Pesediştii sunt tot mai nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de partenerii lor de coaliţie de la PD-L, încât au ajuns să vorbească despre ieşirea de la guvernare. Mircea Geoană spune însă că nu este un curent majoritar, iar Ion Iliescu crede că nemulţumiţii nu trebuie ignoraţi.
Senatorul Ion Chelaru este unul dintre pesediştii care s-au pronunţat categoric în favoarea ieşirii PSD de la guvernare. "PSD nu simte că este la guvernare. I-am întrebat pe colegii mei la şedinţa de grup de la Senat de luni dacă ei simt că partidul este la guvernare, şi răspunsul unanim a fost nu. PD-L ne tratează de pe poziţia de big brother. Când au nevoie de noi, ne cheamă la vot, când vor să-şi rezolve problemele nu ne bagă în seamă", susţine Chelaru, relatând despre o şedinţă în urma căreia mai mulţi senatori, între care Alexandru Mazăre şi Olguţa Vasilescu, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de "colaborarea" din interiorul coaliţiei. Senatorul social-democrat reclamă în acest sens modul în care pesediştii sunt trataţi de democrat-liberali atât la nivel central, cât mai ales la nivel local, dând ca exemplu numirile în funcţii: "La PD-L se fac în maximum o săptămână, o numire a PSD are nevoie de cinci săptămâni". Chelaru admite că nu este singurul care are această poziţie extremă privind ieşirea de la guvernare şi se declară convins că membrii conducerii PSD vor analiza "când va fi cazul o asemenea măsură". "N-am pus problema unui termen, dacă să ieşim de la guvernare înainte de europarlamentare sau înainte de prezidenţiale. Însă este o problemă ce se întâmplă în coaliţie. Nu există o colaborare reală şi nu depinde de PSD ca această problemă să fie rezolvată, depinde de PD-L", conchide Chelaru. Un alt senator pesedist confirmă că există foarte multe voci în partid nemulţumite de "conduita" PD-L în coabitarea cu PSD, dar susţine că "nu este un curent majoritar care să determine ieşirea de la guvernare". "Sunt foarte mulţi care nu sunt de acord cu ce se întâmplă, dar nu cred că se va ajunge la o astfel de decizie. Cel puţin nu înainte de europarlamentare. Vom vedea înainte de prezidenţiale. Dar să vorbeşti despre astfel de chestiuni în precampania electorală este ca şi cum ne-am da foc la valiză. Ieşirea de la guvernare nu stă în picioare, dar nemulţumirile există", ne-a declarat senatorul PSD.
ILIESCU: "OAMENII TREBUIE ASCULTAŢI"
Liderul PSD Mircea Geoană nu s-a arătat nici el prea îngrijorat de perspectiva ieşirii de la guvernare, el declarând ieri că în partid nu există un curent majoritar în această privinţă. Geoană a admis însă că există anumite cauze de nemulţumire şi că această situaţie trebuie să dea de gândit nu numai conducerii PSD, ci şi PD-L. "Sunt voci în grupurile noastre parlamentare care susţin că în acest moment e nevoie de o mult mai mare coerenţă şi stabilirea unui parteneriat pe baze cu adevărat transparente şi egale între cele două partide. Nu cred că este un curent majoritar, dar există o adiere de nemulţumire care trebuie să dea de gândit nu numai conducerii partidului nostru, dar şi conducerii partidului cu care suntem azi în coaliţie", a comentat Geoană, completând că aceste nemulţumiri sunt legate şi de întârzierea numirilor oamenilor PSD în diferite posturi şi de "nervozitatea" pe care anumiţi social-democraţi o au faţă de imposibilitatea ca PSD să-şi impună politicile publice. Întrebat dacă susţine curentul celor care vor ieşirea PSD de la guvernare, preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, a evitat să dea un răspuns tranşant spunând că nu a discutat cu colegii săi de la Senat despre acest lucru. "Cred că este o chestiune pe care conducerea partidului trebuie să o analizeze şi apoi să tragă concluzii aşezate. Sper ca la o viitoare şedinţă să fie ascultate şi clarificate aceste nemulţumiri", a comentat totuşi Iliescu. Dacă actuala coaliţie va rezista până la prezidenţiale, Iliescu a spus că nu ştie. "Firesc ar fi să reziste. Nu foloseşte nimănui instabilitatea în asemenea momente dificile. Dar acest lucru presupune responsabilitate maximă", ne-a declarat preşedintele de onoare al PSD.
Citește pe Antena3.ro