Fiul unui imigrant, preşedintele francez a reuşit să se remarce în ultimele zile tocmai cu declaraţiile sale împotriva străinilor aflaţi pe teritoriul Hexagonului. Nicolas Sarkozy nu numai că plănuieşte să scape de romi şi de imigranţii ilegali, dar a ameninţat chiar că va ridica cetăţenia franceză acelor persoane de origine străină care au comis infracţiuni.
"Suferim consecinţele a 50 de ani de imigraţie insuficient reglementată, care a dus la un eşec al integrării", a declarat Sarkozy.
"Preşedintele ar trebui să aibă grijă, ca nu cumva condiţia sa de fiu al unui imigrant să nu-l ducă la pierderea cetăţeniei, dacă va fi cercetat penal sau condamnat, pe drept sau pe nedrept, din cauza relaţiilor sale cu mediile de afaceri", i-a replicat, indirect, Jean-Luc Mèlenchon, preşedintele fondator al Partidului Stânga, citat de presa franceză.
În urmă cu trei ani, Sarkozy a fost subiectul unor critici foarte dure, în New York Times, după ce venise cu ideea de a se efectua teste ADN în cazul imigranţilor care vor să-şi aducă şi rudele în Franţa, prin programul de reîntregire familială.
Editorialistul american se mira atunci de faptul că "politicile franceze nu sunt mai atente la lecţia istoriei... (...) El însuşi fiu al unui imigrant, Sarkozy şi-a făcut un nume în politică criticând acerb imigranţii, în special pe cei de origine arabă şi magrebiană". Editorialistul încheia cu un sfat pe care preşedintele francez nu pare să-l fi urmat: "Dacă vrea să fie considerat un om de Stat, atunci să se comporte ca unul".
Ridicarea cetăţeniei a mai fost la modă doar în timpul celui de-al doilea război mondial, când Franţa a fost una dintre primele ţări care a prevăzut "denaturalizarea" cetăţenilor săi care aveau origini "inamice". Exemplul legislativ a fost preluat de nazişti, cu Legile de la Nürnberg, cunoscute şi ca Legile rasiale.
Pe vremea când Franţa lua măsurile privitoare la ridicarea cetăţeniei, tatăl lui Sarkozy, Nagy-Bocşa Sarkozy Pal, trăia încă în ţara sa natală, adică Ungaria. A fugit în Franţa în 1944. Mama actualului preşedinte este Andrèe Sarkozy, născută Mallah, fiica unui evreu sefard originar din Grecia.
Şi cea de-a doua soţie a preşedintelui francez, din cele trei pe care le numără până acum, provenea dintr-o familie de imigranţi. Bunicul Ceciliei, fosta doamnă Sarkozy, s-a născut la Bălţi şi avea origini evreieşti şi ţigăneşti. A ajuns în Franţa înainte de cel de-al doilea război mondial, iar în 1937 s-a căsătorit cu mama Ceciliei, care era de origine spaniolo-belgiană.
Toate aceste legături de sânge nu l-au făcut însă pe Sarkozy sensibil la imigranţii de pe teritoriul francez. BBC a prezentat ieri imagini şocante de la evacuarea unei tabere de imigranţi, în care femei africane, multe cu copii în braţe, erau târâte sau împinse de forţele de ordine. Televiziunea a amintit că preşedintele francez a fost intens criticat pentru planurile sale recente prin care şi-a propus să scape de romi şi de imigranţii ilegali, demolându-le taberele şi expulzându-i.
Citește pe Antena3.ro