Părţi dintr-o statuie a bunicului lui Tutankamon, regele Amenhotep al III-lea (1410-1372 î.d.Hr.), cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani, au fost descoperite în apropiere de intrarea din nord a unui templu din Luxor dedicat acestui faraon.
Fragmentele fac parte dintr-un grup statuar în care faraonul Amenhotep al III-lea, ce poartă dubla coroană a Egiptului, este reprezentat aşezat alături de zeul suprem Amon, au fost descoperite la Kom el-Hittan, pe situl arheologic al templului mortuar închinat acestui faraon. Acest templu este unul dintre cele mai mari de pe malul vestic al Nilului.
Urmaş al lui Tuthmes al IV-lea, Amenhotep al III-lea s-a născut din legătura acestuia cu o soţie de rang inferior, numită Mutemwia, conform egiptologului Zahi Hawass, şeful Consiliului suprem pentru Antichităţi din Egipt, informează Daily Mail, citat de Agerpres.
Soţia - consoartă a lui Amenhotep al III-lea (Tiye) i-a dăruit acestuia cel puţin doi fii: Tuthmes, prinţ moştenitor care a avut funcţia de preot al lui Ptah la Memphis şi, respectiv, Akhenaton sau Amenhotep al IV-lea, al doilea fiu şi succesorul tatălui sau, un faraon celebru şi controversat pentru cultul monoteist introdus în timpul domniei sale.
În afara acestora, cuplul regal a mai avut şi 4 fiice, două dintre ele fiind ridicate la rangul de regine-consoarte în ultimii ani de domnie (faraonul nu se făcea vinovat de incest pentru că datoria sa era de a păstra pur sângele regal).
Amenhotep al III-lea a domnit aproximativ 38 de ani, într-o perioadă de pace şi prosperitate a regatului egiptean, ce se întindea în acea perioadă din Nubia până în Siria.
Citește pe Antena3.ro