Ţara noastră este singurul stat din Uniunea Europeană care nu primeşte subvenţii europene pentru sectorul agriculturii ecologice, a declarat, astăzi, preşedintele Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu, într-un seminar privind procesarea şi comercializarea produselor ecologice, scrie Agerpres.
'Suntem singura ţară din UE care nu are inclusă o susţinere financiară prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală /PNDR/ pentru sectorul agriculturii ecologice. În prezent, încercăm să renegociem cu UE un pachet de sprijin financiar pentru fermierii români care practică agricultura ecologică', a precizat Cioceanu.Acesta a subliniat că, deşi România este o ţară cu un imens potenţial în acest sector, consumul de produse ecologice este la un nivel extrem de scăzut din cauza lipsei informaţiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar şi din cauza preţurilor mult mai ridicate decât cele ale produselor convenţionale.
'La ora actuală, avem legislaţie suficientă pentru acest sector, dar ne lipseşte un sistem de educare şi informare pentru consumatori. Mulţi procesatori din România şi-au anunţat intenţia de a intra pe această piaţă, dar nu ştiu cum să producă în sistem ecologic. Asociaţia noastră încearcă prin diferite proiecte să îi înveţe nu numai cum să producă, ci şi cum să comercializeze produsele ecologice', a precizat preşedintele Asociaţiei Bio-România.
Cioceanu consideră că apariţia unui număr mare de boli de nutriţie şi îmbolnăvirea populaţiei ar putea crea un avantaj în acest moment, deoarece populaţia ar putea conştientiza mai repede ceea ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă.
Nu în ultimul rând, preşedintele Bio-România a menţionat că intrarea pe această piaţă a unui număr tot mai mare de procesatori din domeniul panificaţiei, produselor din lapte şi carne ar putea contribui la scădere considerabilă a preţurilor, care de multe ori sunt prohibitive pentru consumatorii români.
'Preţurile produselor ecologice ar putea fi cu doar 10-20 de procente mai mari decât ale celor convenţionale, dacă am avea mai multe ferme certificate ecologic şi abatoare. La ora actuală avem doar două ferme de găini ouătoare certificate şi câteva ferme de vaci de lapte crescute în sistem ecologic, dar, în schimb, exportăm cantităţi semnificative de grâu ecologic, care se întorc în ţară în produse procesate, la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele convenţionale', a mai spus preşedintele Asociaţiei Bio-România.
În cadrul seminarului, reprezentanţii unui organism de certificare ecologică din Elveţia au precizat că au fost surprinşi să vadă în magazinele româneşti preţuri extrem de ridicate la produsele bio, în comparaţie cu preţurile practicate la aceleaşi produse în ţările din vestul Europei. Aceştia au dat ca exemplu un pachet de biscuiţi bio, importaţi din Germania, care se vindeau în magazinele specializate cu 20 de lei, adică în jur de cinci euro, deoarece nu exista nici un fel de concurenţă pe acest segment.
România a exportat în 2008 circa 129.000 de tone de produse ecologice, în valoare de 100 de milioane euro, circa 80 la sută dintre acestea fiind materie primă. Importurile de produse ecologice au fost în valoare de 8-10 milioane euro, aproape duble decât în 2007, cele mai semnificative fiind gemurile, dulceţurile, cafeaua şi dulciurile.
Suprafaţa cultivată cu culturi ecologice în România este estimată la 220.000 de hectare pentru 2008, comparativ cu doar 190.000 de hectare în 2007.
Cifra de afaceri înregistrată la nivel mondial î agricultura ecologică îb 2007 s-a cifrta la 46 miliarde de dolari, în creştere cu 10 la sută faţă de 2006, iar în Europa a atins un nivel a atins 15,4 miliarde euro, cu 15 la sută mai mult decât anul trecut.