Unic în ţară, Muzeul Ceasului din Ploieşti are nevoie urgentă de reparaţii atât la exterior, cât şi la interior. Starea în care se află clădirea în care funcţionează această instituţie este jalnică.
Pereţii au avut cel mai mult de suferit din cauza infiltraţiilor de apă. Apa s-a infiltrat la fiecare ploaie, iar printre exponatele extrem de valoroase fiecare poate admira şi pereţii crăpaţi sau acoperiţi de igrasie.
La exterior, aceleaşi urme. În plus, bucăţi din zid s-au desprins deja. "Am reuşit să refacem acoperişul. Am pus unul din cupru. Şi burlanele sunt tot din cupru, însă anumiţi cetăţeni le-au furat. Am pus camere de luat vederi, iar firma de pază a stat la pândă ca să-i prindem", a povestit Lia Maria Voicu, directorul Muzeului Judeţean de Arheologie şi Istorie Prahova. Muzeul Ceasului nu a beneficiat niciodată de lucrări mari de reparaţii. "Are nevoie de restaurare. Nu s-a făcut niciodată. Am făcut mici lucrări. Acum întocmim un proiect pe care-l vom depune zilele acestea pentru a obţine fonduri europene. Avem nevoie de aproximativ trei milioane de lei", a adăugat directorul.
"Clădirea, în care funcţionează Muzeul Ceasului din 1971, este un monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea, care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu. Casa păstrează, în linii generale, arhitectura şi decoraţia originală, în stil romantic, iniţialele primului proprietar regăsindu-se şi azi încadrate într-o splendidă feronerie a uşilor de la intrare", a mai precizat şefa Muzeului Ceasului, Elisabeta Savu.
Colecţia cuprinde 2.000 de piese, însă numai 400 sunt expuse. Sunt expuse cadrane solare, clepsidre, nisiparniţe, ceasuri de mobilier, de şemineu, de perete, de buzunar şi de călătorie. Printre ele sunt ceasuri care le-au aparţinut lui Mihail Kogălniceanu, Alex Ioan Cuza, Theodor Aman, George Coşbuc, regilor Carol I şi Mihai I, ţarului Alexandru al II-lea, Marelui Duce Nicolae sau generalului Alexandru Averescu. Cel mai vechi este un ceas de masă olandez din 1544.
"Avem probleme când plouă puternic. Apa se scurge, dar nu a ajuns până acum la ceasuri, pentru că încercăm să le protejăm. Este o colecţie extrem de valoroasă", a declarat Tatiana Ristea, conservator. Clădirea în care funcţionează muzeul a fost construită în 1890. Muzeul este unic în România şi deţine piese care sunt extrem de rare la nivel mondial.
Citește pe Antena3.ro