va trebui să se implice rapid în amortizarea acţiunilor miliţiei ruse împotriva cetăţenilor moldoveni: "Consulatul trebuie să activeze în regim sporit şi să ofere toată asistenţa de drept pentru cetăţenii Republicii Moldova, deoarece se vor înăspri regulile de persecuţie administrativă la Moscova şi moldovenii vor nimeri sub toporul acestor persecuţii. În Rusia şi mai ales la Moscova, miliţia are o atitudine mai puţin jovială faţă de emigranţi, iar moldovenii se numără printre categoriile defavorizate", a conchis Anatol Ţăranu.
După schimbarea puterii la Chişinău, ambasador al Republicii Moldova la Moscova a rămas ex-deputatul comunist Andrei Neguţa.