Expertiza tehnică în cazul Maternităţii Giuleşti a fost finalizată şi trimisă Parchetului General de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani. O primă concluzie care se desprinde din raport este că la Maternitatea Giuleşti a fost vorba despre un incendiu, şi nu despre o explozie.
Directorul INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, declară că nu poate da mai multe amănunte legate de concluziile la care s-a ajuns, mai ales că raportul constituie piesa principală a dosarului privind tragedia în urma căreia au murit şase bebeluşi născuţi prematur, iar alţi cinci au fost grav răniţi.
"Nu pot să furnizez mai multe informaţii despre raportul întocmit, dar vă pot confirma cu certitudine că a fost vorba despre un incendiu, şi nu despre o explozie. Noi am trimis expertiza Parchetului General, care o va studia. Este posibil să ni se mai ceară unele lămuriri legate de aceasta", a declarat Constantin Lupu.
El a adăugat că raportul are două volume, ce cuprind în jur de 700 de pagini. Specialiştii au încercat să arate cu exactitate de unde a izbucnit incendiul şi dacă bebeluşii aflaţi în salon mai puteau fi salvaţi.
La expertiza tehnică au lucrat aproximativ 30 de specialişti, care au făcut o mulţime de teste. Practic, a fost adusă la Petroşani toată aparatura ce se afla în salonul de terapie intensivă la data de 16 august, când a avut loc incidentul. Într-un hangar al INSEMEX a fost refăcută, la dimensiuni reale, încăperea de la Maternitatea Giuleşti.
În timpul expertizei, specialiştii au făcut o mulţime de simulări ale posibilelor cauze care ar fi putut duce la producerea groaznicului accident. De asemenea, s-au efectuat şi diverse teste privind temperatura de înmuiere şi deformare a materialelor combustibile, respectiv mase plastice de la incubatoare, aparate de aer condiţionat şi tabloul de siguranţă.
Alte teste au verificat timpul de ardere a unor materiale combustibile atât în atmosfera normală, cât şi în cea îmbogăţită cu oxigen. A fost analizată şi direcţia curenţilor de aer sub influenţa instalaţiilor de aer condiţionat.
În acelaşi timp, specialiştii au verificat şi echipamentele medicale aduse de la maternitate, ca să se asigure dacă acestea nu aveau vreo defecţiune, care ar fi putut duce la izbucnirea incendiului.
Potrivit lui Lupu, specialiştii au făcut un efort foarte mare pentru ca să finalizeze expertiza. Mai mult, pentru aceasta vor fi achitate doar cheltuielile materiale. Raportul va ajunge astăzi la Parchetul General.