Judecătorii Lidia Bărbulescu şi Mircea Aron au fost aleşi, luni, de către adunarea generală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ca reprezentanţi ai instanţei supreme în viitorul Consiliu Superior al Magistarturii.
Numărătoarea oficială a voturilor exprimate pentru alegerea celor trei viitori membri în CSM care revin curţilor de apel a fost terminată. Potrivit datelor centralizate de Comitetul Electoral Permanent, câştigătorii sunt Dan Lupaşcu - 461 de voturi, Şerban Alexandru - 383 de voturi, şi Horaţius Dumbravă - 313 voturi, din 729 de voturi exprimate la nivelul curţilor de apel.
Cu cei doi magistraţi de la instanţa supremă aleşi pentru viitorul CSM, Lidia Bărbulescu (69) şi Mircea Aron (62), numărul celor pe care îi ştim sigur câştigători se ridică la cinci. Vom afla cine ocupă restul de posturi până la 11 (câte posturi au fost declarate ca fiind eligibile) după finalizarea numărătorii şi centralizarea datelor la Comitetul Electoral Permanent din cadrul CSM.
Cifrele de la câteva instanţe arată că alături de cei trei, printre preferaţi s-a aflat şi Mihai Tudoran. Astfel, în viziunea Curţii de Apel Iaşi, cei trei care ar fi trebuit să acceadă în CSM sunt Lupaşcu (25 de voturi), Şerban (23) şi Mihai Tudoran, cu 21 de voturi. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, Aurel Dublea, ne-a declarat: "Sunt surprins de rezultatele votului. Comparativ cu alţii din CSM, Dan Lupaşcu a apărat destul de bine interesele magistraţilor!". Acelaşi trio a fost văzut şi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. La Curtea de Cluj, cele mai multe sufragii le-a întrunit Alexandru Şerban - 27 de voturi, pe locul doi fiind Dana Gîrbovan, lider al Uniunii Judecătorilor din România, cu 25 de voturi, Horaţius Dumbravă ocupând locul trei, cu 23 de voturi. În viziunea acestei instanţe, Dan Lupaşcu ocupa abia locul patru, adică nu intra în CSM.
Pentru cele două locuri care revin judecătoriilor în CSM, surse judiciare ne-au precizat că pe primele locuri s-ar afla Marius Tudose Badea (Judecătoria Sectorului 3) şi Cristi Danileţ (Oradea), dar informaţia nu este oficială. Numărătoarea voturilor pentru celelalte posturi eligibile nu a fost finalizată. Cei 11 noi membri CSM îşi vor începe activitatea la 12 ianuarie 2011, pentru un mandat de şase ani, după ce la 15 decembrie vor fi validaţi de Senat.
Citește pe Antena3.ro