Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, la Bruxelles, după încheierea CAE, că i-a explicat secretarului de stat francez Pierre Lellouche, că cei 9 milioane de ţigani la care s-a referit în Consiliu sunt cetăţeni europeni a căror libertate de mişcare nu poate fi îngrădită.
Cotidianul "Le Monde" a scris, luni, că secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a făcut apel la o acţiune europeană împotriva infracţiunilor comise de ţigani, inclusiv de cei români. Potrivit cotodianului francez, Lellouche a afirmat că există 11 milioane de ţigani în Europa şi nouă milioane au paşaport al UE, iar principala responsabilitate le revine ţărilor de origine ale acestor persoane. România este vizată în mod special, precizează "Le Monde".
Ministrul român a explicat, la încheierea CAE de la Bruxelles, că problematica a fost abordată la "punctul diverse" la solicitarea Franţei. Baconschi a declarat că, în acest context, a arătat că România a susţinut şi continuă să susţină o abordare europeană a integrării ţiganilor şi identificarea de soluţii comune de către statele membre şi Comisia Europeană, în plus faţă de eforturile naţionale, în domenii cheie precum educaţia, formarea profesională, sănătatea şi condiţiile de locuit.
Ministrul a spus, de asemenea, răspunzând unei întrebări, că Pierre Lellouche, secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, "are într-adevăr o atitudine fermă" în privinţa ţiganilor.
"I-am explicat, o dată în plus, faptul că cei 9 milioane de romi despre care vorbea astăzi (luni - n.r.) în Consiliu şi care trăiesc în diverse state europene sunt cetăţeni europeni, că libertatea lor de mişcare nu poate fi limitată prin măsuri legale care încalcă dreptul de liberă circulaţie şi cu atât mai puţin administrative şi că soluţia este ca UE, prin diverse programe sociale, să aloce, atât în statele de origine, cât şi în statele de destinaţie, sume suficiente şi programe concrete astfel încât nivelul de educaţie în sânul acestor comunităţi şi, totodată, pregătirea lor profesională, soluţiile de locuinţă, condiţia lor economică să fie îmbunătăţite", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă, potrivit MAE.
Baconschi a adăugat, potrivit MAE, că România nu acceptă "nici criminalizarea unor grupuri etnice, nici stigmatizarea lor".
"Infracţiunile sunt comise cu titlu individual şi legea trebuie să acţioneze ca atare. Ce putem face în plus este să întărim cooperarea între poliţia română şi, spre exempu, poliţia franceză. Avem deja doi ataşaţi de interne la ambasada noastră de la Paris. Ei participă împreună cu colegii francezi la toate reuniunile unde se analizează situaţia infracţionalităţii resortisanţilor români din Franţa, au datele, dar trebuie probabil să extindem acest mecanism de cooperare pentru că este vorba aici în special de a proteja, în primul rând, victimele reţelelor de trafic de fiinţe umane şi mai ales de a-i proteja pe minorii neînsoţiţi care sunt expuşi într-un mod inadmisibil la tot felul de privaţiuni", a mai spus ministrul, potrivit MAE.
Mediafax